27.11.2011. / 11:12

Autor: Nacional.hr

Pogled u javnu nabavu

'Dekodiranje' generatora RH korupcije

Na jednom mjestu odsad građani mogu pronaći 60.000 ugovora o javnoj nabavi ukupne vrijednosti oko 80 milijardi kuna. Svi podaci su pretraživi i moguće ih je grupirati po desecima različitih parametara

IlustracijaIlustracijaUdruga Vjetrenjača, koju vodi bloger i informatički stručnjak Marko Rakar, pokrenula je internetsku stranicu s registrom javne nabave koji pokriva šezdeset tisuća ugovora o javnoj nabavi ukupne vrijednosti od gotovo 80 milijardi kuna.

"Kao što svi dobro znamo, javna nabava je među najvećim generatorima korupcije u Hrvatskoj. Kao i s ostalim koruptivnim djelima, i u javnoj nabavi je problem to što svi oni koji su u lancu sudjelovali imaju vitalni interes zamesti podatke. S druge strane, pritisak društva i Europske unije doveo je do toga da je sam postupak javne nabave nešto transparentniji, no ako promotrite programska rješenja koja su iskorištena da bi postupak javne nabave bio transparentan, sasvim je jasno kako je cijeli sustav dizajniran na način da onemogućava pristup podacima te bilo kakvu analizu prezentiranih podataka", navodi se na web stranici vjetrenjaca.org na kojoj se predstavlja ovaj projekt.

U visokoeksponiranim slučajevima ni dan danas nije moguće pogledati gdje su se problematične tvrtke javljale i dobivale poslove iz javne nabave, ističu iz udruge. "Na isti način, nismo u stanju pregledati koje je ministarstvo kupovalo koje usluge i od koga, a što je još manje moguće saznati za nekoga od 4.400 obveznika javne nabave u RH", ističe udruga.

"Kako bi cijeli proces učinili transparentnijim, te kako bi koristeći informatičku tehnologiju cijeli postupak učinili doista transparentnim, a ne samo deklarativno javnim, u proteklih nekoliko mjeseci uspjeli smo proanalizirate kompletni oglasnik javne nabave koji smo potom pretvorili u odgovarajuću bazu podataka, te ih spojili potom s drugim bazama kako bi izolirali i popravili pogreške. Baze koje smo koristili su baze Državnog zavoda za statistiku, javne objave financijskih podataka FINA-e, Narodnih novina i drugih poslovnih registara u Hrvatskoj", ističe se na internetskoj stranici udruge.

Na jednom mjestu odsad građani mogu pronaći 60.000 ugovora o javnoj nabavi ukupne vrijednosti oko 80 milijardi kuna. Svi podaci su pretraživi i moguće ih je grupirati po desecima različitih parametara.

Iz udruge ističu i kako se sasvim sigurno nisu sjetili svih anomalija, te da će od ponedjeljka 28. studenog cijela baza podataka biti dostupna za slobodni download svima kako bi i sami mogli napraviti svoje analize i istraživanja. Iz Vjetrenjače kažu kako će najzanimljivije, najkreativnije rezultate nagraditi s tri novčane nagrade ukupne vrijednosti 15.000 kuna.

Vezane vijesti

VIPnet jedini ostvario rast u poslovima s državom

VIPnet jedini ostvario rast u poslovima s državom

Državne institucije i javna poduzeća lani su potrošili 128,3 milijuna kuna na nabavu telekom usluga, što je 45 posto manje u odnosu na 2010. HT -… Više

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 27.11.11. 14:19

Ma kakva kuropcija! Način života!


registracija
8/4/08

arisa, 27.11.11. 14:19

Protiv Marka Rakara pokrenut ce se postupak za pokusaj silovanja iz tisucu devetsto lijeve limburga mjeseca nad Jacom dok je jos bila student. Biti ce uhapsen od strane Karamarka. Postoje i svjedoci koji su Jacu pridrzavali.


registracija
9/8/09

vinko12, 27.11.11. 15:48

Premijeko deri tu stoku sada najzesce. Zadnji tjedan ce biti puno placenih prljavih clanaka protiv tebe i HDZea. Zato ih trebas derati sada najzesce. Optuzi i skini im crvenog djavla s najlhepseh hrvatskog trga i boljsevici ce biti mirni ko ribe na suhom.
Deri, deri , deri crvenu bagru jer napadaju iz svih podmuklih i prljavih oruzja u udruzenim crvenim medijima.
Koalicoija HDZ, Hrast, HSP, HSP odnose sigurnu pobjedu.


registracija
15/8/09

vergilia, 27.11.11. 15:52

Ovo što su iz Vjetrenjača složili hvale je vrijedno, no iz toga će biti nemoguće dokazati bilo što. To što je netko radio nešto za neku državnu firmu ništa ne znači, trebalo bi utvrditi da je proces javne nabave bio neregularan, te da su proračunska sredstva trošena neplanski ili mimo propisa. Može se iz ovoga nešto naslućivati, ali ne i dokazati. Unaprijed tvrditi da je nešto korupcija samo zato što je firma koja je dobila posao za državu imala ovakvu ili onakvu dobit je nonsens, tvrditi da bi firma propala da nije dobila posao od države isto je nonsens. Transparentnost onoga ŠTO se nabavljalo i po kojoj cijeni bitnija je od samog iznosa koji baš ništa ne mora značiti. Želim uspjeh Vjetrenjači, no mislim da je to samo statistika iz koje se mogu donositi razni zaključci koji će ipak biti - proizvoljni. Za tumačenje ovih podataka i njihovo povezivanje s nekim drugim pokazateljima potreban je znalac - školovani revizor u najmanju ruku.


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 27.11.11. 18:31

Vinko jos 6 dana cu te trpiti,a onda ces ti mene morati.Jos 6 dana Vinko zapamti,onda cemo poceti cesljati vasu lopovsku bandu.


registracija
7/7/11

gadovi, 27.11.11. 20:43

Premijerko deri Vinku milu majku
i ti Šeksu deri Vinku milu majku
i ti dado deri Vinku milu majku
i svi odreda derite Vinku milu majku


registracija
15/8/10

bigred1, 27.11.11. 22:49

i ja se pridružujem,ali ženu i sestru.


registracija
12/12/10

Klarens, 28.11.11. 04:11

Samo kod najokrutnije
......................................
Zhivotinjske vrste
....................................,.
CHOVJEKA !!!
....................................
Seks je izgubio svoj prirodni
...................................
Smisao i svrhu
......................................
Kreteni svih fela
.......................................
Uvijek su spremni
.....................................
Turiti nechijoj majci , baki , tetki . sestri
............................................................
A u stvarnom zhivotu
.........................................................
CHOPORATIVNI SILOVATELJI
.....................................................
Sa jakim homoseksualnim tendencijama
.....................................................
EEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
EEEEEEEEEEEEEEE
EEEEEE
E !


registracija
5/10/10

zvuk958, 28.11.11. 07:29

Vinko, konju jedan KDZ-ovski!!! Poslat ću mesara da tebe odere, dobro...


registracija
5/10/10

zvuk958, 28.11.11. 07:31

Gospodinu Rakaru svaka čast i čest što je uspio posložiti ovaj registar. Na početku je to bio Sizifov posao, ali ga je on uspješno okončao!!! Svaka ti dala...


registracija
11/11/11

weraw, 28.11.11. 13:32

Sada je potrebno samo usporediti da li su te tvrtke koje su dobivale posao bile donator za hdz-ovu kampanju i sve je jasno.
DONIRAJ-GLASAJ-POBJEDI.


registracija
27/7/09

verina, 28.11.11. 13:44

Naravno da su bile donatori, pa zato su i dobile posao!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika