27.11.2011. / 10:42

Autor: Hina , Nacional.hr

Totalna blokada brutalnog režima

Arapska liga je u subotu pripremila niz sankcija Siriji, među kojima je blokada vladinih računa i zabrana putovanja sirijskih čelnika u arapske zemlje, po tekstu nacrta rezolucije

IlustracijaIlustracijaSirijski ministar vanjskih poslova Valid Mualem optužio je u subotu Arapsku ligu da želi "internacionalizirati" krizu u Siriji, gdje režim već više od osam mjeseci u krvi guši narodnu pobunu.

Mualem je u pismu upućenom Arapskoj ligi reagirao na odluku koju je ta organizacija najavila u četvrtak da će pozvati UN da podupre njezine napore za pronalaženje mirnog rješenja u Siriji i odluku u kojoj poziva sirijski režim da prihvati promatračku misiju, u protivnom mu prijete gospodarske sankcije.

"Iz zadnje odluke Arapske lige vidimo da je riječ o prešutnom dopuštenju za internacionalizaciju stanja u Siriji i upletanje u njezine unutarnje stvari", piše Mualem u tom pismu koje je objavila sirijska službena agencija Sana.

Arapska liga je u subotu pripremila niz sankcija Siriji, među kojima je blokada vladinih računa i zabrana putovanja sirijskih čelnika u arapske zemlje, po tekstu nacrta rezolucije.

Taj nacrt koji su prihvatili ministri financija i gospodarstva na sastanku u Kairu, trebaju u nedjelju odobriti njihovi kolege za vanjske poslove.

Nacrt predviđa "blokadu svih vladinih trgovinskih transakcija sa sirijskom vladom, osim životno važnih proizvoda zbog čije bi nestašice sirijski narod trpio".

Predviđa i "blokadu bankovnih računa sirijske vlade" u arapskim zemljama, "financijskih transakcija" sa Sirijom i "svih transakcija sa sirijskom središnjom bankom".

Tekst obuhvaća i "zabranu putovanja u arapske zemlje za sirijske dužnosnike i uglednike", čiji će popis liga objaviti kasnije, dodaje se u dokumentu.

Sankcije predviđaju i obustavu zračnog prometa između arapskih zemalja i Sirije i projekata koje arapske zemlje financiraju u Siriji.

Ovaj prijedlog sankcija dolazi pošto se Damask u petak oglušio na ultimatum panarapske organizacije radi prihvaćanja plana izlaska iz krize koji predviđa prekid nasilja i slanje arapskih promatrača u zemlju.

Vezane vijesti

SAD od ruske tvrtke kupuje helikoptere za Afganistan

SAD od ruske tvrtke kupuje helikoptere za Afganistan

Pentagon je obavijestio Kongres o planovima nabavke dodatnih helikoptera za Afganistan od Rosoboronexporta, ruske tvrtke koju neki američki… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika