04.12.2011. / 18:41

Autor: Hina

U Sloveniji do 16 h glasovalo 48,5 posto, izborna šutnja do 20 sati

Na prijevremenim parlamentarnim izborima u Sloveniji do 16 sati popodne glasovalo je 48,5 posto registriranih birača, objavilo je slovensko državno izborno povjerenstvo, koje je zbog problema s glasačkim listićima u Tržiću produljilo izbornu šutnju za jedan sat, koliko će dulje biti otvorena i birališta u tom mjestu.

Izborna šutnja u Sloveniji biti će nešto dužaIzborna šutnja u Sloveniji biti će nešto dužaNa prijevremenim parlamentarnim izborima u Sloveniji do 16 sati popodne glasovalo je 48,5 posto registriranih birača, objavilo je slovensko državno izborno povjerenstvo, koje je zbog problema s glasačkim listićima u Tržiću produljilo izbornu šutnju za jedan sat, koliko će dulje biti otvorena i birališta u tom mjestu.

Odaziv birača do 16 sati nešto je bolji nego na redovitim parlamentarnim izborima prije tri godine, kada je tri sata prije zatvaranja birališta glasovalo 46 posto birača.

Najveći odaziv birača do 16 sati bio je u ljubljanskoj općini Centar, najmanji u općini Maribor.

Državno izborno povjerenstvo odlučilo se za produžavanje izborne šutnje u cijeloj državi za jedan sat zbog zapleta u općini Tržič, gdje će zbog nestanka 100 glasačkih listića birališta biti otvorena do 20 sati.

U toj je općini u jutarnjim satima ustanovljeno da je iz sjedišta izbornog povjerenstva preko vikenda "nestalo" 100 glasačkih listića, za koje se još ne zna jesu li zagubljeni ili možda ukradeni, a policija istražuje okolnosti tog incidenta. Zbog toga su birališta jedno vrijeme bila zatvorena pa je odlučeno da će birači u toj općini glasovati jedan sat duže, odnosno do 20 sati.

Predstavnik državnog izbornog povjerenstva Anton Gašper Frantar izjavio je popodne na konferenciji za novinare da je zbog događaja u Tržiču, gdje će 23 birališta biti otvorena i poslije 19 sati, donesena odluka o produžavanju izborne šutnje s 19 na 20 sati. To je odlučeno kako objava prijevremenih rezultata s ostalih birališta u državi ne bi djelovala na birače u općini Tržič.

To znači da će državno izborno povjerenstvo tek u 20, umjesto u 19 sati, objaviti rezultate glasovanja birača koji su u proteklog tjedna zbog izbivanja iz mjesta boravišta svoje glasove dali prijevremeno, u sjedištima općinskih izbornih povjerenstava. Isto će se tako tek u 20 sati objaviti i rezultati tzv. izlaznih anketa sa birališta po cijeloj državi koje i prije objave službenih rezultata daju s velikom mjerom sigurnosti naslutiti tko je izborni pobjednik.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika