01.12.2011. / 14:42

Autor: Hina , Nacional.hr

Kosor o povijesnoj odluci EU-a

Ostvareni san posvećen Tuđmanu

Premijerka i predsjednica HDZ-a je istaknula da se "ostvario san koji smo dugo sanjali" i podsjetila na riječi prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana da "Hrvatska mora biti u obitelji europskih država i naroda". Njemu i braniteljima, poručila je Kosor, posvećuje ovaj svečani trenutak

Photo: Patrik Maček/PIXSELLPhoto: Patrik Maček/PIXSELLZastupnici Europskog parlamenta velikom su većinom glasova odobrili u četvrtak na plenarnoj sjednici u Bruxellesu Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji čime se otvara put za njegovo potpisivanje sljedeći tjedan.

Glasovanju su pristupila 634 zastupnika, za pristanak na pristupni ugovor glasovala su 564 eurozastupnika, suzdržanih je bilo trideset i dvoje, a protiv 38.

Premijerka Jadranka Kosor izjavila je u četvrtak da je to "povijesni trenutak" za koji je najzaslužnija sadašnja vlada.

"Dobili smo potvrdu da Hrvatska postaje 28. članica Unije. Ovo je povijesni trenutak, vrijeme je za slavlje....Ova vlada je najzaslužnija što Hrvatska postaje 28. članica Unije, a hrvatski jezik 24. službeni jezik EU-a", izjavila je Kosor u Novinarskom domu gdje je u društvu članova vlade i članova HDZ-a pratila plenarnu sjednicu Europskog parlamenta u Bruxellesu.

San posvećen Franji

Premijerka i predsjednica HDZ-a je istaknula da se "ostvario san koji smo dugo sanjali" i podsjetila na riječi prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana da "Hrvatska mora biti u obitelji europskih država i naroda". Njemu i braniteljima, poručila je Kosor, posvećuje ovaj svečani trenutak.

Osvrnula se i na tijek pregovora i ustvrdila da je Hrvatska, s 35 poglavlja, imala najteže pregovore do sada.

"Morali smo provesti opsežne reforme, zadovoljiti čak 400 mjerila", kazala je Kosor i potvrdila da su se kao najteža pregovaračka poglavlja pokazala ona o tržišnom natjecanju, pravosuđu i poljoprivredi. Ukazala je i na činjenicu da je Hrvatska pregovarala "noseći teret nametnutog rata" i u trenutku gospodarske krize u EU-u, izrazivši zadovoljstvo, međutim, što Hrvatska u EU ulazi samostalno.

Zločesti mediji

"Prva smo zemlja nakon 1982., nakon Grčke, koja samostalno ulazi u EU", rekla je Kosor.

Tijekom govora, u više je navrata oštro kritizirala medije zbog pristranosti, prozvavši posebice HRT koji je, kako je rekla, prešutio vijest da je pozvana na potpisivanje Ugovora u Bruxelles.

Na kraju govora zahvalila se pregovaračima, MVPEI-u, ministrima, te svim prethodnim vladama koje su radile na europskom projektu, zaključivši da "ovaj trenutak, u političkom smislu, pripada nama".

Ugovor će, rekla je, u Bruxellesu potpisati nalivperom, darom Svetog oca, pape Benedikta XVI., koji joj je, u trenutku blokade pregovora zbog spora sa Slovenijom, "jedini dao potporu".

Pljesak

Na glasovanju u Europskom parlamentu sudjelovala su 634 zastupnika. Za pristanak na pristupni ugovor glasovala su 564 eurozastupnika, suzdržanih je bilo trideset i dvoje, a protiv 38.

Preostao je još formalni pristanak Vijeća EU-a koje će u ponedjeljak dati zeleno svjetlo na Ugovor o pristupanju koji će potom biti potpisan 9. prosinca, neposredno prije početka sastanka Europskog vijeća. Europsko vijeće tada će prvi put zasjedati s 28 zemalja, od kojih će jedna, Hrvatska, imati status promatrača.

Nakon glasovanja svi su nazočni europski parlamentarci počeli pljeskati, ustali su sa svojih mjesta i okrenuli se prema galeriji na kojoj je bilo izaslanstvo Hrvatskog sabora.

Osim pristanka na pristupni ugovor, europski parlamentarci izglasali su i popratnu, neobvezujuću rezoluciju u kojoj izražavaju uvjerenost da će pozitivni rezultati reformskog procesa "ojačati potporu i povjerenje hrvatskih građana za članstvo u EU-u", te pozivaju građane da na referendumu o pristupnom ugovoru daju potporu, a zemlje članice da na vrijeme dovrše proces ratifikacije.

Posao još nije gotov

Preostao je još formalni pristanak Vijeća EU-a koje će u ponedjeljak dati zeleno svjetlo na Ugovor o pristupanju koji će potom biti potpisan 9. prosinca, neposredno prije početka sastanka Europskog vijeća.

Europsko vijeće tada će prvi put zasjedati s 28 zemalja, od kojih će jedna, Hrvatska, imati status promatrača.

Nakon glasovanja svi su nazočni europski parlamentarci počeli pljeskati, ustali su sa svojih mjesta i okrenuli se prema galeriji na kojoj je bilo izaslanstvo Hrvatskog sabora.

Osim pristanka na pristupni ugovor, europski parlamentarci izglasali su i popratnu, neobvezujuću rezoluciju u kojoj izražavaju uvjerenost da će pozitivni rezultati reformskog procesa "ojačati potporu i povjerenje hrvatskih građana za članstvo u EU-u", te pozivaju građane da na referendumu o pristupnom ugovoru daju potporu, a zemlje članice da na vrijeme dovrše proces ratifikacije.

U rezoluciji se pozdravlja završetak pregovora i ističe da posao još nije gotov i da Hrvatska treba nastaviti s reformama.

Za tu rezoluciju bilo je 550 glasova za, 34 protiv i 41 suzdržan.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
20/5/09

BXLCRO, 01.12.11. 15:08

Sta si ovi svega i svacega prepisuju????? Sanjarenje sigurno da! Ostalo na led i povijest od 5 prosinca pa nadalje !!!!


registracija
26/12/06

capica, 01.12.11. 15:18

Za života Franje Velikog te iste države EU su nas držale u izolaciji. Nitko s nama nije htio imati posla, jer smo bili pod diktaturom egomanijaka.Svi su nas gledali s prezirom. Tek od 2000g stvari kreću nabolje, a tako će biti i od 04.12.


registracija
14/7/11

Trinity, 01.12.11. 15:29

Je, je...ova vlada je najzaslužnija....mo'š mislit!!
Sujetna sebeljubiva kokoš!!!, ni ovaj trenutak nije propustila pozvati na red medije, jer ju nisu spomenuli u prime-time-u! I spomenuti nalivpero Svetog oca, big deal!, kao da će njegovim nalivperom na nju prijeći djelić svetosti!!


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 01.12.11. 15:41

Ebo joj Tuđman .........krava svakim danom sve više bunca...


registracija
12/11/11

Janko1979, 01.12.11. 15:42

jos 3 godine do ulaska u EU,NAPRAVLJENA VATRA ZECA NEMA!


registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 01.12.11. 15:52

Daj maknite ovog klona od Sranje kad ga vidim povrača mi se isto se sjetim kad su mi fijukali meci iznad glave i oko mene. Ne mogu točno utvrditi kad mi je bilo gore, gledati u ove krivouste nike ili kad metak profijuče. Sad će mo vas konačno probuditi iz sna bagro lopovska.


registracija
24/11/10

aabar, 01.12.11. 16:28

Pa mora spominjati Tuđmana jer da njemu nije pušila kako bi napredovala u karijeri,pa onda došao Ivo na red,pa bila ljuta kad je taj posao preuzela Bjanka i eto žestoke prevarene žene kako se osvetila svome IVI!!!


registracija
17/12/10

zmaj, 01.12.11. 16:36

Zato jer je ćaća i njoj i Lovru.


registracija
25/10/10

cuma, 01.12.11. 16:37

Da Sranjo je sanjao Europu, samo Europa ga nije htjela,,ovo je ipak 21. stoljeće, a Sranjo nije zakoračio ni u 20. da ga nije biologija spriječila, Hrvatska ne bi ušla ni poslije Srbije, Crne Gore i Makedonije,,,i BiH bi prije ušla,,,taman kad bi se EU potpuno raspala,,,,onda bi se krivousti smijao,,,,a 4,5 milijuna hrvata bilo bi sretno što je ostalo u izolaciji,,,,


registracija
7/9/07

Vinogradar, 01.12.11. 16:55

Bemti bedastoču !
Ona se bu potpisala s nalivperom koje ne piše
i papa ga poklanja naivcima za vatikantski suvenir.
Nalivpero jednak "piše"
kak
lete i drvene čaplje
koje prodaju turistima po Dalmaciji


registracija
9/8/09

vinko12, 01.12.11. 18:48

deri, tuci i ispljuj nezahvalnu stoku Premijeko. Potuci cemo ih do koljena i vratiti u njihove kolhoze do slijedecih izbora.


registracija
27/12/06

Skipp, 01.12.11. 19:31

Vinko javi se u ponedjeljak, 5.12.2011.
I da, zabrinut sam isto kao i Vinogradar - tko zna jel ima tinte u tom nalivperu...ili će tinta možda ispariti nakon par godina...ja bi joj ipak predložio da - kad je već toliko ponosna na hrvatsko - pristupni ugovor potpiše TOZ-ovom replikom Penkalinog nalivpera i hrvatskom tintom.....


registracija
5/6/11

Sunce, 01.12.11. 19:51

Da nije bilo Franje Tudjmana i HDZ-a nasa zemlja bi zajedno sa Slovenijom usla u EU.Najvjerojatnije se mnostvo danasnjih skandala i nemilosrdne pljacke od strane vladajuce stranke nebi dogodilo,jer bismo puno prije usvojili europske standarde te bi kontrola trosenja novca bila puno rigoroznija,a odgovornost prema vlastitom narodu puno veca.


registracija
21/2/11

skyway, 01.12.11. 19:51

Ovo je najvisa budalastina koja se moze cuti - Posvecujem Franji Tudjmanu cin potpisivanja ugovora s EU. Svasta! Ovoj tuki ni Vrapce vise pomoci nece...


registracija
26/1/08

Rampa, 01.12.11. 23:18

Ona mi liči na bjeloglavog supa, a kad vidim ovu Franjinu genetsku mutaciju na slici, smrznem se istovremeno od jeze i gađenja!!


registracija
9/8/09

vinko12, 01.12.11. 23:47

ej rampa zato se ti ( i tvoja bratija) brzo uvuci u mesicevu supcinu ili josifovicev supcic - fino muzicki receno, i biti ce ti tako lijepo.


registracija
12/12/10

112131, 02.12.11. 07:23

Dakle kada vidim ovog Sina, koji se priključio Kosorici povraća mi se, i nemam tu komentara, jad i bijeda, ljudi bez dostojanstva i poštenja, fuj.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika