01.12.2011. / 17:53

Autor: Hina

Rusija neće moći primiti kosovske Srbe u državljanstvo

Zahtjev kosovskih Srba za dobivanjem ruskog državljanstva proučio je ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, izjavio je u četvrtak srbijanskoj agenciji Tanjugu glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Aleksandar Lukaševič te dodao kako, po zakonu o državljanstvu, Rusija neće biti u mogućnosti odobriti njihov zahtjev.

Dmitrij Medvedev i Boris TadićDmitrij Medvedev i Boris TadićZahtjev kosovskih Srba za dobivanjem ruskog državljanstva proučio je ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, izjavio je u četvrtak srbijanskoj agenciji Tanjugu glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Aleksandar Lukaševič te dodao kako, po zakonu o državljanstvu, Rusija neće biti u mogućnosti odobriti njihov zahtjev.

"Taj zahtjev je dostavljen predsjedniku Dmitriju Medvedevu. Imajući u vidu činjenicu da na takav zahtjev ne može biti udovoljeno po slovu ruskog zakona o državljanstvu, predsjednik Medvedev je naložio da se pojača potpora Srbima u drugim oblicima", kazao je Lukašević, kako navodi agencija, na brifingu u ruskom ministarstvu vanjskih poslova.

Dodao je kako je, po Medvedevljevu nalogu, konkretno odlučeno da se osigura humanitarna pomoć za stanovnike sjevernog Kosova te podsjetio kako je prvi zrakoplov s humanitarnom pomoći već poslan u Srbiju, a da je u pripremi nova pošiljka.

Rusija će, naveo je Lukaševič, "političkim i diplomatskim sredstvima nastaviti promicati legitimne interese i prava Srba koji žive na Kosovu".

"Ruski predsjednik potvrdio je nepromijenjivost načela da ne priznajemo jednostrano proglašenu neovisnost Kosova. Ministarstvo vanjskih poslova nastavit će pomno pratiti poštivanje Rezolucije 1244 UN od svih na Kosovu, uključujući NATO i EU", naglasio je Lukaševič.

Kako su sredinom studenog izvijestili beogradski mediji, više od 20 tisuća Srba s Kosova, u pismu koje je nekoliko udruga kosovskih Srba poslalo ruskoj Dumi, donjem domu parlamenta, izrazilo je želju za dobivanjem ruskog državljanstva.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika