03.12.2011. / 13:22

Autor: Hina

Slovenci u nedjelju na birališta, očekuje se zaokret u desno

Slovenci u nedjelju biraju šesti saziv parlamenta, što će dati odgovor o sastavu nove vlade, a sve predizborne najave govore o zaokretu u desno, te velikom osipanju birača ljevice.

Borut Pahor i Janez JanšaBorut Pahor i Janez JanšaSlovenci u nedjelju biraju šesti saziv parlamenta, što će dati odgovor o sastavu nove vlade, a sve predizborne najave govore o zaokretu u desno, te velikom osipanju birača ljevice.

Zadnja ispitivanja javnog mnijenja objavljena su u petak navečer pred početak izborne šutnje koja traje do zatvaranja birališta u nedjelju u 19 sati.

Prema njima, Slovenska demokratska stranka (SDS) nekadašnjeg premijera Janeza Janše u parlamentu koji ima 90 zastupnika mogla bi osvojiti 31 mjesto u odnosu na 28 sa zadnjih izbora 2008. U tom bi slučaju kao predsjednik najače parlamentarne stranke Janša dobio mandat za sastav nove koalicije.

Socijalnim demokratima (SD) Boruta Pahora ankete najavljuju samo desetak zastupničkih mandata, što je veliki pad u odnosu na rezultat iz 2008. kada su sa 29 zastupnika uspjeli dobiti parlamentarnu većinu u koaliciji sa strankom Zares i Liberalnim demokratima i Demokratskom strankom umirovljenika (DESUS).

Od dosadašnjih partnera socijaldemokrata izborni prag će prijeći jedino DESUS. Dvije liberalne stranke (LDS i Zares) mogle bi prema anketama doživjeti pravi "potop" na biralištima i zajedno osvojiti manje glasova od Jelinčičeve Slovenske nacionalne stranke (SNS) kojoj daju dva posto glasova.

Ljubljanski je gradonačelnik Zoran Janković sa svojom strankom Pozitivna Slovenija privukao dio tradicionalnih glasača ljevice. Predviđaju mu osvajanje 10 posto glasova manje od Janše, nedovoljno za dobivanje mandatarske uloge kojoj se nadao, ali dovoljno da se profilira kao jak politički igrač u razdoblju koje slijedi nakon izbora.

Janšini izgledi za sastavljanje nove vlade najviše će ovisiti o tome kakav će rezultat u nedjelju polučiti Slovenska pučka stranka (SLS), te stranka Nova Slovenija (NSI), njegovi potencijalni koalicijski partneri, upozoravaju pred izbore slovenski analitičari.

Naime, ukoliko te dvije stranke nisu zadnjih dana kampanje napravile pomak, potencijalna tročlana koalicija desnog centra ne bi imala stabilnu većinu od 50-ak zastupnika, pa bi morala uključiti i četvrtog partnera, što bi koaliciju činilo manje funkcionalnom i operativnom.

Pahor je zadnjih dana pred izbore otklanjao sugestije da bi radi političke stabilnosti države i ekonomskih okolnosti u Europskoj uniji morao pristati na neku vrstu "velike koalicije" s Janšom.

Urednik poslovnog lista "Finance" Peter Frankel ocijenio je naime u uvodniku tog lista da bi za Sloveniju u razdoblju koje slijedi bila najbolja vlada u kojoj bi bili Janša, Pahor, te centristička Građanska lista Gregora Viranta, jer bi ona bila jamstvo za reforme i blok protiv političkog populizma jako prisutnog u ostalim strankama.

No, takav je scenarij malo vjerojatan, pa se najavljuju mukotrpni razgovori oko sastavljanja nove vlade.

Oko 3400 birališta širom Slovenije otvara se u nedjelju u 7 sati, a glasovanje traje do 19 sati. Očekuje se da će na izborima glasovati oko 65 posto od 1,653.000 registriranih birača, a neslužbeni djelomični rezultati bit će poznati već u nedjelju na večer.

Službene rezultate izbora državno izborno povjerenstvo objavit će 16. prosinca, a koji dan prije početka božićno-novogodišnjih praznika trebala bi se održati i prva, konstituirajuća sjednica novog parlamenta.

Vezane vijesti

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi premijer Janez Janša trenutačno ima najveću potporu slovenskih birača, a na drugom i trećem mjestu su… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 03.12.11. 13:37

Slovenci se spremaju za otpr nakon rezultata arbitraže u svezi razgraničenja sa Hrvatskom šta je čije.


registracija
9/8/09

vinko12, 03.12.11. 15:40

u desno kao svi normalni ljudi.
Tko osijeti boljsevikae na svojoj kozi, opameti se brzo.
I Hrvati ce ovaj put odbaciti boljsevicki kukuriku-kokosare kao i oatali normalni narodi


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika