27.11.2011. / 12:25

Autor: Deutsche Welle

Nacionalsocijalističko podzemlje

U Njemačkoj je nastavljena istraga serije ubojstava koja su počinili neonacisti. Ovog tjedna uhićen je jedan 32-godišnji muškarac optužen za podršku organizaciji Nacionalsocijalističko podzemlje (NSU)

Njemačka kancelarka Angela Merkel je, obraćajući se zastupnicima njemačkog Bundestaga, pozvala sve stranke u zajedničku borbu protiv ekstremizma. Ona je naglasila da su vijesti o razmjerima zločina šokantne i da je obaveza savezne vlade prema žrtvama da razjasni ova užasna djela i njihovu pozadinu: „Opasnosti koje dolaze od desnog ekstremizma shvaćamo vrlo ozbiljno. Ali bismo optužbe da smo slijepi na bilo koje oko trebali odbaciti. To samo stvara raskol među demokratima. Borba protiv ekstremizma bilo koje vrste i jačanje demokracije su dugoročni zadaci svakog od nas."

Desni ektremisti su u Njemačkoj u periodu od 2000. do 2007. godine ubili osam Turaka, jednog Grka te jednu policajku. Lavina je krenula viješću objavljenom 4. novembra: dva muškarca su navodno počinila samoubojstvo u kamping vozilu u istočnonjemačkom gradu Zwickau, koje je policija našla izgorene. Misteriozan karakter ta vijest je dobila tek kada je policija u istom gradu stigla na poprište eksplozije u kojoj je izgorjela jedna kuća u kojoj su živjele osobe čija su tijela pronađena u prikolici. Tek poslije nekoliko dana postaje jasno da je samoubojstvo dvojice muškaraca, identificiranih kao Uwe Mundlos i Uwe Böhnhart, koji su prethodno opljačkali poslovnicu banke Sparkasse u Eisenachu, ključ za otvaranje ogromne Pandorine kutije. Na vidjelo su izašli razlozi spaljivanja prikolice - u njoj su, pored ostalog, pronađene lisice i oružje policajke Michele Kiesewetter, ubijene 2007. u Heilbronnu, i njezinog teško ranjenog kolege.

Političari i islamske organizacije na meti terorista

Treća osoba u lancu je Beate Zschäpe. Ona je, kako se pretpostavlja, nakon smrti Mundlosa i Böhnharta zapalila kuću u Zwickauu kako bi uništila dokaze ubilačkih i pljačkaških pohoda trojke. Beate Zschäpe nalazi se u istražnom zatvoru i do sada je odbijala davati bilo kakve izjave. Njen advokat je priopćio da joj je preporučeno da tek nakon uvida u akte, donese odluku o tome da li i na koji način će se izjašnjavati. U četvrtak (24.11.) je uhićen još jedan muškarac iz okoline Potsdama koji je podržavao terorističku ćeliju „Nacionalsocijalističko podzemlje" (NSU). Nove informacije o mreži desnih ekstremista stižu svakodnevno. Trenutno se procjenjuje da je u njihove radnje bilo upućeno najmanje dvadeset osoba. U okviru istrage je pronađen i jedan USB stick na kojem se nalazi oko deset tisuća imena i adresa iz cijele Njemačke koji su bili na meti terorista. Među njima su imena 163 poslanika Bundestaga, te neke islamske organizacije.

Greške u istrazi

Propusti njemačkih službi sigurnosti podvrgnuti su žestokim kritikama. Oni su po svemu sudeći bili presudni što je troje neonacista izgubljeno iz vida iako su godinama bili promatrani od agenata iz Službe za zaštitu ustavnog poretka u Tiringiji. Ministar unutarnjih poslova Njemačke Hans-Peter Friedrich zato želi da se pokrajinske i Savezna služba za zaštitu ustavnog poretka bolje povežu: „To znači da će informacije koje su prikupljane u saveznim pokrajinama biti proslijeđivane Saveznoj službi za zaštitu ustavnog poretka bez prethodne subjektivne ocjene."

Do sada je svaka pokrajinska služba za zaštitu ustavnog poretka informacije sama ocjenjivala i tek onda ih proslijeđivala službi na saveznom nivou, što je dovelo do propusta. Predsjednik Odbora za unutarnja pitanja njemačkog Bundestaga Wolfgang Bosbach je izjavio da do sada nikada nije vidio toliko mnogo grešaka počinjenih u okviru jedne istrage, te najavio: „Sada će biti ispitano sve što se događalo 13 godina, dan za danom, okrenut će se svaki kamen kako bi se odgovorilo na pitanje kako je moglo doći do dramatičnih događaja, zašto je djelomično došlo do pogrešnih procjena i kako se to može spriječiti u budućnosti."

Radost među Turcima

Tako je 2004. godine, kad je izveden napad ispred jednog frizerskog salona u Kelnu, u četvrti u kojoj uglavnom žive Turci, policija polazila od toga da iza napada stoje Kurdska teroristička organizacija (PKK) ili da se radi o internom obračunu s mafijom. Zlatar Yakup Arslan se raduje što je dokazana nevinost stanovnika koji su tada bili osumnjičeni za napad. Sjeća se da je frizera Özcana Yildrima policija ispitivala nekoliko dana: „Tada je policija na našeg prijatelja vršila veliki pritisak. Sumnjali su da iza napada stoji turska mafija ili PKK. Međutim, sada je izašlo na vidjelo da je to ipak bio neko drugi. Smetalo nam je to što su odgovorne tražili među nama", kaže ovaj zlatar.

Trio Mundlos, Böhnhart i Zschäpe su odavno bili poznati Službi za zaštitu ustavnog poretka. Oni su krajem devedesetih godina bili članovi desničarske organizacije „Tirinška domovinska zaštita". Nakon što je 1998. godine u njihovom stanu pronađen neonacistički propagandni materijal i eksploziv, oni su svoje aktivnosti počeli obavljati ilegalno. Osnovali su organizaciju Nacionalsocijalističko podzemlje (NSU). 2001. su doselili u grad Zwickau i prijavili se pod lažnim imenima. Svoje žrtve u Nürnbergu, Münchenu, Hamburgu, Rostocku, Dortmundu i Kasselu su ubijali uvijek po istoj shemi. Pucali su iz neposredne blizine u glavu i nisu ostavljali gotovo nikakve tragove.

Molba za oprost

Iako je Njemačka pod velikim teretom svoje nacističke prošlosti, taj problem je u ovoj zemlji u odnosu na neke druge na niskoj razini, smatra zastupnica iz redova socijaldemokrata, Lale Akgün, porijeklom iz Turske: „Ako uporedite Jean Marie Le Pena u Francuskoj koji u ovom trenutku uživa podršku oko 18 posto biračkog tijela, i desničarske partije u Njemačkoj koja ima ispod pet posto podrške, jednostavno vidite da je problem u Njemačkoj znatno manji nego u drugim državama. I vjerujem da se upravo zbog toga situacija pokušavala zataškati," kaže Lale Akgün.

Zastupnici njemačkog Bundestaga su ovog tjedna neobičnim gestom izrazili svoju pogođenost zbog neonacističke serije ubojstava. Svi su ustali sa svojih zastupničkih stolica kada je predsjednik Bundestaga Norbert Lammert članove žrtava zamolio za ispriku i kada je govorio o propustima koji su počiniteljima godinama omogućili da ostanu neotkriveni. Obiteljima žrtava bi prema prijedlogu trebala biti isplaćena odšteta u visini od 10.000 eura, a savezna vlada bi, kako je najavio ministar unutarnjih poslova Hans-Peter Friedrich, trebala razmotriti i mogućnost zabrane desnoekstremne Nacionaldemokratske stranke (NPD).

Autorica: Belma Fazlagić-Šestić

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Žene su opasniji neonacisti od muškaraca

Žene su opasniji neonacisti od muškaraca

Elin danas živi u Stockholmu: njezino ime je izmišljeno jer je do prije nekoliko godina bila članica jedne neonacističke skupine i danas želi ostati… Više

Komentari

registracija
11/10/10

agaSovulj, 27.11.11. 13:59

mi možemo biti sretni da desnog ekstremizma kod nas nema. Ima samo antifašista i komunjara. Ali njima će Karamarko stati na kraj.


registracija
30/9/09

davor12345, 27.11.11. 17:37

Ma jeba te, kako kod nas nema desnog ekstremizma kad smo izabrali Keruma! Mi smo ga birali da bude desni i ekstreMAN i un to je! A šta je unda ako nije desni i ekstreMAN? Lijevi ekstreMAN? Središnji ekstreMAN! Spliski superMAN ??? Živija Spliski SuperMAN, novi saborski zasTUPNIK!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika