28.11.2011. / 15:38

Autor: Hina

U najnovijem incidentu na Kosovu ranjena dva vojnika KFOR-a

U najnovijem incidentu između lokalnih Srba na sjeveru Kosova i pripadnika međunarodnih snaga KFOR-a, na jednoj od barikada u mjestu Jagnjenici, na putu ka graničnom prijelazu Brnjak prema Srbiji, u ponedjeljak su iz vatrenog oružja ranjena dva vojnika KFOR-a, dok je ozlijeđeno nekoliko desetina civila, izvješćuju mediji u Beogradu i Prištini.

Foto: KFORFoto: KFORU najnovijem incidentu između lokalnih Srba na sjeveru Kosova i pripadnika međunarodnih snaga KFOR-a, na jednoj od barikada u mjestu Jagnjenici, na putu ka graničnom prijelazu Brnjak prema Srbiji, u ponedjeljak su iz vatrenog oružja ranjena dva vojnika KFOR-a, dok je ozlijeđeno nekoliko desetina civila, izvješćuju mediji u Beogradu i Prištini.

Sukob je izbio, kako se navodi, kada su pripadnici KFOR-a uklonili barikadu na putu Kosovska Mitrovca-Zubin Potok, pri čemu su vojnici KFOR-a upotrijebili suzavac i vodeni top da bi rastjerali okupljene, dok su ovi odgovorili bacajući na vojnike kamenje i palice te, kako se ističe, pucajući iz malokalibarskog vatrenog oružja.

U izjavi koju prenose mediji glasnogovornik KFOR-a Frank Martin naveo je kako su dva vojnika KFOR-a ranjena iz vatrenog oružja, dok Srbi niječu da su koristili vatreno oružje.

Po riječima ravnatelja Doma zdravlja u mjestu Zubin Potok Borivoja Jakšića u sukobima s KFOR-om ozlijeđeno je između 30 i 50 građana, nije bilo životno ugroženih, a nekolicina teže ozlijeđenih upućena je u Kosovsku Mitrovicu. Ondje je, navodi se, primljeno desetak osoba, pri čemu se još ne zna ništa o njihovim ozljedama.

"Upotrijebili smo malu količinu gumenih metaka, suzavca i paprenog spreja", kazao je Martin. Mediji također prenose izjavu drugog glasnogovornika KFOR-a Dana Harveyja, kako je vojnicima KFOR-a dan naputak da, budu li napadnuti, koriste bojno streljivo.

Građani sjevera Kosova masovno dolaze iz mjesta Zvečana i Ibarskog Kolašina na barikadu u Jagnjenici, a KFOR je dopremio pojačanje od 30 vozila i postavio dve nadzorne točke, izvješćuje srbijanska državna televizija RTS.

Srbi na sjeveru Kosova ne žele dopustiti da kosovske vlasti, koje oni ne priznaju, nadziru granične prijelaze Jarinje i Brnjak prema Srbiji. Ta dva prijelaza i ceste do njih u rujnu su zapriječili barikadama na kojima se neprekidno smjenjuje lokalno srpsko stanovništvo.

Stanje na sjeveru Kosova od tada je uglavnom mirno ali napeto, uz povremene akcije KFOR-a na uklanjanju barikada, na koje lokalni Srbi reagiraju postavljanjem novih.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika