28.11.2011. / 13:16

Autor: Nacional.hr

Zloslutne najave

U pozadini talijanskog posrnuća

"Gospodarski oporavak je izgubio zamah u Italiji. Rast će vjerojatno biti negativan već krajem 2011.", ističu ekonomisti OECD-a

Italija iz dana u dan postaje sve veći problem (ilustracija)Italija iz dana u dan postaje sve veći problem (ilustracija)Talijanski list La Stampa uznemirio je ne samo talijansku, već i europsku javnost objavivši kako Međunarodni monetarni fond priprema rezervni plan u slučaju pogoršanja gospodarske situacije u Italiji. Prema La Stampi, MMF je pripremio kredit od 600 milijardi eura, koji bi imao kamatnu stopu od 4 ili 5 posto, a za uzvrat bi vlada Marija Montija morala provesti cijeli niz reformi.

Britanski Telegraph navodi kako bi MMF mogao ponuditi kredit i Španjolskoj kako bi se izbjeglo španjolski negativan utjecaj na europska financijska tržišta.

I dok bi MMF-ov kredit olakšao pritisak na Europski fond za stabilnost, njegovo uplitanje značilo bi i da bi primjerice Velika Britanija garantirala za taj kredit. Ukoliko Španjolska ili Italija ne budu u mogućnosti vratiti kredit, teret vraćanja kredita bi pao na leđa poreznih obveznika Britanije.

No, čini se kako od tog plana neće biti ničega. Naime, La Repubblica je objavila kako je vijest o kreditu za Italiju opovrgnuo glasnogovornik MMF-a koji je samo rekao kako se sa talijanskim vlastima ne pregovara o programima financiranja. Slično je izjavio i europski povjerenik za gospodarstvo Olli Rehn koji je rekao kako ne postoje planovi za vanjsko financiranje Italije.

Ali da stanje u Italiji nije ni blizu dobrog govore procjene OECD-a. U svom Economic Outlooku objavljenom danas, OECD predviđa talijansko posrtanje u novu recesiju sljedeće godine. Također, predviđa se povećanje nezaaposlenosti, usporavanje rasta plaća te rast inflacije.

"Gospodarski oporavak je izgubio zamah u Italiji. Rast će vjerojatno biti negativan već krajem 2011.", ističu ekonomisti OECD-a.

Upozoravaju kako postoje značajni rizici da se situacija još pogorša, a od nove vlade očekuju da u potpunosti provedu velike strukturne reforme kako bi se potaknuo rast gospodarstva. To podrazumjeva hitnu fiskalnu konsolidaciju i štednju, kao i nove investicije.

OECD ističe i kako je nužno povući odlučne poteze kako bi se zaustavila dužnička kriza i njeno širenje te kako bi se zaustavio pad svjetskog gospodarstva.

"Kriza u eurozoni ostaje rizik za svjetsko gospodarstvo", naglašavaju ekonomisti i ističu kako bi nedostatak odlučnih poteza mogao pokrenuti negativan scenarij prema kojem bi kriza mogla zahvatiti bankarski sustav, tržišta eurozone ili čak pooštriti i onako oštru fiskalnu politiku u SAD-u.

"U takvim uvjetima postati će nužno provesti širok spektar strukturnih mjera za povećanje zaposlenosti i gospodarske aktivnosti", naglašavaju na kraju ekonomisti OECD-a.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

registracija
2/6/11

stereo, 28.11.11. 13:57

Pa pomogli su sjebati Libiju pa neka se tamo nalabanjaju, kaj je sad sram ih je uzeti.


registracija
17/12/10

zmaj, 28.11.11. 14:52

Spas za Italiju je identičan kao i za sve ostale zemlje - dobit će kredit od pogodite kojih ljudi... i pogodite hoće li ga moći vratiti!


registracija
1/3/11

polimerlaik, 28.11.11. 17:20

Ja bi se tu izrazil ko naši frendovi ameri...sve je to jedan veliki bul šit - :)


registracija
11/1/10

fluid, 28.11.11. 17:25

Mišljenja sam da nije potrebno gledati u nebo i očekivati propast svijeta zbog Armagedona sa neba.Armagedon je čovjek sam.Tu čvrsto na Zemlji.2012.,kao potencijalna godina "kraja svijeta" ako se dogodi,biti će kataklizma prouzročena ljudskom glupošću i nepopravljivom pohlepom.Počinjem svijet doživljavati kao kaznu čovječanstva.Ili,biblijski rečeno,čistilište u kojemu je nužan prolazak kroz katarzu ljudskoga đavolskog bića u svojoj suštini.Puno metafore ali sukus bitka ostaje stvaran i vrlo vrlo razvidan.


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 28.11.11. 18:48

Treba poceti od grabezljivih bankara,oni su iskljucivi krivci za nastalu situaciju na svjetskom financijskom trzistu.


registracija
9/3/10

nostradurus, 28.11.11. 22:45

Svi mi već predosjećamo da Italija neće napraviti ništa više od Grčke. A ja sam 99% siguran da će Italija omanuti jer se dug ne može riješiti novim kreditom, štednjom i promjenom poreza. Problem je u novcu kao dugu. Isti kao i u RH.
sites.google.com/site/financijskisustav/ekonomsko-ropstvo


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika