28.11.2011. / 09:17

Autor: Deutsche Welle

Rekordna zarada od prodaje oružja

Njemačka je 2010. godine od izvoza oružja zaradila kao nikada do sada. To je objavio magazin Spiegel pozivajući se na izvještaj koji će se u srijedu naći pred njemačkom vladom

ArhivaArhivaProcjenjuje se da je izvezeno oružje vrijedno dvije milijarde eura, što je skoro 50 posto više nego godinu dana ranije. Naime, 2009. je Njemačka izvezla oružje u vrijednosti od 1,34 milijarde eura. Prošle godine su najtraženije bile podmornice, ratni brodovi i tenkovi. Njemački proizvođači oružja su, kako navodi Spiegel, prošle godine potpisali ugovore u vrijednosti od oko pet milijardi eura. Dvije trećine oružja se izvozi u zemlje članice EU-a i NATO-a. Osim toga, oružje se prodaje u Afriku i zemlje oko Perzijskog zaljeva.

Izvoz oružja je sporan jer Njemačka, bez obzira na oštre kontrole, ne može potpuno kontrolirati gdje oružje na kraju završi. Tako su se u Libiji pojavile automatske puške G-36 koje proizvodi tvrtka Heckler & Koch. Puške koje su službeno prodane Egiptu.

Njemačke puške kod libijskih pobunjenika

Nakon osvajanja libijskoga glavnoga grada novinari su poslali fotografije pljačke Gadafijeve rezidencije. Moglo se vidjeti kako pobunjenici nose nove automatske puške proizvođača Heckler & Koch. Bivši inspektor za oružje u UN-u i sadašnji parlamentarac, član njemačke stranke Ljevice Jan van Aken je izjavio: "Postoje samo tri mogućnosti: Heckler & Koch su ilegalno isporučili oružje. Ili su isporučili trećem subjektu, koji je to kasnije proslijedio u Libiju. Ili njemačka vlada laže. Državno odvjetništvo bi moralo ispitati Heckler & Kocha, a i od vlade želim točno znati, što je kada i tko odobrio."

Državno odvjetništvo je već uključeno. I Heckler & Koch je predao kaznenu prijavu protiv nepoznate osobe. Na svojoj Internet-stranici su objavili da nikada nisu isporučili oružje u Libiju. Isporuka je, dakle, morala teći ilegalno. Automatske puške koje su sada pronađene u Libiji, potječu iz 2003. godine. Prodaja oružja je u Njemačkoj regulirana Zakonom o kontroli ratnog oružja. Naime, prodaju oružja mora odobriti tzv. Savezno sigurnosno vijeće na čijem čelu je kancelarka i koje zasjeda u tajnosti.

Jasna pravila prodaje oružja

Za prodaju oružja zemljama s kojima se Njemačka ne nalazi u posebnom odnosu vrijede posebna pravila: ukoliko se u zemlji koja želi kupiti njemačko oružje ne poštuju ljudska prava ili ako se radi o zemlji koja se nalazi u nestabilnom području, prodaja ne bi smjela biti odobrena.

Najveći izvoznici oružja su u proteklom razdoblju bili SAD, Rusija, Njemačka, Francuska i Velika Britanija. Deset zemalja koje najviše uvoze su s područja Azije: Kina, Indija, Južna Koreja, Singapur i Pakistan.

Autor: Mehmed Smajić /Matthias von Hein / Nina Werkhäuser / dapd

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Čileanski generali osuđeni zbog prodaje oružja Hrvatskoj

Čileanski generali osuđeni zbog prodaje oružja Hrvatskoj

Čileanski Vrhovni sud osudio je dvojicu umirovljenih generala na kućni pritvor zbog ilegalne prodaje oružja Hrvatskoj prije 20 godina, čime su kršili… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika