28.11.2011. / 08:28

Autor: Hina , Nacional.hr

'Montirana afera' Strauss-Kahn?

"Smiješna optužba", "neutemeljena" i "groteskna", uzvratili su vlada, Savez za narodni pokret (UMP, desnica, na vlasti) i hoteli Sofitel (u sastavu francuske grupacije Accora), pokušavajući prekinuti "glasine" i pitanja koja potiču ta nova američka otkrića

Francuska vlada i lanac hotela Sofitel odbacili su u nedjelju optužbe za "urotu" protiv Dominiquea Strauss-Kahna u svibnju u New Yorku, nakon istrage američkog novinara koji tvrdi da se htjelo naškoditi bivšem direktoru Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) koji je tada bio najizgledniji kandidat za francusku predsjedničku utrku 2012.

Francuski ministar unutarnjih poslova i osoba od povjerenja predsjednika Nicolasa Sarkozyja, Claude Gueant, odlučno je odbacio bilo kakvu zamisao o planiranoj "uroti" protiv Strauss-Kahna koji je 14. svibnja uhićen u New Yorku i optužen za pokušaj silovanja sobarice u hotelu Sofitelu na Manhattanu, gdje je proveo noć.

Od kaznenog progona bivšeg glavnog direktora MMF-a odustalo se u kolovozu, ali ga je afera skupo stajala, budući da mu je naglo prekinula političke ambicije.

U istrazi koju je objavio časopis New York Review of Books, novinar Edward Epstein otkriva pojedinosti događaja od 14. svibnja u Sofitelu.

U razgovoru za agenciju France Presse u subotu Epstein zaključuje da se Kahnu htjelo naškoditi kako bi se "eliminirala" njegova kandidatura ali ipak ne govori o montiranoj "političkoj uroti". Jedan od njegovih američkih odvjetnika ne isključuje mogućnost "namjernog pothvata kako bi ga se politički dotuklo".

"Smiješna optužba", "neutemeljena" i "groteskna", uzvratili su vlada, Savez za narodni pokret (UMP, desnica, na vlasti) i hoteli Sofitel (u sastavu francuske grupacije Accora), pokušavajući prekinuti "glasine" i pitanja koja potiču ta nova američka otkrića.

"Ako netko misli da postoji urota, neka podnese tužbu i neka se već jednom završi s pretpostavkama i pričama", rekao je u nedjelju Claude Gueant.

Dominique Strauss-Kahn, koji u rujnu nije isključio mogućnost postavljanja "stupice", izjavio je na upit agencije France Presse da nema "komentara na Epsteinove novinske napise".

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika