29.11.2011. / 14:11

Autor: Hina

Beč najbolji za život, Zagreb na 98. mjestu

Grad Beč se drugu godinu zaredom može pohvaliti titulom najboljeg mjesta za život na svijetu dok je Luxembourg najsigurniji grad na svijetu, a Zagreb se smjestio na 98. mjestu po kvaliteti života te na 75. po sigurnosti, prema godišnjem istraživanju kvalitete života i sigurnosti koju je provela konzultantska tvrtka Mercer.

Zagreb se našao u prvih 100 gradovaZagreb se našao u prvih 100 gradovaGrad Beč se drugu godinu zaredom može pohvaliti titulom najboljeg mjesta za život na svijetu dok je Luxembourg najsigurniji grad na svijetu, a Zagreb se smjestio na 98. mjestu po kvaliteti života te na 75. po sigurnosti, prema godišnjem istraživanju kvalitete života i sigurnosti koju je provela konzultantska tvrtka Mercer.

Bagdad je, prema istraživanju koje je obuhvatilo 221 grad, mjesto u kojem vladaju najgori životni uvjeti i najniža sigurnost. Europski gradovi zauzeli su polovicu od prvih 25. mjesta kako po kvaliteti života tako i po sigurnosti, posebno gradovi u Njemačkoj i Švicarskoj.

Nakon Beča po kvaliteti života slijede Zuerich, Auckland, Muenchen, Vancouver i Duesseldorf, a nakon Luxembourga najsigurniji su Bern, Helsinki, Zuerich i Beč.

Na dnu tablice su neposredno prije Bagdada i Kartum, Sudan, Port-au-Prince te N'Djamena, gradovi obilježeni stalnim nemirima.

Honolulu i San Francisco najbolje su plasirani američki gradovi na 29. i 30. mjestu dok je New York završio na 47. mjestu po kvaliteti života a na 68 po pitanju sigurnosti koje dijeli s Londonom. Glavni grad Velike Britanije ipak od njega nudi kvalitetnije uvjete života pa je na 38. mjestu. Rim je 52. po kvaliteti života a 79. po sigurnosti, dok je Pariz 30. po kvaliteti a 60. po sigurnosti.

U regiji po kvaliteti života najbolje je plasirana Budimpešta na 73. mjestu, Ljubljana je na 75. mjestu, Beograd na 136., a Sarajevo na 155. mjestu. Po sigurnosti Ljubljana je na 30. mjestu, Budimpešta na 90., a Beograd i Sarajevo na 127. mjestu.

U istraživanju je korišteno 39 kriterija među kojima su i politički, društveni i ekonomski parametri kao i mogućnosti za rekreaciju, kvalitetu stanovanja i okoliša, a sigurnost po podacima o unutarnjoj stabilnosti, razini kriminala i učinkovitosti pravne države.

Vezane vijesti

'Bandić ne poštuje zakon'

'Bandić ne poštuje zakon'

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić optužio je danas zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da krši zakon jer je odobrio,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika