28.11.2011. / 20:23

Autor: Hina

Postignut načelni dogovor o vijeću ministara BiH

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je u ponedjeljak da su na sastancima u Italiji, na rubu skupa o ustavnim promjenama u BiH, vodeće bošnjačke i hrvatske stranke postigle načelni dogovor o uspostavi vijeća ministara, no da je ostala neriješena raspodjela ravnateljskih mjesta u državnim službama i agencijama što ju je bošnjačka strana postavila kao dodatni uvjet.

Dragan ČovićDragan ČovićPredsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je u ponedjeljak da su na sastancima u Italiji, na rubu skupa o ustavnim promjenama u BiH, vodeće bošnjačke i hrvatske stranke postigle načelni dogovor o uspostavi vijeća ministara, no da je ostala neriješena raspodjela ravnateljskih mjesta u državnim službama i agencijama što ju je bošnjačka strana postavila kao dodatni uvjet.

“Vijeće ministara je, mislim, usuglašeno, no jasno smo istaknuli da ništa nije usuglašeno dok cijeli paket ne bude dogovoren”, rekao je Čović za medije u Mostaru.

Pojasnio je da su četvorica predsjednika, SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, SDA Sulejman Tihić i HDZ-a BiH Dragan Čović i HDZ 1990. Božo Ljubić tijekom dva susreta u mjestu Cadenabbia, gdje se po pokroviteljstvom njemačke zaklade Konrad Adenauer održavao trodnevni skup, postigli napredak o uspostavi vlasti koja nije ustrojena 14 mjeseci nakon izbora u toj zemlji.

Ukoliko se u slijedeća dva dana postigne dogovor o preostalim neriješenim pitanjima između stranaka iz Federacije BiH, onda bi u četvrtak u Sarajevu predsjednik Tihić sazvao sastanak kojemu bi se odazvali i čelnici stranaka iz Republike Srpske, SNSD-a Milorad Dodik i SDS-a Mladen Bosić.

Čović ističe kako hrvatska strana smatra da se treba osigurati paritet triju naroda u raspodjeli državnih agencija, dok pak bošnjačka ustraje na tome da se primjenjuje odnos sukladno popisu pučanstva iz 1991. godine.

“Ja sam uvjeren da je potreban još nekoliko telefonskih razgovora kako bi se potpuno približili i oko ovih stvari”, dodao je Čović.

Izrazio je zadovoljstvo što je tijekom rasprava na trodnevnom skupu o ustavnim promjenama u mjestu Cadenabbia na jezeru Como, istaknut problem nejednakopravnosti Hrvata.

„Mi smo zadovoljni što smo ukazali na probleme Hrvata, a to su istaknuli i drugi izlagači. To su istaknuli srpski predstavnici ali i predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić, koji je jasno ukazao da je izbor Željka Komšića bio nepotreban potez i da nije dobrodošao“, dodao je čelnik HDZ-a BiH.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
30/5/10

Heli, 29.11.11. 02:20

Nista nije postignuto. Kao i obicno laze.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika