03.12.2011. / 19:05

Autor: Hina

Ipak postignut sporazum između Srbije i Kosova o prijelazima

Voditelj srbijanskog pregovaračkog tima u dijalogu s Kosovom uz posredništvo Europske unije (EU) Borislav Stefanović izjavio je u subotu kako je s kosovskim izaslanstvom postignut dogovor o integriranom upravljanju graničnim prijelazima između Kosova i Srbije, opovrgavši da je srpska strana ranijim priopćenjem da nije postignut dogovor izazvala zbrku, prenose beogradski mediji.

Borislav StefanovićBorislav StefanovićVoditelj srbijanskog pregovaračkog tima u dijalogu s Kosovom uz posredništvo Europske unije (EU) Borislav Stefanović izjavio je u subotu kako je s kosovskim izaslanstvom postignut dogovor o integriranom upravljanju graničnim prijelazima između Kosova i Srbije, opovrgavši da je srpska strana ranijim priopćenjem da nije postignut dogovor izazvala zbrku, prenose beogradski mediji.

Stefanović je na tiskovnoj konferenciji u misiji Srbije pri EU-u u Bruxellesu objasnio kako u petak navečer nije bilo dogovora, ali da je u međuvremenu srbijanski tim dobio dodatne pojedinosti i jamstva vezana uz prijelaze i naglasio kako sada može objaviti da je dogovor postignut. Sporazum će, po Stefanovićevim riječima, stupiti na snagu kada ga usvoje nadležni državni organi i kada primjena bude moguća.

Integrirana kontrola prijelaza, koje Srbi nazivaju samo administrativnim, podrazumijeva postojanje samo jedne kontrolne točke na svakom od graničnih prijelaza, a na njima neće biti nikakvih državnih obilježja, rekao je.

Objasnio je kako sporazum predviđa da na prijelazima budu predstavnik misije EU-a na Kosovu (EULEX), predstavnici srbijanske policije i ministarstva financija, predstavnik kosovske policije, kao i predstavnik kosovske carine u svojstvu ''carinskog svjedoka'' i u ulozi promatrača.

Granični prijelazi Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosova, zbog kojih su još u rujnu mjesni Srbi sa sjevera Kosova na lokalnim prometnicama postavili barikade jer ne žele dopustiti da kosovske vlasti, koje oni ne priznaju, kontroliraju te granične prijelaze, sporazumom su izdvojeni i imat će poseban status u odnosu na ostale prijelaze jer će na njima predstavnik EULEX-a imati izvršne ovlasti.

Ocijenivši sporazum zadovoljavajućim, Stefanović je rekao da sporazum ''ne prejudicira status Kosova i ne pretvara administrativnu u državnu granicu'', kao i da je postizanjem sporazuma ojačana vanjskopolitička pozicija Srbije uoči odlučivanja o tome hoće li joj biti dodijeljen status kandidata za članstvo u EU-u 9. prosinca.

Posebnim uspjehom sporazuma ocijenio je to što će se, kako je rekao, srbijanska policija i financijski službenici vratiti na Kosovo te ondje obavljati svoj posao ''što je u skladu sa Rezolucijom 1244''.

Razgovori sa kosovskim timom o ostalim pitanjima o kojima još nije postignut dogovor, poput predstavljanja Kosova na regionalnim skupovima, bit će, kako se očekuje, nastavljeni videovezom sljedeći tjedan.

(Hina) xdas ydj

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 03.12.11. 21:53

Tooooooo braćo Srbi, ljubi vas ujka!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika