29.11.2011. / 19:37

Autor: Hina

Ministri financija eurozone o Italiji i pomoći Grčkoj

Ministri financija 17 članica eurozone okupili su u se u utorak u Bruxellesu na sastanku na kojem će glavna tema biti sve skuplje zaduživanje Italije te isplate nove tranše pomoći Grčkoj.

Traži se način za spas eurozoneTraži se način za spas eurozoneMinistri financija 17 članica eurozone okupili su u se u utorak u Bruxellesu na sastanku na kojem će glavna tema biti sve skuplje zaduživanje Italije te isplate nove tranše pomoći Grčkoj.

Europska komisija će ministrima financija predstaviti izvješće o provedbi reformi u Italiji u kojem traži dodatne mjere za smanjenje proračunskog deficita i za poticanje gospodarskog rasta. Na sastanku je i novi talijanski premijer Mario Monti, koji je također i ministar financija.

Komisija u svom izvješću pozdravlja program nove talijanske vlade ističući da on tek predstavlja "solidnu početnu osnovu za nove ambicioznije reforme, potrebne za poticanje rasta i uklanjanje slabosti talijanskog gospodarstva. Talijansko gospodarstvo, treće po snazi u eurozoni, u ovom trenutku zadaje najviše glavobolje čelnicima zemalja koje dijele zajedničku valutu. Talijanski javni dug iznosi 1900 milijardi eura, što je 120 posto BDP-a. Italija se sve teže financira na financijskim tržištima i mora plaćati iznimno visoke kamate, što ubrzo može postati neodrživo.

Prije nekoliko dana, talijanski mediji su pisali da Međunarodni monetarni fond priprema paket pomoći za Italiju od 600 milijardi eura, što je MMF demantirao.

Zemlje eurozone trebale bi odobriti Grčkoj novu tranšu pomoći u iznosu od 8 milijardi eura. Isplate nove tranše je zaustavljena početkom rujna kada su čelnici eurozone i MMF-a zatražili od grčkih političkih stranaka da se pismeno obvežu da će provoditi stroge mjere štednje koje je donijela grčka vlada. Šef grčke oporbe Antonis Samaras, koji je pružao otpor tome, nedavno je poslao pismo u kojem se obvezuje da prihvaća mjere, ali je u nekim elementima pokazao suzdržanost tražeći neke promjene u programu.

Austrijska ministrica financija Maria Fekter izjavila je u utorak po dolasku na sastanak da su se sada stekli uvjeti za isplati nove tranše, bez koje bi Grčka sredinom prosinca otišla u stečaj.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 29.11.11. 22:34

U stvari lova većinom ide na otplatu kredita prema vjerovnicima. sites.google.com/site/financijskisustav/kolaps-eura


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika