30.11.2011. / 15:10

Autor: Hina

'SAD ispunjavaju svoja obećanja'

Američki potpredsjednik Joe Biden rekao je u srijedu u Bagdadu da američko povlačenje iz Iraka otvara novu fazu odnosa dviju zemalja.

Joe BidenJoe BidenAmerički potpredsjednik Joe Biden rekao je u srijedu u Bagdadu da američko povlačenje iz Iraka otvara novu fazu odnosa dviju zemalja.

Preostalih 13 tisuća američkih vojnika u Iraku odlazi do kraja godine kad istječe i bilateralni pakt o sigurnosti. Bit će to gotovo devet godina nakon američke invazije kojom je svrgnut diktator Sadam Husein.

"Sjedinjene Države ispunjavaju svoja obećanja", rekao je Biden u Bagdadu na sastanku s iračkim premijerom Nurijem al-Malikijem.

"Naše snage odlaze iz Iraka i počinje nova faza odnosa... Odnosa dviju suverenih zemalja", dodao je.

Nakon razdoblja sektaških krvoprolića 2006.-2007. nasilje u Iraku znatno se smanjilo, a Maliki vodi krhku vladu u kojoj vlast dijele šijitski, sunitski i kurdski politički blok.

Američki predsjednik Barack Obama prošli je mjesec najavio da će se američki vojnici vratiti kući do kraja godine kako je i bilo predviđeno, a razgovori o ostanku malog broja vojnika koji bi obučavali iračke propali su zbog osjetljivog pitanja imuniteta.

"Nastavit ćemo s vašom vladom razgovarati o pitanju sigurnosnih dogovora u području obuke, obavještajnog rada i borbe protiv terorizma", rekao je Biden.

Biden je spomenuo i žrtve. U Iraku je poginulo gotovo četiri i pol tisuće američkih vojnika. Među Iračanima broj mrtvih znatno je veći, a vlada procjenjuje da ih je bilo najmanje šezdeset tisuća.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika