02.12.2011. / 12:08

Autor: Hina

'Hrvatska i Srbija nisu tutori BiH, već u njoj imaju svoje legitimne interese'

Srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je kako ni njegova zemlja ni Hrvatska ne mogu biti tutori Bosni i Hercegovini, no imaju svoje legitimne interese u njoj i to prije svega zbog činjenice da u njoj žive i Srbi i Hrvati.

Boris TadićBoris TadićSrbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je kako ni njegova zemlja ni Hrvatska ne mogu biti tutori Bosni i Hercegovini, no imaju svoje legitimne interese u njoj i to prije svega zbog činjenice da u njoj žive i Srbi i Hrvati.

"Uloga Srbije u BiH mora biti shvaćena na jako osjetljiv način, isto kao i Hrvatske, jer Srbija i Hrvatska nisu tutori BiH, ali imaju svoje legitimne interese. Prije svega zato što Srbi i Hrvati žive u BiH", izjavio je Tadić u intervjuu kojega su u petak objavile banjalučke "Nezavisne novine".

Tadić je istaknuo kako u odnosu na BiH principijelno zagovara politiku koju definiraju dva entiteta i tri konstitutivna naroda. "Svako nametanje izvana je opasno jer nije održivo", kazao je Tadić dodajući kao rješenja za BiH nije lako pronaći.

Komentirajući postupke predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Tadić je kazao kako on "brani interese ljudi koji su za njega glasovali". "To je njegova uloga i obveza i toga moramo biti svjesni", ustvrdio je Tadić dodajući kako je siguran da će s Dodikom biti prijatelj i kada obojica okončaju svoje političke karijere.

Srbijanski predsjednik usporedio je sadašnje stanje u BiH s onim koje je vladalo u bivšoj Jugoslaviji ustvrdivši kako su sada Bošnjaci u BiH preuzeli onu ulogu koju su u bivšoj zajedničkoj državi imali Srbi. "Okolnosti su se izmijenile, no moramo uzeti u obzir i iskustvo bivše Jugoslavije i BiH kako bismo pronašli rješenje", kazao je srbijanski predsjednik za "Nezavisne novine".

Upitan za mišljenje o hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću, kojega je taj list prošle godine proglasio osobom godine, Tadić je rekao kako o hrvatskom predsjedniku ima najbolje moguće mišljenje. "To je izuzetna osoba, čovjek koji želi riješiti probleme, čovjek koji ne želi sukob i rat, čovjek koji razumije naš prostor. Imamo mnogo dodirnih točaka Josipović i ja, iako ne dijelimo uvijek isto mišljenje, kao i svi ljudi", kazao je Tadić.

Za sebe je rekao da je čovjek mira i da takvu politiku zagovara i kada je riječ o Kosovu te da će s tim nastaviti bez obzira na unutarnje političke rizike.

Tadić smatra kako neće izgubiti naredne predsjedničke izbore u Srbiji zbog zagovaranja politike mira i pregovora. "Izbore neću izgubiti, jer to ne smijem dopustiti i jer bi Srbija bila u vrlo nesigurnim rukama", izjavio je Tadić. Istaknuo je kako nema nakanu formirati vladu u kojoj bi sudjelovala i Srpska napredna stranka (SNS).

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
12/1/11

bozhidar, 02.12.11. 19:30

po mome, srb1 i hr1 nemauju ni jedno prava da se mijesaju u poslove bosanskog lonca i to narocito zbog toga jer su te dvije navedene zemlje pocinile agresije protiv nje, a i ogromna zla.

srb1 i hr1 bi trebali imati samo savjetnicku i znanstvenu ulogu u bosni.
ali bas obje to izbjegavaju. dakle, izbjegavaju traziti ili savjetovati da svi bosanci dobiju sva osnovna ljudska prava, pa neka jedan hrvat, odn srbin zivi u zgradi pun bosnjaka ili obratno, velika mu briga.
ajmo jednoc zauvijek shvatiti da su sve te tri 'vjere' [utopije] kocnice gradnje pravde, mira, jednakosti, blagostanja; te da etnocentricnost u ovo vrjeme nije zlo, ali da uebernaciolizam i 'sveto' srpstvo i 'sveto' hrvatsvo jesu ogromna zla.
ta dva velika zla; te uzroci svim zalima, koji su se nama desilo u zadnjem st, ako i dalje ostaje na ovakovaj snazi kao sto je sad, vodi samo nemirima, vjecitim svadjama, prepircima, mrznji, nesnosljivosti.

covic i dodik znadu da je to bas tako. znadu, takodjer, cvrsto drzim, da zato isticu samo nacioanalna prava umejsto osobna prava; jer bi njihovi uebernacionalizmi u cas isceznuli kad bi se ostvarila osobna prava.
pa i sama evropa, ili onaj supremacisticki njen dio, izbjegava uvodjeneje osnovnih ljudskih prava i to bas zato jer je to najbolje rijesenje. hvala


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika