30.11.2011. / 08:50

Autor: Hina , Nacional.hr

Napad u Iranu

Devastirano veleposlanstvo, evakuacija Britanaca

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague rekao je u utorak da se Iran suočava s "ozbiljnim posljedicama" zbog napada prosvjednika na veleposlanstvo

Screenshot: YoutubeScreenshot: YoutubeVelika Britanija evakuirat će u srijedu u Ujedinjene Arapske Emirate svo osoblje veleposlanstva u Teheranu, koje su u utorak napali i uništavali islamski prosvjednici bliski čvrstoj liniji iranskog režima, objavili su zapadni diplomatski izvori.

Prva skupina diplomata trebala bi se ukrcati na let u pravcu Dubaija a evakuacija ostatka osoblja uslijedit će tijekom dana, dodali su izvori.

Operacija se odvija u suradnji s iranskim ministarstvom vanjskih poslova i nekoliko europskih veleposlanstava, istaknuli su izvori.

Nekoliko desetaka radikalnih islamskih prosvjednika napalo je, zauzelo i uništavalo u utorak veleposlanstvo Velike Britanije u Teheranu zatraživši njegovo zatvaranje. Prosvjednici su upali u veleposlanstvo prosvjedujući zbog britanskih sankcija Iranu uvedenih zbog spornog iranskog nuklearnog programa.

Diplomatsko osoblje veleposlanstva, dvadesetak osoba, uspjelo se smjestiti na sigurno unutar zgrade i nitko nije ozlijeđen.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague rekao je u utorak da se Iran suočava s "ozbiljnim posljedicama" zbog napada prosvjednika na veleposlanstvo.

Izgred su osudili Rusija, SAD i Europska unija, a Vijeće sigurnosti UN-a je jednoglasno usvojilo neobvezujuću rezoluciju kojom se osuđuje napad.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika