Objavljeno u Nacionalu br. 396, 2003-06-17

Autor: Igor Saračević

DVD/VIDEO

Surovi obračun u svijetu TV klauna

Peto redateljsko ostvarenje Dannyja De Vita slovi kao jedan od većih prošlogodišnjih holivudskih promašaja, no ipak je riječ o zanimljivo ekscentričnom, a povremeno i zabavnom ostvarenju

Crna komedija ‘Smrt Smoochyju’, peti redateljski kino-projekt glumca Dannyja De Vita, prošle je godine zabilježila porazan rezultat u američkim kinima (zarada od samo 8 milijuna dolara na uloženih 55), a i kritike su mahom bile suzdržane ili negativne. ‘Smrt Smoochyju’ ovih se dana pojavio u nas kao video-premijera, i odmah valja reći kako je ipak riječ o zanimljivijem ostvarenju nego što bi se dalo pretpostaviti na temelju njegove reputacije.

Bizarni scenarij smješten je u svijet dječjih televizijskih šou-programa: na početku filma, velika zvijezda, klaun Rudolph (Robin Williams), raskrinkan je kako prima mito od roditelja koji žele biti sigurni da će se njihova djeca tokom njegove emisije pojaviti pred kamerama. Šefovi mreže na kojoj se emitira Rudolphov šou moraju pronaći provjereno ‘čistog’ nasljednika, i odlučuju se za Sheldona Mopesa (Edward Norton), koji kroz lik nosoroga Smoochyja plasira beskrajno idealistične i optimistične poruke o međuljudskom razumijevanju. Isprva nitko ne vjeruje da njegov šou može postići uspjeh kod djece – a posebno je skeptična cinična producentica Nori Wells (Catherine Keener) – međutim, upravo to se dogodi. Dosljedan svojem idealizmu i politički korektnom svjetonazoru, Sheldon odbija svaku komercijalizaciju šoua, čime stječe niz neprijatelja – od mafijaša koji su udruženi sa jednim od direktora mreže do Rudolpha, koji krivi Sheldona/Smoochyja za svoj pad i po svaku cijenu mu se želi osvetiti.

Scenarij Adama Resnicka ispunjen je dobro zamišljenim ekscentričnim dosjetkama i satiričnim žalcima, ali njihova efektnost gubi se u De Vitovoj preagresivnoj redateljskoj izvedbi. U filmu, doduše, nema toliko vizualnih akrobacija kao u većini De Vitovih dosadašnjih ostvarenja (pogotovo ‘Ratu ruža’ i ‘Matildi’), ali ni pravog osjećaja za odmjeravanje gega i oblikovanje scena i sekvencija. Zbog De Vitovih pretjerivanja film je nepotrebno razvučen na gotovo dva sata, a vjerojatno bi neusporedivo bolje funkcionirao da je 15-20 minuta kraći. Na sreću, raspoloženi glumci umnogome popravljaju dojam – Williams je prikladno nesputan u ulozi Rudolpha, Norton majstorski predočava vrlo nezahvalan lik Sheldona/Smoochyja, a Catherine Keener učinila je lik Nore vjerojatno još uslojenijim nego što je De Vito planirao. ‘Smrt Smoochyju’ je, dakle, neujednačen, ali svakako gledljiv kuriozitet, čija će glavna publika biti ljubitelji ekscentričnosti.

Za razliku od vrlo sadržajnih izdanja za SAD i zapadnu Europu, Warnerov DVD za manja europska tržišta nudi tek zajednički audio komentar De Vita i snimatelja Anastasa Michosa te mogućnost gledanja scene revije na ledu s biranjem između četiri ponuđena rakursa kamere.

Moje grčko vjenčanje
Discovery

Uz pornić ‘Duboko grlo’ i horor ‘Projekt: Vještica iz Blaira’, film tv štancera Joela Zwicka najisplativiji je jeftinjak svih vremena: zasigurno, takvog uspjeha ne bi bilo da nije truda glavne glumice i scenaristice Nie Vardalos, koja je grčku kulturu u Americi uspjela promovirati kao romantičnu egzotiku, te recentne suše ljubavnih komedija. Ipak, kritičnijeg gledatelja zasmetat će skromno strukturiranje filma i nedostatak pravog zapleta, koji tek djelomično prikrivaju solidno odabrani glumci.
Budući da je produkcijska cijena bila jedva pet milijuna dolara, od filma na DVD-u ne očekujte osobite atrakcije. Dodaci uključuju audio komentar Vardalosice, niz neprerađenih ulomaka iz intervjua s glavnom ekipom te produkcijske zabilješke. Ništa osobito! (N. P.)

VHS/DVD
My Big Fat Greek Wedding, am. ljub. komedija, 2002.
R: Joel Zwick GL: Nia Vardalos, John Corbett, Michael Constantine

FILM: dvije točkice
DVD: dvije točkice

Kobno prestrojavanje
VTI

VHS/DVD
Changing Lanes, am. drama-triler, 2002.
R: Roger Michell GL: Ben Affleck, Samuel L. Jackson, Kim Staunton, Toni Collette, Sydney Pollack

FILM: tri točkice
DVD: tri točkice

Transporter
Continental Film

Bivši olimpijski skakač u vodu Jason Statham, glumačko otkriće Guya Ritchiea, promoviran je u punokrvnu akcijsku zvijezdu u ovom filmiću hongkonškog majstora Corya Yuena u tipičnoj produkciji Luca Bessona, koja nepretenciozno varira žanrovske obrasce za koje se poduzetni Francuz uglavnom zanima. Zaplet i mnoštvo situacija su potpuno derivativni, no to je bar kokica konfekcija koja se ne pretvara da je nešto više od toga: skroman odjek u kinima bit će u potpunosti nadoknađen na video i DVD tržištu, koje zahvalno guta robu takve vrste.
Zbog odlične slike i zvuka film je užitak gledati na DVD-u: featurette je vrlo rutinski, audio komentar su solidno odradili Statham i producent Steven Chasman, dok su najzanimljivije tri produžene akcijske scene s Yuenovim komentarom. (N. P.)

VHS/DVD
The Transporter, franc.-am. akc. triler, 2002.
R: Cory Yuen GL: Jason Statham, Shu Qi, Francois Berleand

FILM: dvije točkice
DVD: tri točkice

Ivica i Marica
VTI

VHS/DVD
Hansel & Gretel, am. bajka, 2002.
R: Gary J. Tunnicliffe GL: Taylor Momsen, Howie Mandel

FILM: jedna točkica
DVD: dvije točkice

Na udaru
Blitz

Unatoč atraktivnoj glumačkoj postavi, krimić Robbyja Hensona (svojedobno se hvalilo njegovu dramu iz Građanskog rata ‘Faraonova vojska’) u Americi je zaobišao kina i završio na videu i tv programima. Jasno je i zašto! Priča o provincijskom šerifu koji istražuje ubojstvo transvestita te mora preispitati vlastite stavove o seksualnoj toleranciji u početku se čini provokativnom, no nizanje banalnosti i izbjegavanje žešćih prizora naposljetku će razočarati i najblagonaklonijeg gledatelja.
DVD izdanje sadrži samo film.(N. P.)

VHS/DVD
The Badge, am. tv krimić, 2002.
R: Robby Henson GL: Billy Bob Thornton, Patricia Arquette, Sela Ward

FILM: jedna točkica
DVD: jedna točkica

Dan velikih valova
Issa

DVD
Big Wednesday, am. drama, 1978.
R: John Milius GL: Jan-Michael Vincent, William Katt, Gary Busey

FILM: četiri točkice
DVD: tri točkice

Hombre
Continental Film

Prva ekranizacija nekog predloška Elmorea Leonarda modernistički je vestern koji se skladno uklopio u radikalna strujanja u tom žanru potkraj šezdesetih. Razmjerno statična radnja usredotočava pažnju na zanimljive likove i odlične dijaloge: posljednja suradnja Martina Ritta s njegovom omiljenom zvijezdom Paulom Newmanom rezultirala je ostvarenjem koje je tek nešto manje dojmljivo od njihovog neprijepornog vrhunca, filma ‘Hud’.
Fotografija Jamesa Wonga Howea u izvornom širokom formatu jedini je adut DVD izdanja. (N. P.)

DVD
Hombre, am. vestern-drama, 1967.
R: Martin Ritt GL: Paul Newman, Diane Cilento, Ricard Boone, Fredric March

FILM: tri točkice
DVD: jedna točkica

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika