01.12.2011. / 15:35

Autor: Hina

Hartmann traži zaštitu posebnog izvjestitelja UN-a

Bivša glasnogovornica haaškoga tužiteljstva Florence Hartmann, nakon što je Haaški sud izdao nalog za njezinim uhićenjem zbog neplaćanja novčane kazne na koju je osuđena zbog otkrivanja zaštićenih podataka, obratila se za pomoć posebnom izvjestitelju UN-a, objavio je u četvrtak Odbor za potporu bivšoj glasnogovornici.

Florence HartmannFlorence HartmannBivša glasnogovornica haaškoga tužiteljstva Florence Hartmann, nakon što je Haaški sud izdao nalog za njezinim uhićenjem zbog neplaćanja novčane kazne na koju je osuđena zbog otkrivanja zaštićenih podataka, obratila se za pomoć posebnom izvjestitelju UN-a, objavio je u četvrtak Odbor za potporu bivšoj glasnogovornici.

Hartmann se obratila posebnom izvjestitelju UN-a za slobodu iznošenja mišljenja i izražavanja podneskom kojim se na 71 stranici obrazlažu njezini prigovori zbog povrede prava na iznošenje podataka koji su od javnog i općeg interesa.

"Hartmann traži od posebnog izvjestitelja UN-a da utvrdi da presuda ICTY-ija protiv nje krši međunarodne standarde u zaštiti slobode izražavanja te da bi izvršavanje uhidbenog naloga predstavljalo daljnju povredu tih prava".

ICTY je 16. studenoga izdao nalog za uhićenje nekadašnje glasnogovornice, koju čeka sedmodnevna zatvorska kazna. Hartmann je zbog nepoštivanja suda ove godine pravomoćno proglašena krivom i kažnjena novčanom kaznom od 7000 eura, ali tu kaznu nije platila pa je pretvorena u zatvorsku. Od Francuske ICTY očekuje da je obavijesti o pravima i s Nizozemskom sudjeluje u transferu Florence Hartmann u pritvor Haaškoga suda.

Francuska novinarka koja je od 2000. do 2006. bila glasnogovornica tadašnje glavne tužiteljice Carle del Ponte, osuđena je 2009. za nepoštivanje suda jer je objavila dvije povjerljive odluke suda iz procesa protiv bivšeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića, a presuda je u srpnju ove godine postala pravomoćna. Sud je tražio da plati kaznu ili ga obavijesti o razlozima nemogućnosti plaćanja. Ona se dvaput pismeno obratila predsjedniku suda Patricku Robinsonu i tvrdila kako ne može platiti kaznu, te podsjetila sud da je i na suđenju 2008. prihvaćeno kako ona nema novca za obranu. Pismeno je obavijestila sud da su osobe koje nju podupiru skupile novac za kaznu i uplatile ga na račun u francuskoj banci odakle ga Tribunal može podići, ali Tribunal zahtijeva da Hartmann osobno uplati novčanu kaznu sudu.

Hartmann poručuje da se presuda oslanja na nepostojeće pravne standarde koji daju status povjerljivosti dokumentima koji ukazuju na umiješanost Srbije u genocid u BiH.

Međunarodna organizacija za obranu slobode izražavanja ARTICLE 19 iz Londona u srijedu je osudila izdavanje naloga za uhićenjem pozivajući sve države a posebno Francusku i Nizozemsku da ne sudjeluju u ovoj perverziji međunarodne pravde.

U priopćenju Odbora navodi se da je prošlog tjedna udruga Reporteri bez granica pozvala francusko pravosuđe da u ovom slučaju postupa u skladu s praksom Europskog suda za ljudska prava.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika