04.12.2011. / 16:32

Autor: Hina

'Sva vlast dabrovima!'

Ove nedjelje se bira i u Rusiji, ali mnogi tamošnji građani su se već pomirili s činjenicom kako - uopće više nemaju izbora. Mladi Rusi zato i ove izbore izvrguju ruglu i traže na primjer, "Svu vlast dabrovima!"

Dmitrij Medvedev i Vladimir PutinDmitrij Medvedev i Vladimir PutinNeposredno prije nego što je u Rusiji proglašena izborna šutnja, ovog petka predsjednik Medvedjev je svojim građanima objasnio kako su predstojeći izbori "jedna od najvećih manifestacija demokracije." Ali tako misle uglavnom samo u Kremlju: čak 51% upitanih građana misle da su ovi izbori na kojima Putin opet treba postati predsjednik, "imitacija" političke odluke građana, a 46% ih misli da će izbori biti namješteni.

Nema se tu čemu smijati

Čak i misliti da će izbori biti nepošteni je u Rusiji postalo opasno: direktorici udruge Golos koje evidentira prijave nepravilnosti uoči izbora policija je zaplijenila prijenosno računalo kada je trebala otići u Strassbourg kako bi i europske zastupnike upoznala s okolnostima izbora u Rusiji. Lilja Šibanova kaže kako su joj policajci oduzeli računalo, optužujući je da na njemu ima ilegalne kopije programa - optužba koja je u Rusiji koja je preplavljena ilegalnim kopijama i više nego smiješna.

Ali direktorica zna kako se nema čemu smijati i kako je posve izvjesno da će joj iz računala pokupiti sve podatke o svim poznanicima i prijateljima, a vrlo je vjerojatno i da će protiv nje biti pokrenut postupak zbog dokumenata koji, po mišljenju vladajuće klike, sigurno nisu dovoljno domoljubni.

I dok nema praktično nikakve sumnje da će na izborima koji su zapravo započeli još u subotu na najistočnijem dijelu najveće države naše planete i koji završavaju u nedjelju u 17 sati u Kalinjingradu, najzapadnijoj enklavi koja je još uvijek Rusija, pobijediti vladajuća stranka dvojca Putin-Medvedjev, već godinama se Rusijom širi pokret koji i čitavu političku pozornicu dovodi do apsurda.

Penis pred zgradom tajne službe

Još 2004. održane su prve, takozvane "monstracije" gdje je osamdesetak mladih, obučenih u smiješna odijela, na plakatima priznalo kako su "krokodirali" i traže "svu vlast dabrovima". Naravno da je policija intervenirala i iako nije baš znala što će sa veselo kostimiranim spodobama, ipak im je presuđena globa zbog "neprijavljenog okupljanja građana". Globu su platili - ali su je donijeli u najsitnijim kovanicama, tako da je blagajniku banke trebalo podosta vremena da prebroji i posljednju kopjejku - pred kamerama okupljenih novinara.

Takve monstracije se održavaju i dalje - posljednja je održana 26. studenog u gradu Ufi gdje su građani također tražili apsurdne zahtjeve. Tako je glasio i poziv organizatora jer su preko interneta objasnili kako je i "velika politika zapravo predstava nonsensa". No niti to nije jedini pokret protiv apsurda policijske države: u Sankt Petersburgu djeluje skupina "Vojna" (Rat) koja je postala poznata akcijom "Penis na zatvoru tajne službe FSB". Oni su na pomičnom mostu nacrtali golemi muški spolni organ i kad se most podigao, penis na kolniku mosta je doista bio točno ispred zgrade ruske tajne službe koja je naslijedila zloglasni KGB.

Pussy Riot želi na Crveni trg

Ali dok su čelnici skupine Vojna uglavnom još u zatvoru - zbog njihove druge akcije, kada su odlučili prevrnuti sve policijske automobile s policajcima koji su u njima držali stražu, u Moskvi djeluje i skupina Pussy Riot. Ovog studenog su građane glavnog grada Rusije iznenadile umjetničke predstave koju su izvodile maskirane mlade žene na najrazličitijim mjestima: u podzemnoj željeznici, na krovu autobusa javnog prijevoza. U videu objavljenom na internetu pet Ruskinja objašnjava kako su oduševljene zbivanjima na trgu Tahrir u Kairu i kako žele taj duh prenijeti i na Crveni trg u Moskvi. Njih potiče na "umjetničku" akciju zahtjev da se žene oslobode seksističkih pritisaka.

Cilj svih ovih akcija je zapravo isti: probuditi Ruse iz apatije u koju su zapali u ovom, praktično opet jednopartijskom sustavu, smatra kuratorica Tatjana Volkova: "Ima sve više takvih umjetnika kao što su Vojna ili Pussy Riot. Oni su međusobno povezani i često djeluju zajedno." To misli i ruska stručnjakinja za modernu umjetnost, Jekatarina Dekot koja upozorava kako se topi granica između politike i umjetnosti i kako nema smisla uopće niti raspravljati da li su ti performansi "dobri" ili "loši": "Oni u svakom slučaju nude mogućnost legitimacije političkog prosvjeda i ako Rusija još više pooštri svoje zakone, to bi moglo još više potaći umjetničku scenu Rusije."

Autor: A. Delfinov / A. Šubić

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika