02.12.2011. / 14:30

Autor: Hina

DORH: Naši serveri su sigurni i sa njih nije skinuta snimka Sanadera

Državno odvjetništvo RH i USKOK opovrgnuli su danas da je s njihovih servera skinut i potom na Youtubeu objavljen dio snimke iskaza Ive Sanadera i istaknuli da su njihovi serveri sigurni te da se snimke ispitivanja osumnjičenika ni ne pohranjuju na njima.

Mladen BajićMladen BajićDržavno odvjetništvo RH i USKOK opovrgnuli su danas da je s njihovih servera skinut i potom na Youtubeu objavljen dio snimke iskaza Ive Sanadera i istaknuli da su njihovi serveri sigurni te da se snimke ispitivanja osumnjičenika ni ne pohranjuju na njima.

Gruba je neistina i obmanjivanje javnosti tvrdnja da se objavljeni dijelovi snimke nalaze se na serveru DORH-a, kažu u toj instituciji reagirajući na vijest da je jedna hakerska skupina preuzela odgovornost za objavu snimke i poručila DORH-u da "malo bolje zaštiti svoj server".

U DORH-u tvrde da snimke ispitivanja osumnjičenika po novom Zakonu o kaznenom postupku nisu nikada bile pohranjene na serverima DORH-a niti USKOK-a, pa slijedom toga nisu niti mogle biti skinute sa tih servera.

"Snimke prvih ispitivanja ne pohranjuju se na serverima USKOK-a, već isključivo na optičkim dvd medijima", navodi se u priopćenju objavljenom na internetskim stranicama DORH-a u kojemu tvrde i da je lokalna mreža kojom se koristi USKOK i fizički izdvojena i nije povezana s javnim komunikacijskim mrežama. Kažu da se toj mreži ne može pristupiti s Interneta, pa nisu mogući nikakvi upadi u sustav putem Interneta ili s komunikacijskih mreža dostupnih drugim osobama.

Tvrde da ostali serveri Državnog odvjetništva također nisu sigurnosno ugroženi ni na koji način.

"Samo autorima takvih izričitih tvrdnji da je nešto procurilo iz državnog odvjetništva, kod činjenice o kojoj smo javnost bezbroj puta upoznali, da osumnjičenici i njihovi branitelji imaju pravo koje i koriste kopiranja i presnimavanja spisa, pa i spisa u kojoj se nalazi sporna snimka, su poznati razlozi ovakvih objeda", stoji u priopćenju.

"Državno odvjetništvo može samo naslućivati te razloge ali za razliku od autora koji te tvrdnje iznose bez dokaza ne može i nema pravo bilo koga prozivati. Kako je i u ovom slučaju državno odvjetništvo zatražilo provođenje izvida to očekujemo da će se utvrditi identitet osoba koje su prekršile obvezu čuvanja tajnosti", zaključuje se u priopćenju DORH-a i USKOK-a.

Hakerska skupina NullSecurity Croatia danas prijepodne je na svojim Facebook i Twitter stranicama preuzela odgovornost za objavljivanje snimke dijela Sanaderova iskaza uskokovim istražiteljima te poručila DORH-u da "malo bolje zaštiti svoj server".

Ista hakerska skupina je najavila da će napasti stranice HDZ-a i Mladeži HDZ-a te da će na dan izbora na Facebooku i Twitteru objaviti dokumente koji će "potresti" hrvatsku javnost, HDZ te premijerku i predsjednicu HDZ-a Jadranku Kosor.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
31/1/10

STTony, 02.12.11. 17:16

Je li ovo i Bajić počeo plesati oko prometnog znaka u nedostatku štange? :))


registracija
7/3/11

medjimurec, 02.12.11. 17:33

A bajicu potrudi se , negdje ti opasno cure informacije tako da Dorh lici sve vise na gomilu smijesnih tipova koji prodaju novinarima snimke za sitnu lovu!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika