02.12.2011. / 07:43

Autor: Hina

'Žurna istraga'

DORH preko YouTubea tražiti tko je objavio Sanaderov iskaz

U povodu "dijela snimke koja je objavljena na internetskim portalima, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta priopćuje kako će od policije žurno zatražiti poduzimanje potrebnih radnji odnosno kriminalističkog istraživanja radi utvrđivanja tko je učinio dostupnim snimku ili njene dijelove i time počinio kazneno djelo odavanja službene tajne iz čl. 351. Kaznenog zakona", objavljeno je večeras na internetskim stranicama Državnog odvjetništva RH (DORH).

Ivo SanaderIvo SanaderU povodu "dijela snimke koja je objavljena na internetskim portalima, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta priopćuje kako će od policije žurno zatražiti poduzimanje potrebnih radnji odnosno kriminalističkog istraživanja radi utvrđivanja tko je učinio dostupnim snimku ili njene dijelove i time počinio kazneno djelo odavanja službene tajne iz čl. 351. Kaznenog zakona", objavljeno je večeras na internetskim stranicama Državnog odvjetništva RH (DORH).

"Ujedno, putem međunarodne pravne pomoći zatražit ćemo da se utvrdi tko je snimku objavio na youtubeu", ističe se u priopćenju.

Također se napominje "kako je Ured u niz navrata, upozoravao na odredbu članka 30. stavak 2. Zakona o USKOK-u prema kojoj odredbi se bez odobrenja Ravnatelja ne smiju objaviti podaci o kaznenom progonu u predmetima iz nadležnosti USKOK-a jer je neovlašteno objavljivanje ovih podataka kazneno djelo odavanja službene tajne iz čl. 351. KZ-a."

"Slijedom toga, pozivamo sva sredstva javnog priopćavanja da uklone snimku sa svojih portala i ne emitiraju je dalje budući da postupaju suprotno odredbi Zakona o USKOK-u i time moguće čine kazneno djelo", navodi USKOK.

U priopćenju se podsjeća, slijedom ranijih priopćenja, kako su, pored USKOK-a, "konkretni preslici i snimke iz ovog predmeta dostupni 20-rici okrivljenika i njihovim odvjetničkim timovima".

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
7/3/11

medjimurec, 02.12.11. 08:15

Vec bi bilo i vrijeme da se objavi odakle cure informacije ili ni to niste sposobni pronaci?


registracija
2/6/11

stereo, 02.12.11. 10:10

Ja nisam


registracija
22/3/10

Fintic, 02.12.11. 10:41

Curenje informacija je problem za sebe. Naročito kad se zna da najmanje dvadeset osoba u postupku ima te informacije iskopirane na primjerenom mediju.
Pokušaj ukidanja informacije koja je dospjela u javnost je drugi problem. Jer pravo je i zadaća medija dati javnosti informacije, a pokušaj ukidanja tog prava, čak i kad se uz taj pokušaj citiraju članci zakona, je radnja neprimjerena demokartskom društvu i spada u kategoriju gušenja slobode medija.
No, kao što je poznato, sve što se na internetu pojavi, više ne može biti ukinuto, više ne može nestati. Tako, već jutros imamo kopiju jučerašnjeg videa s iskazom I. Sanadera na novih desetak mjesta na YouTube-u, što pak znači da u uvjetima globalnog sela treba pomalo razmišljati o sahranjivanju članka 351. KZ-a.
Jedan od linkova na video iskaz: http://www.youtube.com/watch?v=OwKRaQd6Tjk


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika