02.12.2011. / 08:52

Autor: Deutsche Welle

Izbori po ukusu Kremlja

Jedva da itko sumnja u ishode izbora u Rusiji. Vladajuća stranka se naime već unaprijed, posebnim metodama pobrinula da svi birači na vrijeme shvate kome trebaju dati svoj glas.

Dmitri Medvedev i Vladimir PutinDmitri Medvedev i Vladimir PutinNa interaktivnoj karti Rusije tamošnje neovisne organizacije za promatranje izbora Golos i internetskog portala gazeta.ru, gotovo nad svakom izbornom jedinicom stoji crvena kružnica s brojkom u sredini: 265, 119 ili 25. Ove brojke označavaju prijave kršenja načela slobodnih i demokratskih izbora. Ove prijave mogu poslati svi stanovnici Rusije - brzo, anonimno i bez cenzure.

"Ili glasuj za prave, ili kupi svoje stvari"

U međuvremenu je objavljeno više od 3.500 slučajeva manipulacija izbornih rezultata, izvršenih na razne načine: od nepoštenog izvještavanja u medijima, vulgarnog kupovanja glasova pa sve do zlouporabe položaja nadležnih koji prisiljavaju svoje podređene da glasuju za Putinovu stranku. Na primjer, dojava od 28. studenog iz Sankt Petersburga svjedoči kako "rektor našeg sveučilišta prisiljava studente iz studentskih domova da ne odlaze na izbore u svoja rodna mjesta, nego će se organizirati odlazak autobusima na izbore na kojima će moći glasovati za vladajuću stranku Jedinstvena Rusija. Onima koji se ne pridržavaju ove odredbe se prijeti da bi mogli izgubiti mjesto na sveučilištu. Studenti javljaju i činjenicu koja je gotovo sama po sebi razumljiva u današnjoj Rusiji: i rektor je član Putinove stranke.

Saša Tamm, voditelj projekta u zakladi Fridrich Naumann u Moskvi, dobro poznaje takve slučajeve zlouporabe "administrativnih resursa" kako bi se utjecalo na ishod izbora. Direktori javnih službi, gradonačelnici, šefovi mnogih državnih poduzeća svim silama pokušavaju utjecati na svoje zaposlenike da glasuju za Jedinstvenu Rusiju. I promatračima organizacije OESS je poznat takav pritisak, pa tako i u svom međuizvješću javljaju da su druge stranke zabrinute jer vladajuća stranka koristi takva sredstva.

Nepremostive prepreke za nove stranke

Za Sašu Tamma već i prije izbora nije bilo niti najmanje sumnje kako niti ovi izbori neće biti kako slobodni, tako niti pošteni. Vladajućoj stranci su na raspolaganju sva sredstva da ostane na vlasti - i ona ih obilato koristi: od državnih medija pa do zakonodavstva. 2005. je stupio na snagu novi izborni zakon koji praktično neke važnije promjene u ruskom parlamentu čini nemogućim. Kao prvo, nema više neovisnih kandidata nego stranačkih lista. Izborni prag je podignut s 5 na 7%, a stranka koja želi izaći na izbore, mora biti osnovana i registrirana najmanje godinu dana prije izbora.

Osnivanje i registracija oporbenih stranaka je moguća - ali u praksi se vidi da je to tek teoretska mogućnost. Za političku stranku je potrebno sakupiti čak 45 tisuća potpisa podrške, a postavljeni su i strogi kriteriji, gdje svi ti građani koji su se odvažili podržati oporbenu stranku moraju živjeti - naime, u čitavoj Rusiji kako bi registracija stranke bila prihvaćena. U džungli propisa o registraciji stranke se praktično nitko ne može probiti - ako to ne želi Kremlj. Tako je primjerice nedavno odbijena registracija Stranke narodne slobode jer joj je ministarstvo pravosuđa našlo nedostataka u prijavi.

Jedino što Rusima ostaje...

Sve to zapravo vodi konzerviranju trenutnog stanja pri kojem se četiri stranke koje su već zastupljeni u Dumi "reproduciraju", a svima ostalima postavljaju takve prepreke kakve ne mogu savladati, smatra Nikolaj Petrov, stručnjak moskovskog centra Carnegie. Ispitivanja javnog mnijenja uoči izbora ove nedjelje (4.12.) pokazuju kako će se - uglavnom, sve odvijati kako su si i zamislili vlastodršci iz Kremlja i da će Putinova stranka opet osvojiti golemu većinu.

Jedino što Rusima ostaje kao alternativa jest - uopće ne izaći na izbore. Prema ispitivanju neovisnog centra za ispitivanje javnog mnijenja Levada, već unaprijed je 45% upitanih izjavilo kako će radije ostati kod kuće, a trećina među njima smatra kako njihov glas ionako ništa neće odlučiti.

Autor: Roman Gončarenko

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika