30.11.2011. / 14:53

Autor: Nacional.hr

Velike svjetske banke zajedno povećavaju likvidnost tržišta

Banke su se također dogovorile oko uspostavljanja privremenih dogovora bilateralne razmjene likvidnosti, kako bi se likvidnost omogućila u svim valutama ukoliko bi tržišni uvjeti to zahtjevali

Banke diljem svijeta koordiniraju svoje potezeBanke diljem svijeta koordiniraju svoje potezeBank of Canada, Bank of England, Bank of England, Europska središnja banka, američke Federalne rezerve i Švicarska narodna banka objavile su koordiniranu akciju povećanja likvidnosti globalnog financijskog sustava. Cilj je te akcije smanjiti napetost na financijskim tržištima i tako smanjiti pritisak na kreditnom tržištu kako bi se potakla gospodarska aktivnost.

U zajedničkom priopćenju ističu kako su se banke međusobno dogovorile o nižoj cijeni postojećih privremenih likvidnih zamjena novčanih tokova američkog dolara za 50 bazičnih bodova, čime je nova cijena prekonoćnog indeksa (OIS) američkog dolara plus 50 bazičnih bodova. Ta nova cijena primjenjivati će se od 5. prosinca ove godine, a autorizacija je produljena do 1. veljače 2013. godine.

Banke su se također dogovorile oko uspostavljanja privremenih dogovora bilateralne razmjene likvidnosti, kako bi se likvidnost omogućila u svim valutama ukoliko bi tržišni uvjeti to zahtjevali. Trenutno ne postoji potreba za dodatnom likvidnošću stranih valuta, no banke će pomno pratiti stanje na tržištu.

U eurozoni to znači da je ECB snizila inicijalnu marginu za operacije u američkim dolarima sa 20 na 12 posto te će svakoga tjedna revidirati tečajni odnos eura i dolara.

Vezane vijesti

Trichet traži izvanredne ovlasti za europske institucije

Trichet traži izvanredne ovlasti za europske institucije

Ključne europske institucije trebale bi imati ovlasti za izvanredne situacije kako bi u vrijeme krize mogle djelovati neovisno o nacionalnim… Više

Komentari

registracija
30/11/11

igorkurt, 30.11.11. 18:36

Grozan prevod/preuzimanje/interpretacija navedene vijesti. Vazno je naglasiti da se radi o centralnim bankama, a ne tek 'bankama'. Izraz banka evocira privatnu financijsku instituciju, dok je u navedenom clanku i vise nego jasno da se radi o jednom drugom tipu institucije. Kada vec prevodite termine kao sto su Europska sredinja banka i Svicarska sredisnja banka onda bi pretpostavljam bilo u duhu dosljednosti prevesti i ostale takve termine (Bank of Canada i Bank of England npr). Najdrazi ste mi hrvatski izvor vijesti, ali vam je kvaliteta vec neko vrijeme u slobodnome padu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika