01.12.2011. / 14:25

Autor: Nacional.hr

Münchau:

'Merkel - grobarica eura'

Dodajmo kako kroz cijeli tekst Münchau upozorava kako je sav teret krize na ljudima koji rade i koji su porezni obveznici, posebno ističe disciplinu domaćinstva

Angela Merkel Angela Merkel Pokretač Financial Timesa Deutschland, njegov dugogodišnji urednik, a danas glavni komentator Wolfgang Münchau osim što predviđa krah eurozone, za sve nevolje koje su snašle europsku valutu krivi njemačku kancelarku Angelu Merkel, izvještava Der Spiegel.

U svom komentaru za tjednik Spiegel Münchau piše kako je kriza eura došla do svojeg vrhunca i kako je za negativan razvoj događaja ponajviše kriva Angela Merkel koja je 'uništila euro'. "Ironično što je najveći cilj kancelarke bio da financijske posljedice za Njemačku budu što manje, a svojom politikom oklijevanja i ponavljanja 'ne' postigla je upravo suprotno. Njemačku će cijela stvar jako skupo koštati, kako god se okrene", tvrdi ekonomski stručnjak i zaključuje kako su u trenutnoj situaciji moguća dva scenarija.

Prvi scenarij je taj da će Angela Merkel uspjeti progurati promjene temeljnih ugovora Europske unije, ali to će zahtijevati prihvaćanje euro obveznica što znači da bi u eurozoni sve države zajedno garantirale za dugove pojedinačnih članica. To bi trebalo strožije stabilizirati i kontrolirati nacionalne budžete kako se pojedine države ne bi opet dovele u situaciju u kakvoj se nalazi Grčka. Nastala bi onda fiskalna unija, a ne politička unija, svaka bi država ostala suverena. Münchau potom postavlja pitanje. "Zar iz kratke povijesti eura nismo naučili kako države svoje kratkoročne partikularne nacionalne interese uvijek stavljaju ispred zajedničkog europskog interesa? Čak i da svi budu budžetski disciplinirani, to ne znači da se na neki drugi način neće stvoriti financijski mjehur od sapunice, nakon kojeg će uslijediti kriza banaka i opet će sve biti na poreznim platišama, samo ovoga puta cijele EU", piše analitičar.

Komentator govor i o širenju eurokrize. "Tada je kriza bila tek u Irskoj, Portugalu i Grčkoj, dakle na periferiji. Sada je stigla u Italiju i Španjolsku", podsjeća Münchau i dodaje kako se mnogi investitori 'počinju kladiti na slom eura', a Italija je 'u situaciji da prihvaća kamate od osam posto'.

Drugi mogući scenarij je taj kako će Angela Merkel odustati od uvođenja euro-obveznica te 'na samitu u Bruxellesu 9. prosinca slijedi još jedan truli kompromis'. U tom slučaju će se 'euro potpuno slomiti u roku od mjesec-dva, a mnogim državama slijedi napuštanje zajedničke euro zone'. Razloge za totalni slom komentator njemačkog izdanja Financial Timesa vidi u tome što su 'neki dijelovi financijskog tržišta već mrtvi, dok banke ovise o injekcijama Europske centralne banke'.

Münchau upozorava da ljudi već sada povlače svoj novac iz pojedinih banaka i kako bi situacija mogla postati još gora. "Na euro-samitu 9. prosinca to sigurno ne možemo očekivati. Još nije jasno hoće li Merkel u povijest ući kao pogrebnik ili spasiteljica eura. Ali kako god bilo, novčano će nas uništit", piše ekonomski stručnjak.

Dodajmo kako kroz cijeli tekst Münchau upozorava kako je sav teret krize na ljudima koji rade i koji su porezni obveznici, posebno ističe disciplinu domaćinstva. Naglašava kako je domaćinstvo mala kopija nacinalnog gospodarstva. Upozorava kako države kao Njemačka, Austrija i Finska, koje su strukturno i politički jednake, nemaju potrebe za koordinacijom izvana. Brinu ga posrnule držve Europske unije i države kanidati za članstvo koje nemaju usklađeno zakonodavstvo, svijest i potrebnu diciplinu za normalno funkcioniranje gospodarstva.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 01.12.11. 14:46

Od Bismarckove se Njemačke uplašila kolonijalna velesila Ujedinjeno kraljevstvo te zbog pruge Berlin-Bagdad i sve više rastuće pomorske flote zapalila Europu Sarajevskim pucnjem u prijestolonasljednika i njegovu trudnu suprugu.

Kad se Hitler pobunio zbog nerealnih reparacija, koje je Merckelica gotovo 100 godina kasnije tek otplatila , opet se javlja London i udri svim silama spriječiti "Drang nach Osten".

I sam Nigel Farage ne skriva zabrinutost i strah u EU parlamentu, jednak onom koji je iskazivala i Margaret Thatcher pri Kohlovom ujedinjenju Bonna i Berlina.

Bojim se da ovo sve skupa opet nije tovarenje, na leđa odgovornosti za eventualnu propast kako eura tako i EU-a, tim marljivim, štedljivim i radišnim Njemcima. I dok se s jedne strane, i Washington i London licemjerno bore da pomognu dužničkom krizom opterećenoj Europi, s druge strane potiho sve rade da ne uspije 60 godina star projekt.

Nekada Pax Britanica a danas Pax Americana, nikako ne žele vidjeti u budućnosti i Pax Europa. Pored rastuće Kine, Indije i Brazila te 7 milijardi žitelja planete zemlje, jedan svjetski rat bi svakako eugeničarima riješio strahove održivog opstanka, kako ga oni vide, na zemlji te udaljio iz utrke tu Europu.

A kako to pokrenuti kad se Njemci sami nude?


registracija
22/6/10

Konstantinos, 01.12.11. 15:12

Tekst je vrlo pristran i "katastrofican". Nisam siguran sto mu je svrha, ako je i bila konstruktivna kritika, onda je - pretjerao. A oni sto jedva cekaju da napadnu i "napakiraju" Njemackoj (ne znam samo zasto, valjda zato sto su vrijedni i sto najvise rade) sami se boje svoje propasti pa kad vec propadaju trebaju optuziti najvecu ekonomiju Europe. Nijemci su puno puta gubili i puno puta su im uzimali ali su sve to svojim marljivim radom i zalaganjem povratil, nije valjda da je ovo poklic za borbu protiv Njemackog "ekonomskog okupatora" kako bi to neki mozda rado vidjeli i u potajici zeljeli. Europa se mora nauciti zivjeti s cinjenicom da je jaka i prosperitetna Njemacka - prirodno stanje stvari i koja se kao takva dozivljava kao glavni "motor" Europe. Sada sve one stare imperijalne "sile" odjednom postaju periferija i sigurno da to njima ne odgovara. Francuzi su mudriji pa kad ih ne mogu pobjeditii, s njima su stupili u savez, cisti pragmatizam. Ovo je ipak vrijeme Pax Germanicae ... ako joj dozvole.


registracija
5/1/07

james, 01.12.11. 16:56

Nisam zagovornik globalnih zavjera, ali sve što se sada događa nije definitivno daleko od toga.
Kada je SR Njemačka ugrozila Ameriku prvi put, iznenada su izvršili ujedinjenje sa očekivanjem kako će to srušiti Njemce na koljena.
A oni upumpali silu maraka i ništa.
Sada treba pod hitno ubiti €-ro i opet bi to trebala spasiti Njemačka.


registracija
17/12/10

zmaj, 01.12.11. 18:00

Kučka Merkelica, zvonar Notre-Dama Sarkozy i kretenčina tipične engleske kišne face Cameron su igrači Wall Streeta za rasturit kako € tako i €uropu pod krinkom spašavanja. Vrlo jednostavno, nikakva zavjera, 80% deviznih zaliha u svijetu su $ i većina prometa u svijetu se upravo odvija pod $, manje više svi energenti su izraženi u $, Ameri se i zadužuju pod $ koje mogu i tiskat doslovno kako im se digne, devalvacija njih ne brine niti najmanje... Nekad kukasti križ, danas $.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika