28.11.2011. / 17:55

Autor: Hina

Tadić zatražio prekid sukoba na granici

Srbijanski predsjednik Boris Tadić zatražio je u ponedjeljak "hitan prekid sukoba" između pripadnika KFOR-a i Srba u selu Jagnjenici u blizini srbijansko-kosovske granice.

Boris TadićBoris TadićSrbijanski predsjednik Boris Tadić zatražio je u ponedjeljak "hitan prekid sukoba" između pripadnika KFOR-a i Srba u selu Jagnjenici u blizini srbijansko-kosovske granice.

"Pozivam dužnosnike KFOR-a, EULEX-a i političke predstavnike Srba na trenutačno smirivanje situacije i osiguranje pune slobode kretanja isključivo putem dijaloga i bez upotrebe nasilja. Životi naših građana i pripadnika međunarodnih institucija moraju na svaki način biti sačuvani", poručio je Tadić u pripćenju.

Srbijanski je predsjednik upozorio da eskalacija sukoba dovodi u pitanje "vitalni interes Republike Srbije" i smanjuje mogućnost kompromisnog i održivog rješenja na Kosovu.

"Međunarodni akti obvezuju KFOR i EULEX da svojim akcijama pridonose smirivanju stanja. Politički čelnici Srba moraju spriječiti ekstremiste koji dovode u pitanje osobnu sigurnost naših sugrađana i međunarodnih djelatnika na Kosovu. Jedino su mir, dijalog i rješavanje problema izlaz iz ove i svake krizne situacije", istaknuo je Tadić.

U najnovijem incidentu između lokalnih Srba na sjeveru Kosova i pripadnika međunarodnih snaga KFOR-a, na jednoj od barikada u mjestu Jagnjenici, na cesti prema graničnom prijelazu Brnjak prema Srbiji, u ponedjeljak su iz vatrenog oružja ranjena dva vojnika KFOR-a, dok je ozlijeđeno nekoliko desetina civila, izvješćuju mediji u Beogradu i Prištini.

Sukob je izbio, kako se navodi, kada su pripadnici KFOR-a uklonili barikadu na cesti Kosovska Mitrovica-Zubin Potok, pri čemu su vojnici KFOR-a upotrijebili suzavac i vodeni top da bi rastjerali okupljene, dok su ovi odgovorili bacajući na vojnike kamenje i palice te, kako se ističe, pucajući iz malokalibarskoga vatrenog oružja.

U izjavi koju prenose mediji glasnogovornik KFOR-a Frank Martin naveo je kako su dva vojnika KFOR-a ranjena iz vatrenog oružja, dok Srbi niječu da su koristili vatreno oružje.

Glavno zapovjedništvo KFOR-a na Kosovu priopćilo je da su snage KFOR-a uklonile vozila s barikade. U toj su akciji korišteni vodeni topovi protiv prosvjednika.

"Tijekom operacije prosvjednici su koristili naoružanje malog kalibra i ranili dva vojnika KFOR-a. KFOR također može potvrdi da je bilo pojedinačne uporabe gumenih metaka i suzavca kao odgovor na reakcije prosvjednika", navodi se u priopćenju.

Srbi na sjeveru Kosova ne žele dopustiti da kosovske vlasti, koje oni ne priznaju, nadziru granične prijelaze Jarinje i Brnjak prema Srbiji. Ta dva prijelaza i ceste do njih u rujnu su zapriječili barikadama na kojima se neprekidno smjenjuje lokalno srpsko stanovništvo.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika