29.11.2011. / 10:30

Autor: Renato Baretić

Baretić:

Dan kad je sahranjena Jugoslavija

Umro je zauvijek onaj dječački smijeh s govornice Savezne skupštine ujesen 1989., umro je zadnji ozbiljni pokušaj zajeba Slobodana Miloševića i njegove pljačke savezne blagajne, umro je i zadnji znamen one 19.-stoljetne romantičarske iluzije o zajednici južnoslavenskih naroda, ovakvoj ili onakvoj

Punih 27 godina živio sam u Jugoslaviji i u samoupravnom socijalizmu, znači - kraće od većine aktualnih izbornih kandidata, pogotovo onih iz HDZ-a (to napominjem isključivo radi ljubaznih komentatora pod moje tekstove, ovdje dolje) ali ipak poprilično. Još uvijek više od polovice svoga dosadašnjeg vijeka. Ali ne sjećam se, ako izbacim neke detalje mladenačko-ljubavne naravi, nijednoga trenutka koji me je u toj Jugoslaviji i u tom samoupravnom socijalizmu razveselio, razgalio i osokolio kao čas kad je Ante Marković, u izravnom JRT-ovom prijenosu, s govornice Skupštine SFRJ, ujesen 1989. zamahao novim banknotama jugo-dinara, dao delegatima sekundu dramatske pauze, pa se odozgor nasmijao kao dijete, veselo i iskreno. Više od dvadeset milijuna ljudi tad je osjetilo olakšanje, nadu u kakvu-takvu bolju budućnost, u dinar čvrsto vezan za njemačku marku, jedan:sedam, u svršetak dugogodišnje inflacijske agonije. Bilo je - ali tad još to nismo znali, ili nismo željeli znati - tek nekoliko desetaka tisuća onih kojima je Markovićev premijerski manevar nakratko pomrsio konce i zblesio ih do bijesa...

Jugoslavija može i bez nje

Ne znam pamti li tkogod od ovih dolje komentatora Četrnaesti (izvanredni) kongres SKJ, s kojeg su najprije otišli Kučan i svi Slovenci, a potom i Račan i svi Hrvati. Slovenka Sonja Lokar je plakala, a Hrvat Ante Marković, predsjednik SIV-a, rekao je na hodniku novinarima tek - pa što ako se Partija raspala, Jugoslavija može i bez nje! Bože, kako je to jednostavno i pametno zvučalo, hej, pa nitko se nikad u 45 prethodnih godina nije usudio reći ništa slično! Marka je odmah skočila na devet dinara, za koji tjedan i na trinaest.

A onda je krenuo belaj... Ante Marković odbijao je prihvatiti neke nepobitne realnosti, on je zbilja želio sačuvati Jugoslaviju, umjesto da se, s jednakim žarom, posveti što mirnijem razdruživanju njezinih dotadašnjih republika. Držao se svoje neizvedive fiks-ideje do samoga kraja, do raketiranja Banskih dvora, a onda shvatio da je pogriješio i sa strankom i s YUTEL-om i sa svime i ubrzo digao ruke od svega, pa podnio ostavku i pošao u Austriju.

Budale

Nijedna od osamostaljenih republika nije ga tada pozvala barem za nekakvog savjetnika. Budale su već preuzele vlast, a budale najbolje znaju da nitko nije pametniji od njih. Tek nekoliko godina kasnije učinila je to Makedonija i - kakva god bila, ipak je ona od svih ex-YU republika iskusila najmanje rata, nije li?

Photo: Zoran Grizelj/Večernji list Photo: Zoran Grizelj/Večernji list A jučer je, kažu, umro Ante Marković. Umro je zauvijek onaj dječački smijeh s govornice Savezne skupštine ujesen 1989., umro je zadnji ozbiljni pokušaj zajeba Slobodana Miloševića i njegove pljačke savezne blagajne, umro je i zadnji znamen one 19.-stoljetne romantičarske iluzije o zajednici južnoslavenskih naroda, ovakvoj ili onakvoj (federalnoj, konfederalnoj ili, daj bože, samo dobrosusjedskoj), umro je najveći hrvatski političar postitovske i predtuđmanovske ere. Bez obzira na sve državotvorno-nezavisno-samostalnosne datume od Vardara pa do Triglava, tek onaj jučerašnji, 28. studenoga 2011. (dan uoči onog Dana Republike, sjećate se, tad smo svi išli nekamo u kolinje) možemo uzeti kao dan konačne smrti te, 20 godina samo klinički mrtve, Jugoslavije. Bez obzira na to što joj je i sam Marković odavno isključio aparate, ona je otišla tek sad, s njime.

Medijsko gnojište

Na nama je sad da pokušamo razmisliti o njegovu nasljeđu, pa krenemo kontati malo suvislije i napokon pomagati jedni drugima, i to tako da međusobnom gospodskom distancom zamijenimo preveliku plemensku bliskost. Nije bez vraga Ante (prezime mu znate) emigrirao baš u Austriju. A zadržao pritom i zagrebačku i sarajevsku adresu.

Alo, ljudi, jel kužite vi uopće koliki je grandiozni lik otišao s pozornice?! Naravno, naći će se za koji dan poneki priručni vikend-biograf s naramkom neprovjerenih i (samo djelomično) izmišljenih pikanterija o tajnom životu i dvostrukoj ličnosti Ante Markovića, tog, jelte, komunističkog naivca i epohalnog nesposobnjakovića, ali to tako mora biti u ovom medijskom gnojištu oko nas. A ja ću se i dalje, kao i dosad, kad god mi na kolumnistički volej legne kakva zgodna dosjetka na račun promoćurnih, snalažljivih i probitačnih Hercegovaca, malo lecnuti čim se sjetim da je i Ante Marković bio baš taj i takav, samo pinkicu drugačiji.

Komentari

registracija
9/8/09

vinko12, 29.11.11. 14:05

budale i kreteni imaju danas pero u ruci i skrabaju po novinama. Ante je bio nesto u doba komunisticke bijede kao i savka u doba komunisticke tiranije. Ali bez komunizma te spodobe su ogranicene neznalice i smece postkomunisticke povijesti, kao i njihove gazde.
Komunisticki rasisticki zakon je napravio svoje.
Budale koji velicaju takove su posljedica istog sustava


registracija
11/10/10

agaSovulj, 29.11.11. 14:19

blago Vama vinko. Vi ste najsretniji čovjek na svijetu.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 29.11.11. 14:37

Baretić boluje od jedne osnovne zablude, to je da je Ante Marković bio nerealan i želio je romantično sačuvati Jugoslaviju. Ante je bio privrednik, znao je vrijednost tržišta, i znao je da je tvrtkama iz bivše jugoslavije daleko lakše nastupati zajedno na vanjskim tržištima. Slobodan Milošević, Veljko Kadijević, Njofra Tuđman i drugi pobornici ratova nisu imali pojma o privredi i tržištima. Duboko bolesni od svog egoiyma nikada nisu ni željeli misliti o privredi i tržištima, jer oni su svi nebeski narodi kojima novci padaju s neba. Danas imamo to što imamo, uništenu privredu, naše ne postojanje na međunarodnim tržištima i vojsku bezveznih državnih službenika koji su pregulpi da bi bilo što korisno napravili za domovinu, ali dovoljno vjerni diktatu svoje partije. Sada se svi čude kako to da je HR u ekonosmkim problemima, ja sam 1990 znala da je su Njofra i HDZ (i drugi u saboru) previše glupi da bi znali što znači biti uspiješan privrednik.


registracija
9/1/08

caballero, 29.11.11. 16:24

Koncar od 5000 zaposlenih podigao na giganta od 25000.
I neka je vjerovao u tu utopiju - YU. Da nije mozda trebao ko krivousti, od predsjednika Partizana, Titovog generala do koljaca?


registracija
20/8/10

McCoy, 29.11.11. 16:44

Gospodine Bareticu, odlican tekst!!!


registracija
8/7/09

bankar, 29.11.11. 17:03

vinko ti najbolje znaš da nitko nije pametniji od tebe


registracija
12/1/11

bozhidar, 29.11.11. 17:04

ali, na nasu veliku zalost, ante mark'c, nije mislio da se moze ici dalje i nabolje bez komunizma--on je sa tim izrazom mislio reci, cvrsto drzim, da mozemo bolje bez gradnje ili ocuvanja jednakosti koje smo imali na osbnoj i medjunarodnoj razini.

sad se otvara pitanje da li je on znao [pa i tudjman, milosevic] da ce uvadjanje asojalistickog poretka doci do prevlasti asocijalista, kao neocetnika i neoustasa, krvolocnog 'svecenstva' [narocito pravoslavnog], masovne kradje, bezvlasca, ratovanja, itd?
ne ocjenjujem da markovic, milosevic, generali, tudjman i jos veliki broj srba, hrvata, et al nisu znali ili slutili kakve ce biti posljidice rusenja mira, blagostanja, u J., itd. hvala


registracija
12/12/10

Klarens, 29.11.11. 17:56

SVE te LUTKE na zhici
............................................
Na zhici ...............KPJ
........................................
Ante je bio vjernik
.........................................
Vjerovao je u chovjeka i dobrotu
.........................................
Ali , KPJ je ishla sigurnim putem
.........................................
Preko lesheva
...............................
I prije , i onda , a i sad
......................................
Samo oni znaju ?!?!?
........................................
Jesmo li mi nauchil ishta ?????


registracija
7/9/07

Vinogradar, 29.11.11. 19:05

Ovo je najpošteniji i najljepši
IN MEMORIAM
velikom i mudrom čovjeku
Anti Markoviću, Hrvatu i Jugoslavenu.
Bravo, Baretiću!


registracija
9/11/09

superhik, 30.11.11. 00:30

Hvali Bogu da jos uvijek postoji pokoji obrazovani novinar koji je u stanju napisati tekst koji nije na intelektualnom nivou mentalno retardiranog tvora kakva je vecina clanaka maloumnih bedaka koji za sebe misle da su novinari, a prepuna ih je ova banana koja umislja da je drzava. Sigurno najveci politicar i intelektualac Ante Markovic umire a da o tome glavnina takozvanog tiska I ostalih medija u ovoj banani ne kaze ili ne napise nista. Ja mislim da sama ta cinjenica govori sama za sebe u kakvom maloumnom zabokrecini zivimo.
Pocivao u miru gospodine Markovicu.


registracija
19/12/10

Ironside, 30.11.11. 09:09

"Partije će biti ili je neće biti, ali država će ostati!" - rekao je Ante Marković.
"Ako već ne možemo živjeti zajedno, ne moramo, ali onda se dogovorimo, postignimo minimum konsenzusa i u Vijeću republika i pokrajina Skupštine Jugoslavije donesimo set potrebnih zakona i raziđimo se kao ljudi!" - rekao je Ante Marković, čovjek koji prema Baretiću nije razumio realnost.
Činjenica je međutim da Baretić nije razumio i ne razumije ništa, ne prihvaćajući činjenicu da se SFRJ radi kotradiktornosti sadržane u njenom ustavu nije mogla razdružiti na legalan način. S jedne strane u preambuli ustava pravo naroda (SR kao nacionalnih država, jer su se države udružile) na samoodređenje, a s druge strane u normativnom dijelu ustva ni riječi o tome, već inzistiranje na teritorijalnoj cjelovitosti SFRJ, koju temeljem zakona o narodnoj obrani JNA mora štititi svim sredstvima.
Ili Baretić zna, im recept, kako se SFRJ mogla razdružiti mirno i na zakonit način, bez promjene ustava i zakonskih okvira?
Dakle Ante Marković je bio itekako svijestan realnosti, zato je do zadnjeg časa pokušavao dobitri suglasnost republičkih warlordova za promjenu zakonskog okvira, a tu promjenu mogla je usvojiti samo Skupština Jugoslavije.


registracija
7/9/07

Vinogradar, 30.11.11. 18:35

@Ironside,
ustavi Čehoslovačke i Sovjetskog saveza sadržavale su isto što i Ti navodiš za normativni dio jugoslavenskog ustava
pa ipak,
mirno su se razišli.
Ne shvaćam kako možeš napisati :
"Baretić nije razumio i ne razumije ništa".
Drugim riječima prepotentno želiš reći
"Ja sam razumio i razumijem sve".
Savjet : počni učiti povijesnu znanost.


registracija
2/6/11

stereo, 01.12.11. 12:44

Samo zbog takovih kao Vinko žao mi je što Jugoslavije više nema.
Kada takovi ljudi riknu nadam se da će ih Bog osuditi na viječni život u Jugoslaviji


registracija
9/5/10

lolobrigita, 02.12.11. 11:32

Renato,sve točno.


registracija
2/1/11

prohujalo, 03.12.11. 08:02

svi oni koji blate nesto....nek realno sagledaju cinjenice......prestigose nas zemlje kao sto je Ceska, Madarska, Rumunija, Bugarska......
ali podsjecam te iste da se sijete( istih nas u mraku)
kad smo ismijavali te iste......cijenkali se sa Poljacima i Cesima ....jer mi smo bili doma a oni jadnici dolazili nama pred vrata da zarade nesto da bi prezivjeli.....
e slika se promijeni......sad se najezimo kad cujemo da Rumuni(da se covijek prekrsti) mogu da pomute nas ulazak u EU.....
svi oni koji misle da to ne moze......moze i te kako, a to je upravo velika zasluga nasih domoljuba....znamo ko drzi ruku na srcu za vrijeme intoniranja dr.himne.....


registracija
12/1/11

siziff, 03.12.11. 11:03

Onoga momenta kada sitno-krupno zubata stoka skuži da sve ono šta nije u stanju samoodrživosti i pravilne selekcije unutar te samoodrživosti ide u neminovnu propast, neće biti potrebno malim i velikim Markovičima pripjevavati ode zahvalnice ( IRONSIDE @ ).
Nova su vremena na pomolu, ali pušiona ide dalje jednakom žestinom, samo sa tom razlikom šta se prezimena mjenjaju.


registracija
20/11/11

pasara, 06.12.11. 10:04

Dajte ljudi shvatite vec jednom da kraljevinu Jugoslaviju,te socijalisticku Jugoslaviju nijesu stvorili Srbi vec su njezini tvorci Hrvati.Prihvatimo i cinjenicu da danas u jednom dijelu zivimo od prodaje obiteljskog srebra koje je stvoreno u socijalizmu,da je zivot za ona vremena bio zadovoljavajuci,bolji od vecine drzava kojie sa nas danas pretekle-doduse nije bilo mobitela i komputera-no zivili smo dobro i bez tih cuda tehnike koja su kasnije izumljena.


registracija
25/10/10

cuma, 08.12.11. 16:06

S Anom Markovićem nestaje i rjedak primjerak ljudske vrste, na priostorima na kojima živimo rijetko nekoga možemo odrediti kao čovjeka, a onda i stručnjaka, političara, intelektualca,,,bio nam je svjetlo na kraju tunela u vremenu mračnom, u vremenu kada je neka druga vrsta predvodeći zlo pobjedila dobro. Milošević, Tuđman i ostalo smeće unesrećilo je svoje narode za idućih sto godina, njima naravno, a i njihovim sljedbenicima, na prvom mjestu je bio hrvat, srbin, katolik, pravoslavac, pokorna raja bez mozga i opameti, jedna također ljudska vrsta, koja ne poznaje čovjeka,,nije li Bare to lijepo osjetio i otpjevao,,,koliko će nam još dugo Vinko i njemu slični trovati prostor u kojem živimo!


registracija
12/1/11

siziff, 19.12.11. 21:42

CUMA@

Tita-nik si zaboravio spomenuti.
Možda zato šta si plesao i žderao na njemu dok je tonuo ko kamen.
Sada su za to potonuče sigurno krivi Eskimi, Bušmani i krumpirove zlatice.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika