01.12.2011. / 18:04

Autor: Hina

Uvjetna kazna za zločin iz mržnje na splitskoj gay paradi

Zbog kaznenog djela zločina iz mržnje, splitski Općinski sud izrekao je sudioniku nereda tijekom prve gay parade u Splitu Damiru Rosi (34) iz Strožanca nepravomoćnu jednogodišnju uvjetnu kaznu na rok kušnje od tri godine, a morat će platiti i 300 kuna sudskih troškova.

Foto:Ilustracija s Gay pride u SplituFoto:Ilustracija s Gay pride u SplituZbog kaznenog djela zločina iz mržnje, splitski Općinski sud izrekao je sudioniku nereda tijekom prve gay parade u Splitu Damiru Rosi (34) iz Strožanca nepravomoćnu jednogodišnju uvjetnu kaznu na rok kušnje od tri godine, a morat će platiti i 300 kuna sudskih troškova.

Iz Općinskoga državnog odvjetništva još se nisu očitovali hoće li uložiti žalbu na presudu.

Općinsko državno odvjetništvo podignulo je zbog izgreda na gay paradi optužnicu protiv 14 osoba, a protiv petorice su zatražene istražne radnje.

Roso je proglašen krivim za oba kaznena djela za koja ga je teretilo Općinsko državno odvjetništvo - nasilničko ponašanje te povredu prava na okupljanje i javni prosvjed, oba vezana uz zločin iz mržnje. Tijekom sudskog postupka dokazano je kako je Roso 11. lipnja ove godine na Rivi tijekom gay parade bez ikakva razloga i povoda među ostalim vikao "ubij pedera" , "triba vas sve pobit". Općinski državni odvjetnik rekao je kako su kaznena djela počinjena iz mržnje prema osobama zbog njihove spolne orijentacije, a takvo je ponašanje izazvalo strah i poniženje sudionika povorke.

Roso se na sudu branio da je bio poveden masom koja se tako ponašala, no izrazio je i žaljenje zbog svojih postupaka. Sud mu je za svako pojedino kazneno djelo dao po sedam mjeseci zatvora te mu naposljetku izrekao jedinstvenu jednogodišnju uvjetnu kaznu.

Vezane vijesti

Biskup kriv za prikrivanje pedofilije

Biskup kriv za prikrivanje pedofilije

Američki biskup William Lynn proglašen je krivim u petak u Philadephiji (Pennsylvania) za prikrivanje svećenika pedofila i time postao najviši… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika