01.12.2011. / 20:30

Autor: Deutsche Welle

Od prvog vratara reprezentacije - do starog željeza?

Sudbina vratara Renéa Adlera jedna je od onih koje pokazuju kako je u svijetu vrhunskog sporta vrh Olimpa vrlo blizu ponora. Ponekad jedna sekunda odlučuje o čitavoj karijeri profesionalnih sportaša.

Rene AdlerRene AdlerPrije samo godinu i pol dana, početkom ožujka 2010. godine, tada 25-godišnji vratar René Adler prolazio je vjerojatno kroz najsretnije trenutke svoje nogometne karijere. Njemački izbornik Joachim Löw je okončao dugu napetost i neizvjesnost i objavio naciji tko će, nakon kraja ere starih "divova" Kahna i Lehmanna, postati prvi vratar "Elfa". Prethodno je vrlo kratko tu čast imao Robert Enke, ali se nakon njegovog samoubojstva (u studenom 2009.), tražilo novo, mlado lice koje će u idućih nekoliko godina sigurno braniti boje i gol reprezentacije koja je već tada obećavala puno.

Löw se odlučio za vratara Bayera iz Leverkusena Renéa Adlera, a mediji su s njegovim izborom bili zadovoljni. Frankfurter Allgemeine Zeitung je tada objavio tekst pod naslovom "Kruna jedne turbo-karijere".

I doista se činilo da je tako. Adler je 2000. godine prepoznat u svom rodnom Leipzigu kao izniman talent i "budući golman reprezentacije" te je doveden u Leverkusen. 2007. je iskoristio priliku koja mu se ukazala kada je prvi vratar Bayera Butt morao zbog crvenoga kartona pauzirati i branio senzacionalno - toliko dobro da je Butta trajno istisnuo iz prve jedanaestorke. Uslijedile su godine u kojima je Adler "letio" doista kao "orao" (Adler na njemačkom znači orao, op. a.) među vratnicama Bayerovog gola što nije moglo promaći ni izborniku Löwu.

Kobna fraktura rebra

Samo mjesec dana nakon što je "okrunjen" za novoga kralja njemačkog reprezentativnog gola Adler se u prvenstvenoj utakmici ozlijedio. U početku se mislilo da će fraktura rebra koja je dijagnosticirana biti prilično brzo zaliječena, bez operativnog zahvata, i da će Adler bez problema moći braniti boje njemačkog tima na svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici (11. lipnja do 11. srpnja 2010.). Dva tjedna kasnije, točnije 4. svibnja, uslijedio je šok - i za njemačku javnost i za izbornika Löwa, a sigurno ponajveći za samog Adlera: reprezentativni vratar mora ipak pod nož, fraktura je složenija i sigurno neće moći igrati na SP-u.

"Ovo je najteža odluka u mom životu", rekao je tada utučeni Adler. Njegovo mjesto je zauzeo Manuel Neuer i proslavio se. Neuera danas mnogi smatraju najboljim golmanom na svijetu.

Povijest se ponavlja ...

Mnogi bi se teško nakon tog udarca ponovno osovili na noge, ne i René Adler. Taj ambiciozni, uporni i psihički vrlo stabilni sportaš, kako su uvijek naglašavali oni koji su imali posla s njim, oporavio se od ozljede i nastavio za svoj klub braniti odlično. Toliko dobro da si je mogao priuštiti nonšalantno trgovanje s upravom kluba. Adlerov ugovor s Bayerom naime istječe 2012. godine, a vratar kojega su do prije nekoliko mjeseci sa svih strana vukli za rukav je pokušao isposlovati što bolje uvjete za njegov produžetak, mediji su izvještavali o "petogodišnjem paketu od 30 milijuna eura". A onda je u kolovozu Adler ponovno morao pod nož - ovoga puta zbog ozljede koljena. Bayer se nadao da će njegov pouzdani vratar stati na gol ponovno u desetom mjesecu, vrijeme do tada je htio prebroditi improviziranim rješenjima. Jedno od njih je bio i treći golman VfB Stuttgarta, 19-godišnji Bernd Leno, koji je posuđen na određeno vrijeme.

No, tu se povijest ponovila. Bernd Leno je u ekspresnom roku postao jedna od najvećih vratarskih zvijezda Bundeslige, o njemu su se raspisale sve novine, a ovoga četvrtka (1.12.) je objavljena i vijest da će ga Bayer za puno novca i trajno kupiti. Ne zna se koliko je klub iz Leverkusena morao platiti za mladog vratara, ali Bild je pisao da je Stuttgart tražio deset milijuna eura, navodno je na kraju plaćeno više od osam.

A gdje je tu sada René Adler? Očito nigdje u planovima Bayera. Teško da si taj klub može priuštiti "izdržavati" dva tako skupa vratara, a i Adler sigurno ne bi bio sretan dok bi grijao klupu. I Schalke 04 koji se donedavno trgao za Adlerom, sada se očito ohladio. René Adler, do prije par mjeseci "skupa" i vrlo tražena roba, uskoro bi tako mogao u staro željezo. WAZ-ov portal "Der Westen" utješno mu poručuje: za golmana njegovog kalibra, uvijek će se naći mjesta u engleskoj ligi.

Autorica: Dunja Dragojević

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika