29.11.2011. / 14:25

Autor: Hina , Nacional.hr

Psihijatri:

Breivik umobolan, nije kazneno odgovoran

"Zaključci su... da je umobolan. (...) On živi u vlastitu imaginarnom svijetu i njegove misli i djela upravljane su iz toga svijeta", rekao je Holden na konferenciji za novinare

Psihijatrijski vještaci koje je imenovao sud zaključili su da je norveški masovni ubojica Anders Behring Breivik umobolan i nije kazneno odgovoran, objavio je u utorak tužitelj Svein Holden, javile su agencije.

Breivik je u dva napada 22. srpnja u Norveškoj ubio 77 ljudi prvo u bombaškom napadu u središtu Osla a potom i na ljetni kamp vladajuće Laburističke stranke u kojem su većinom bili tinejdžeri.

Psihijatrijski nalaz mogao bi značiti da Breivik neće biti osuđen na zatvorsku kaznu, rekao je Holden.

"Zaključci su... da je umobolan. (...) On živi u vlastitu imaginarnom svijetu i njegove misli i djela upravljane su iz toga svijeta", rekao je Holden na konferenciji za novinare, a prenio Reuters.

Ekstremni desničar Breivik razvio je "paranoidnu shizofreniju", rekao je Holden i citirao izvatke iz psihijatrijskog izvješća, javlja AFP.

"Ako je konačan zaključak da Behring Breivik nije kazneno odgovoran, tražit ćemo da mu sud po okončanju procesa izrekne mjeru obveznog psihijatrijsko liječenja", rekla je tužiteljica Inga Bejer Engh.

To liječenje moglo bi biti "doživotno", objasnila je Bejer Engh.

Ako sud prihvati psihijatrijske zaključke protuimigrantski militant bi mogao biti držan u psihijatrijskoj ustanovi sve dok bude predstavljao prijetnju za društvo, a mogao bi biti oslobođen ako se utvrdi da je ozdravio.

Vezane vijesti

Norvežani pozvani na "sex hour" uz kondom

Norvežani pozvani na "sex hour" uz kondom

Norveška neprofitna organizacija za zdravstveno i spolno obrazovanje RFSU pozvala je Norvežane na "sex hour" u četvrtak navečer s partnericom ili… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika