03.12.2011. / 10:50

Autor: Deutsche Welle

Oprečne izjave Beograda i Prištine o dogovoru

Iz Vijeća EU i Prištine poručuju da je postignut sporazum o zajedničkom upravljanju svim međusobnim prijelazima, čime je uspješno okončana osma runda dijaloga. Istovremeno, Beograd tvrdi da dogovor još nije postignut.

Dvije se strane ne mogu dogovoriti ni da su se dogovorileDvije se strane ne mogu dogovoriti ni da su se dogovorilePoslije tri dana maratonskih rezgovora u Bruxellesu, osma runda dijaloga Beograda i Prištine rezultirala je, prema priopćenju Vijeća EU, dogovorom po pitanju zajedničkog upravljanja prijelazima (IBM). U pitanju je koncept koji je razvila EU, a Bruxelles očekuje da će dvije strane "postepeno postaviti udružene, integrirane, pojedinačne i sigurnosne ispostave na svim zajedničkim prijelazima".

U priopćenju odaslanom kasno sinoć, na kraju sastanka dviju delegacija u Bruxellesu, Vijeće EU ističe i to da će „Euleks biti prisutan u skladu sa svojim mandatom", a da će dogovor o IBM-u biti postepeno primjenjen čim to bude praktično omogućeno". Iz EU poručuju da je napredak tijekom dijaloga Beograda i Prištine postignut i po pitanju „efektivne i inkluzivne" regionalne suradnje.

Kada je riječ o implementaciji već postignutih dogovora, Bruxelles očekuje da od 26. prosinca na snagu stupi puna primjena dogovora o slobodi kretanja za sve, a da se od 5. prosinca počnu kopirati dokumenti obuhvaćena dogovorom o matičnim knjigama.

Stefanović: Nije stavljena točka na „i"

Gotovo istovremeno sa priopćenjem EU, iz delgacije Beograda poručeno je da je najveći broj prepreka uklonjen i da je pronađeno puno zajedničkih točaka, ali da „dogovor nije postignut o administrativnim prijelazima". Borislav Stefanović, šef pregovaračkog tima Srbije, smatra da je ostalo još definirati pitanja koja se odnose na slobodu kretanja građana:

„Spremni smo da sutra ujutro nastavimo razgovore sa ciljem da se postigne dogovor do kraja. On danas nije postignut, ali to ne bi trebalo nikoga obeshrabriti. Mi smo spremni nastaviti s istom posvećenošću i nadom da ovo teško pitanje ostavimo iza nas i omogućimo građanima, prije svega na sjeveru Kosova i Metohije, da mogu slobodno i normalno se kretati sa svojim dokumentima preko prijelaza koji će biti regulirani u skladu sa našim Ustavom i Rezolucijom 1244".

Tahiri: Dogovor postignut, a runda završena

I dok Stefanović kaže da „sa optimizmom očekuje sutrašnji nastavak pregovora", za delegaciju Prištine ova runda razgovora je završena, a dogovor postignut:

„Dogovorili smo se o zajedničkom upravljanju granicama između dvije države, Kosova i Srbije. Taj dogovor jasno kaže da su obje strane pristale primjenjivati europski model suradnje zbog bolje sigurnosti i kontrole na svih šest prijelaza".

Tahiri je dodala da će poslije ovog dogovora uslijediti tehnički protokol koji će potpisati tri strane. Ona naglašava da su ovim sporazumom „obje države pokazale da se žele približiti EU i prihvatiti europske prinicipe" i dodaje da se nada da je „Srbija jasno shvatila da je IBM pitanje granica između dvije države i da je odlučila priznati granice Kosova".

Prištinska strana zaključuje da je osma runda dijaloga dala dobre rezultate, ali i ponovila da je od strane Srbije izostala implementacija dogovorenog u 10 mjeseci trajanja dijaloga.

Autorica: Marina Maksimović

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
24/7/11

mrvek, 03.12.11. 13:18

Ma tko još vjeruje srbima!? Govna lažljiva.


registracija
12/1/11

bozhidar, 04.12.11. 19:57

nesporazumni sporazumi: cvetkovic-macek, jugoslavija 90te, bosna, kosovo, prijelazi, z-4 plan, itd.
dakle, samo tako se spasava srbija. da, da, sve manja je, ali srbi to ne vide ili vide, ali 'znadu' da ce doci do treceg svjetskog rata i slobode srba na balkanu, njihove pravde i zajednicke drzave svih srba nakon tog konacnog oslobodilackog rata.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika