04.12.2011. / 09:39

Autor: Hina

Von Trierova "Melankolija" najbolji europski film

Film "Melankolija" danskog redatelja Larsa Von Triera proglašen je najboljim europskim filmom u subotu navečer u Berlinu na 24. dodjeli nagrada Europske filmske akademije.

Lars von TrierLars von TrierFilm "Melankolija" danskog redatelja Larsa Von Triera proglašen je najboljim europskim filmom u subotu navečer u Berlinu na 24. dodjeli nagrada Europske filmske akademije.

Lars Von Trier nije bio nazočan na dodjeli u Berlinu. On je odlučio da neće javno nastupati nakon što je proljetos izbačen s festivala u Cannesu zbog pronacističkih izjava. Nagradu je u njegovo ime preuzela supruga.

Von Trier je, međutim, izgubio u utrci za najboljeg redatelja. Pobijedila ga je sunarodnjakinja Susanne Bier za film "U boljem svijetu", dobitnika ovogodišnjeg Oscara za najbolji film na stranom jeziku.

Najboljom glumicom proglašena je Tilda Swinton za ulogu u filmu "Moramo razgovarati o Kevinu", a najboljim glumcem Colin Firth za "Kraljev govor", koji je za istu ulogu već nagrađen Oscarom. "Kraljev govor" dobio je i europsku nagradu publike za najbolji film.

Nagradu za najbolji dokumentarac dobio je Wim Wnders za "Pinu", a najboljim scenaristima proglašeni su Jean-Pierre i Luc Dardenne za "Dječaka s biciklom".

Europske filmske nagrade svake godine dodjeljuje Europska filmska akademija i filmski profesionalci s cijelog kontinenta.

Vezane vijesti

"Melankolija", Dunst i Pitt osvojili nagrade kritičara

"Melankolija", Dunst i Pitt osvojili nagrade kritičara

Američko Nacionalno društvo filmskih kritičara izabralo je apokaliptičnu psihološku dramu "Melankolija" za najbolji film, zvijezdu toga filma Kirsten… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika