27.11.2011. / 12:45

Autor: Hina , Nacional.hr

Pakistan 'krajnje ljut'

Diplomacija poslije NATO pokolja

"Takvi su napadi sasvim neprihvatljivi i pokazuju posvemašnju ravnodušnost prema međunarodnom pravu i ljudskom životu", poručila je ministrica američkoj kolegici, po priopćenju ministarstva vanjskih poslova u Islamabadu

Hillary ClintonHillary ClintonPakistan je u nedjelju poručio Washingtonu da je "krajnje ljutit" zbog zračnog udara NATO-ovih snaga u Afganistanu (ISAF) na pakistansku granicu u kojemu je poginulo 26 pakistanskih vojnika, a Washington je u subotu nastojao pomirnim tonom naglasiti "važnost" odnosa s Pakistanom, izrazivši sućut zbog pogibije vojnika u najtežem izgredu Zapada u Pakistanu u zadnjih deset godina.

Ljutnju službenog Islamabada iskazala je u telefonskom razgovoru ministrica vanjskih poslova Hina Rabani Kar američkoj državnoj tajnici Hillary Clinton uputivši oštar prosvjed Sjedinjenim Državama.

"Takvi su napadi sasvim neprihvatljivi i pokazuju posvemašnju ravnodušnost prema međunarodnom pravu i ljudskom životu", poručila je ministrica američkoj kolegici, po priopćenju ministarstva vanjskih poslova u Islamabadu.

Pakistanska ministrica obavijestila je Clilnton da je Vijeće za obranu pakistanske vlade između ostalog odlučio blokrai sve puteve za opskrbu snaga NATO-a u susjednom Afganistanu, s čijeg su teritorija u subotu zrakoplovi NATO-a izveli napad na vojnu bazu pakistanskih pograničnih snaga.

"Ovaj napad poništava napredak koji su Pakistan i SAD postigli u poboljšanju odnosa i primorava Pakistan da preispita uvjete svog angažmana ( odnosu na SAD)", rekla je pakistanska ministrica.

U zajedničkom američkom priopćenju, ministar obrane Leon Panetta i Hillary Clinton izrazili su "najiskreniju sućut", dodajući da podupiru "NATO-ov prijedlog da se smjesta pokrene istraga" o napadu saveza na plemensko područje Mohmand na kojemu pakistanske snage vode borbu protiv talibanskih ekstremista i Al Kaide.

U subotu navečer, glasnogovornik ISAF-a, njemački general Carsten Jacobson ocijenio je da je "vrlo vjerojatno" da je uzrok pogibije pakistanskih vojnika zračna potpora koju su zatražili afganistanske snage i NATO koji su djelovali u afganistanskoj pokrajini Kunaru.

Pakistan je već u subotu zatvorio sve putove za opskrbu NATO-ovih snaga, koji najvećim dijelom prolaze preko njegova teritorija, te je zatražio od američkih vojnika da u roku od 15 dana napuste bazu na jugozapadu zemlje i zaprijetio da će preispitati suradnju s Washingtonom u okviru borbe protiv terorizma.

Veze Washingtona i Islamabada poprilično su se zategnule otkako je 2. svibnja 2011. u tajnoj operaciji američkih specijalnih snaga na sjeveru Pakistana ubijen vođa Al Kaide Osama bin Laden.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika