04.12.2011. / 20:30

Autor: Hina

Putinova stranka pobijedila uz veliki pad broja glasova

Vladajuća stranka Ujedinjena Rusija premijera Vladimira Putina, doživjela je veliki pad na nedjeljnim parlamentarnim izborima, osvojivši manje od polovice glasova te nije sigurno da će osvojiti većinu zastupničkih mjesta, pokazuju izlazne ankete nakon zatvaranja birališta.

Vladimir PutinVladimir PutinVladajuća stranka Ujedinjena Rusija premijera Vladimira Putina, doživjela je veliki pad na nedjeljnim parlamentarnim izborima, osvojivši manje od polovice glasova te nije sigurno da će osvojiti većinu zastupničkih mjesta, pokazuju izlazne ankete nakon zatvaranja birališta.

Prema državnom institutu VTsIOm-u, Putinova Ujedinjena Rusija osvojila je 48,5 posto glasova, a slijede komunisti s 19,8 posto, Liberalno demokratska stranka (LDPR) s 11,4 posto i Pravedna Rusija s 12,8 posto glasova.

Izlazne ankete FOM-a pokazuju da je Ujedinjena Rusija osvojila 46 posto glasova, što bi stranci omogućilo 220 od 450 mjesta u Državnoj dumi. Na izborima 2007. Ujedinjena Rusija je osvojila znatno više zastupničkih mjesta, 315.

"Možemo reći da Ujedinjena Rusija ostaje vladajuća stranka...ali čekamo i nadamo se da ćemo osvojiti većinu mandata u Dumi", kazao je dužnosnik stranke Boris Grizlov.

Iako je Putin i dalje najpopularniji političar u zemlji od 140 milijuna ljudi, mnogima je dosta njegovog "čvrstorukaškog" upravljanja, a prema riječima profesora povijesti iz Sankt Peterburga, "Ujedinjena Rusija je izgubila dodir s realnošću".

Središnje izborno povjerenstvo je priopćilo da je zaprimilo 68 žalbi zbog kršenja izbornih pravila, iako oporba tvrdi da ih je puno više.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika