Objavljeno u Nacionalu br. 837, 2011-11-29

Autor: Marko Biočina

Zaštitarska hobotnica

Kako se stotine milijuna kuna iz javnih poduzeća odlijevaju povlaštenim zaštitarima

Na zaštitare država troši
milijuneNa zaštitare država troši milijuneViše od 540 ugovora ukupne vrijednosti 400-tinjak milijuna kuna sklopila su hrvatska javna poduzeća i državne institucije s raznim zaštitarskim tvrtkama od sredine 2009. do danas. Zahvaljujući zakonskoj iznimci, famoznom Dodatku II B. Zakona o javnoj nabavi, veliki dio tih ugovora sklopljen je bez provođenja ikakvog javnog natječaja, praktički direktnom pogodbom. Na taj način omogućen je sasvim legalan način za odlijevanje stotina milijuna kuna novca poreznih obveznika u džepove privatnih poduzetnika, bez ikakve kontrole i nadzora.

Neosporni kralj državnih zaštitarskih poslova je i najveća domaća kompanija iz tog sektora - Sokol Marić. Ta tvrtka je u posljednje dvije godine, prema podacima iz registra javne nabave udruge Vjetrenjača, s javnim sektorom sklopila poslove vrijedne više od 160 milijuna kuna. Čak 73 posto tih ugovora sklopljen je po već spomenutom Dodatku II B., u većini slučajeva samo sa Sokolom Marićem, bez prikupljanja ponuda konkurentskih tvrtki. Postoje deseci takvih ugovora, no po veličini naročito se odnose oni sklopljeni s Finom vrijedni ukupno 60 milijuna kuna. Primjerice, ugovor usluga tjelesne zaštite osoba i imovine Fine za 2011. godinu Sokol Marić dobio je kao jedini ponuđač uz cijenu od 24.649.992 kuna, tek osam kuna manje od procijenjene vrijednosti nabave.

Postoje primjeri ugovora gdje ni takva ušteda nije postignuta, pa je ponuđač dobio s cijenom jednakom vrijednosti nabave, kao što je slučaj s ugovorom državne plinske kompanije Plinacro vrijednosti 1.478.750 kuna. Dakako, netko bi mogao zaključiti da ja možda riječ o nekakvim specifičnim zaštitarskim uslugama koje zahtijevaju tajnost postupka ili koje može izvršiti samo jedna tvrtka, no da to nije tako dokazuje i natječaj za zaštitarske usluge objekata Hrvatske pošte u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji. Taj ugovor također je sklopljen po proceduri iz Dodatka II B. no na njega su pozvana tri ponuđača.

Na kraju je prihvaćena ponuda od 2,9 milijuna kuna, trostruko manja od inicijalne procjene vrijednosti natječaja od 10,5 milijuna. Na temelju toga može se pretpostaviti da je država mogla uštediti milijune da je uvela zakonske izmjene kojima bi se onemogućilo sklapanje zaštitarskih ugovora direktnom pogodbom sa samo jednim ponuđačem. Prilikom javne rasprave o novom Zakonu o javnoj nabavi, čija će primjena početi početkom prosinca, na kraju se od toga odustalo. Tko štiti zaštitarski lobi?

Vezane vijesti

U Grčkoj raste kriminal, sve veći broj ubojstava i ovisnika

U Grčkoj raste kriminal, sve veći broj ubojstava i ovisnika

U Grčkoj je u porastu kriminal, broj ovisnika o drogama, učestalost ubojstava, ali i broj zaštitarskih tvrtki. Novinari izvještavaju kako su zbog… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 29.11.11. 03:02

Najjači zaštitarski lobi,ponajprije Sokol Marić,štiti lobi koji je nastao iz djelova MUP-a još od 93.god.kada se kreće sa pokretanjem zaštitarskog kompleksa.Uz veliku pomoć tadašnjih načelnika i pročelnika te drugih "jakih snaga MUP-a",oformljene su zaštitarske tvrtke.Pri MUP-u je osnovano tijelo koje je izdavalo nešto poput specijalizacija za zašt.tvrtke a u MUP-u je organizirano i prvo kadroviranje i osposobljavanje zaštitara(lecencije ili nešto sl.).Također su se donosili i zakoni o zašt.tvrtkama te preporuke o obaveznim osiguranjima objekata i osoba.Sve je bilo u nadležnosti MUP-a.Kada su se zaštitarske tvrtke uspostavile i osbosobile za djelovanja i službu,mnogi MUP-ovci su otišli u mirovine.Za nagradu koju su "zaslužili"u uspostavljanju zaštitarskih službi(privatne firme od A do Ž),nakon odlaska u mirovinu ,bivši MUP.ovci zaslužnici dobivaju poslove u tim tvrtkama kao honorarci.Sa primanjima, u ono vrijeme od oko 5 do 6000 kn mjesečno.Kao savjetnici naravno.E sada kojim tragovima ići kada bi se željelo otkriti čudne putove uspostavljanja zaštitarskih službi,moralo bi se krenuti od MUP-a.Cijela priča se ne razlikuje bitnije od nastajanja tajkunskih monopolističkih firmi.Iza svega su stajale najjače državne institucije i pojedinci u njima.Donošeni su zakoni i propisi koji su obavezivali firme na angažman zaštitara tako da je posao cvjetao bez ikakvog rizika.Najjači su bili najbliži najjačima(Sokol Marić) i tako da snagu pojedinačnih tvrtki može se potražiti po rasporedu blizine "jaslama".I danas je situacija ista kao i u vrijeme nastajanja samo su gazde postale jače i bogatije.Nepotizam je osnovno stanje privilegiranih kao što je to i u ostalim sferama Hrvatske.


registracija
11/1/10

fluid, 29.11.11. 03:08

Nadalje,polovica noćnih čuvara po pojedinim tvrtkama,su bivši djelatnici policije(umirovljeni)kao i slobodni nezaposlenici.Isti rade noćne smjene bez prijava za oko 4000 kn.Vlasnici za te osobe ne plaćaju nikakva davanja tako da kada naplate uslugu firmi koju osiguravaju,u bruto iznosima prema odrađenim satima,izračunajte koliko gazdama ostaje čistoga novca,I svima dobro.Gazdama najbolje.Jedino što država puši kao i na svim rabotama na crno(stanodavci,građevinari i ini).Kontrola nikakva.Pogoditi će te zašto.Pa savjetnici su iz redova MUP-a.A to je respektabilna zaštita na najvišoj razini.Dokle ide lanac,a da bi sve tako funkcioniralo,zaista nije teško procijeniti.Hobotnica ?Pa moglo bi se tako nazvati jer pipci idu zaista u svim smjerovima.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika