28.11.2011. / 12:41

Autor: Deutsche Welle

NBA: Sezona spašena, košarkaši izlaze na teren?

Ljubitelji košarke u SAD mogu odahnuti: pregovori poslodavaca i sindikata igrača konačno su urodili plodom. Košarkaši su se izborili za svoje plaće a sezona koja je dosad bila upitna bi trebala početi na sam Božić.

Sezona još nije u potpunosti izgubljenaSezona još nije u potpunosti izgubljenaŠef NBA lige David Stern objavio je da će, ako sve bude ispoštovano, nova sezona početi na sam Božić, 25. prosinca. U regularnom dijelu sezone bit će odigrano 66 utakmica. Stern je najavio da će prvog dana nove sezone navijači moći uživati u susretima: Miami protiv Dallasa, Boston protiv New Yorka i Los Angeles Lakers protiv Chicago Bullsa. Detalji postignutog dogovora nisu poznati ali najvažnije je da će se i ove sezone igrati. „Pred nama je još mnogo posla. Sretni smo što smo postigli dogovor", izjavio je Stern. Očekuje se da će igrači svoju odluku uskoro objaviti kako bi klubovi imali mjesec dana za pripreme za početak sezone.

Složena ratifikacija

Dogovor još uvijek mora biti odobren od strane vlasnika klubova te igrača. Dovoljan je 50 posto plus jedan glas za potpisivanje novog tarifnog ugovora. Što znači da 15 od 29 vlasnika NBA momčadi mora reći da, dok 430 igrača također mora dati svoj pristanak kako bi se okončao štrajk. Prema dogovoru, igrači i vlasnici bi prihode trebali dijeliti u omjeru 50 na prema 50. Dogovor će biti dat na glasanje u roku od tri do sedam dana, a trening kampovi i trgovanje slobodnim igračima trebalo započeti 9. prosinca.

Očekuje se kako će proces ratifikacije ugovora kod igrača bit složen jer su oni raspustili svoj sindikat 14. studenog te su tužili NBA zbog monopola u Minnesoti. Sada bi igrači trebali odustati od te tužbe i ponovno osnovati sindikat kako bi glasali o novom tarifnom ugovoru.

Spor oko podjele novca

Sukob između poslodavaca i igrača počeo je 1. srpnja kada je istekao stari kolektivni ugovor. Dvije su se strane sukobile oko podjele četiri milijarde dolara godišnjih prihoda i oko načina postavljanja gornje granice (salary cap) za plaće igrača.

Najbolji igrač aktuelnog NBA prvaka Dallas Mavericka Dirk Nowitzki je na twitteru napisao da se veseli što je dogovor ipak na kraju postignut, "kako zbog navijača, tako i ljudi koji rade izvan areni". „Da je kojim slučajem NBA sezona otkazana, Nowitzki bi morao razmišljati o odlasku u neki drugi klub u Europi ili bilo gdje u svijetu", izjavio je Holger Geschwinder, privatni trener Dirka Nowitzkog s kojim uskoro počinje treninge.

Kevin Durant (206 cm), koji trenutno igra za Oklahoma City Thunder je na twitteru također napisao da je u slučaju otkazivanja sezone, razmišljao o prelasku u neki drugi klub. Jedan od njih je i BBC Bayreuth iz Njemačke. Nakon što je objavljena vijest da su pregovori sindikata igrača i predstavnika vlasnika klubova košarkaške NBA lige urodili plodom, košarkaš Golden State Warriorsa Jeremy Lin je na twitteru napisao: „Ponovo sam zaposlen".

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Milano posuđuje Radoševića, zainteresirana i Cedevita

Milano posuđuje Radoševića, zainteresirana i Cedevita

Milanska Olimpia nakon angažmana Richarda Hendrixa odlučila je hrvatskog košarkaškog reprezentativca Leona Radoševića uputiti na posudbu, a najbliže… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika