29.11.2011. / 08:53

Autor: Hina , Nacional.hr

Kosovski prosvjednici - 'kriminani i nasilni'

"Prosvjednike se ne može nazvati mirnima, već nasilnim i kriminalnim", priopćio je KFOR. Naveo je pritom da su do sada vojnici koristili suzavac i gumene metke ali će upotrijebiti sva odgovarajuća sredstva ako im životi i dalje budu ugroženi

IlustracijaIlustracijaU sukobu srpskih prosvjednika s pripadnicima međunarodnih snaga KFOR-a u ponedjeljak poslijepodne i navečer su u mjestu Jagnjenci na sjeveru Kosova ozlijeđena 23 vojnika te mirovne misije, izvijestio je KFOR-ov Ured za informiranje.

Sukob je izbio tijekom uklanjanja barikade na putu ka graničnom prijelazu Brnjak prema Srbiji.

"Prosvjednike se ne može nazvati mirnima, već nasilnim i kriminalnim", priopćio je KFOR. Naveo je pritom da su do sada vojnici koristili suzavac i gumene metke ali će upotrijebiti sva odgovarajuća sredstva ako im životi i dalje budu ugroženi.

"Svaka akcija koja ugrožava sigurno okruženje i bilo čiji život je neprihvatljiva. KFOR će poduzeti sve odgovarajuće mjere da osigura sigurnost svih ljudi i vojnika", navela je ta međunarodna misija.

Stanje se u mjestu Jagnjenci, po pisanju medija, smirilo nakon što je KFOR uklonio barikadu, no na tom mjestu se i dalje okupljaju građani srpske nacionalnosti.

Ranije u ponedjeljak sukob je izbio i na putu Kosovska Mitrovca-Zubin Potok kada su pripadnici KFOR-a uklonili barikadu. Vojnici KFOR-a pritom su upotrijebili suzavac i vodeni top da bi rastjerali okupljene, dok su prosvjednici na vojnike bacali kamenje i palice te, prema navodima KFOR-a, pucali iz malokalibarskog oružja.

Pritom su iz vatrenog oružja ranjena dva vojnika KFOR-a, a ozlijeđeno je nekoliko desetina civila.

Srbi niječu da su koristili vatreno oružje.

Srbi na sjeveru Kosova ne žele dopustiti da kosovske vlasti, koje oni ne priznaju, nadziru granične prijelaze Jarinje i Brnjak prema Srbiji. Ta dva prijelaza i ceste do njih u rujnu su zapriječili barikadama na kojima se neprekidno smjenjuje lokalno srpsko stanovništvo. Stanje na sjeveru Kosova od tada je uglavnom mirno ali napeto, uz povremene akcije KFOR-a na uklanjanju barikada, na koje lokalni Srbi reagiraju postavljanjem novih.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika