30.11.2011. / 20:01

Autor: Hina

Monti: Traženje pomoći MMF-a nikad nije bila opcija

Predsjednik talijanske vlade Mario Monti u srijedu je zanijekao da se razmatrao poziv Međunarodnom monetarnom fondu za pomoć Italiji zbog dužničke krize, iako o tome kuloari dosta glasno pričaju.

Mario MontiMario MontiPredsjednik talijanske vlade Mario Monti u srijedu je zanijekao da se razmatrao poziv Međunarodnom monetarnom fondu za pomoć Italiji zbog dužničke krize, iako o tome kuloari dosta glasno pričaju.

"To nikad nije bila opcija", rekao je Monti u izjavi pred nekolicinom novinara tijekom stanke u održavanju sastanka ministara financija EU u Bruxellesu.

Monti, koji je u svojoj vladi ujedno i ministar financija, priznao je ipak da je tijekom dana razgovarao s novim direktorom MMF-a za Europu, koji nazoči ministarskom sastanku te s nekolicinom kolega.

"Na tim smo sastancima htjeli predstaviti reforme koje ćemo provesti i prikazati mogući doprinos Italije u rješavanju problema s kojima je suočena eurozona", rekao je Monti.

"Potvrdio sam cilj postizanja uravnoteženog proračuna", rekao je, dodavši da će program osigurati postizanje cilja "čak i u slučaju mogućeg pogoršanja gospodarskog ciklusa koje može biti veće nego što smo očekivali".

Monti bi trebao objaviti mjere, uključujući povećanje dobi za odlazak u mirovinu, novi porez na nekretnine i porez na privatnu imovinu bogatih.

"Ako Italija ne odgovori zahtjevima ili učini manje od očekivanog, posljedice će biti vrlo ozbiljne za sve", rekao je Monti.

Vezane vijesti

Janša s Montijem o krizi eurozone pred summit EU-a

Janša s Montijem o krizi eurozone pred summit EU-a

Slovenski premijer Janez Janša razgovarao je u utorak prilikom radnog posjeta Italiji s talijanskim premijerom Mariom Montijem o naporima za rješenje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika