Objavljeno u Nacionalu br. 399, 2003-07-08

Autor: Denis Latin

ELEMENTA LATINA

Izborni projekt koalicije: očuvanje tuđmanizma i izgradnja autocesta

Lijeva će koalicija prihvaćanjemm ciljeva Tuđmanova pokreta pokušati umanjiti njegovu još snažnu podršku biračkog tijela

Denis Latin, vodeći televizijski novinarDenis Latin, vodeći televizijski novinarPredizborne potrebe opet su otvorile pitanja etničkog čišćenja. Unatoč jasnom Galbraithovu svjedočenju s tim u vezi, uvijek jedne te iste priče pletu mrežu iz koje je nemoguće proizvesti trajna rješenja. Tuđmanova je politika, kako je pred haaškim sudištem izjavio bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj, bila u temelju rasistička. Bivši režim javno je pozivao Srbe da ostanu, ali srcem i dušom priželjkivao njihovo trajno iseljenje i doseljenje bosanskih Hrvata. U tom smislu, Milošević je javno radio ono što je bio temelj Tuđmanovih katkad skrivenih, a katkad javnih maštarija. Međunarodna i narodna nadanja da će koalicijski tim nešto bitno promijeniti bila su dobrim dijelom uzaludna. Snaga Tuđmanove desnice nikad nije oslabjela niti se HDZ ikad tako temeljito reformirao da bi Račanu omogućio snažniji zamah. Štoviše, kancelar je danas, ne bi li se održao na vlasti, prisiljen voditi politiku koja će tuđmanizam konzervirati bolje nego što bi to bilo učinjeno za njegova života. Koliko god se trudili da politiku tipično haenesovski prebace na područje konkretnih projekata poput gradnje autoceste ili reformiranja javne uprave koja je od najvećeg interesa za sve građane, aktualni će predstavnici vlasti kao i tijekom cijelog svog mandata morati, ne bi li zasjeli na dominantni dio biračkog tijela i začepili usta još uvijek snažnom HDZ-u, braniti upravo tuđmanističko naslijeđe. Kako glasači stranaka koalicije, iz principijelnih razloga, sigurno neće podržati HDZ, navodno lijeva koalicija će prihvaćanjem ciljeva nekadašnjeg Tuđmanova pokreta pokušati umanjiti njihovu ipak još uvijek brojnu i snažnu podršku biračkog tijela.

U to ime koalicija će kako zna i umije morati olakšati haašku optužnicu protiv generala Gotovine, i kako to čine ovih dana u Osijeku i Sisku, pojačati političku odgovornost za prikrivanje i nesankcioniranje ratnih zločina. Račan će se, uz pomoć pobočnih igrača, morati snažno angažirati na potiskivanju tamnih stranica Domovinskog rata, negiranju etničkog čišćenja i humanog preseljenja te odbacivanju hrvatske odgovornosti za podjelu BiH. Koalicijski će blok morati u ovoj fazi demokratske reforme države i društva preuzeti na sebe i skrb o tuđmanističkom naslijeđu i tako pred biračima razbiti sve iluzije o tome kako je povratak HDZ-a jedino zdravo rješenje kojim će se razriješiti dugogodišnji nacionalni konflikti i tenzije. Čisto pragmatički gledano koalicija u ovom razdoblju mora dokazati dvije stvari: da je spremna bolje od HDZ-a ispuniti ciljeve koje je ovaj proklamirao kao izvorno svoje, ali i politikom konkretnih projekata i zaoštravanjem političke odgovornosti zadovoljiti svoju izvornu bazu.

U tome Račan neće imati osobitih problema. Iako ga zbog svojih planova međunarodna zajednica pritišće da anulira posljedice premještanja stanovništva pozivanjem Srba na povratak i vraćanjem njihovih stanarskih prava, ovaj je učinio sve da stvari ostanu onakve kakve su i bile. Priča o dječaku kojem zbog nacionalnosti nije dopušteno igrati na malonogometnom turniru u Vukovaru samo su loše odrađeni medijski baloni kojima se kroz tzv. toplu ljudsku sagu licemjerno pokušava zabašuriti sve ono što nije učinjeno, a trebalo je zbog pravde i ljudskih prava s kojima su Račan i Budiša trijumfirali na posljednjim izborima.

Svoj četverogodišnji mandat Račan će moći obilježiti i rezultatima pred haaškim timom pred kakvim bi se Tuđman i njegova komična špijunska ekipa mogli posramiti kao najlošiji Hrvati. Haag je pod Račanom uglavnom otpuštao uhićene i optuživao one koji su bili pred umorom, čineći berače kestenja i Bobetkove posmrtne mudroslovce u svojim afektima upravo smiješnima i besmislenima.

Reinstalirati i prizivati mrtvoga Tuđmana pokraj živog Račana, Tomca i Budiše uistinu nije potrebno. Nema toga koji bi bolje od njih mogao sačuvati sve naslijeđe tuđmanizma. Nikoga ne poslati u Haag, a dobivati pozitivne međunarodne ocjene o suradnji s navodno zloglasnom tamnicom, to je pošlo za rukom jedino njima. Za autentičnoga Tuđmana izručivalo se bespogovorno, a u kaznama nikad nije odveć škrtarilo. Govoriti o sluganskim manirama aktualnog režima spram međunarodne zajednice stoga se može smatrati apsolutno deplasiranim.

Hrvatska je pod Račanom u mnogim stvarima postala zatvorenija nego pod Tuđmanom. Kancelar je zbog straha od optužbi za jugokomunizam, koji danas uskrsava donedavni partner Budiša, oprao ruke od bilo kakve suradnje s problematičnim susjedima, dok je onaj u tome, kako se s vremenom pokazalo, bio puno šire ruke i prakse.

Aktualni je kancelarijat još jednom nadmašio Tuđmana i preveslao HDZ te zaštitio njihove interese na način kako ni oni sami nisu znali i nisu mogli. Recentna je vlast prepustila u zaborav i rezultate nepravedne, neuspješne, nemoralne i kriminalne pretvorbe društvenog u državno, pa privatno vlasništvo. Ako se nacionalni interesi moraju mjeriti po aršinima hadezeovskog eskaha amalgama, onda je vladajuća petorka sa svom svojom kilavošću ispunila sve zadaće koje bi postavio autentični tuđmanizam.

Pravna država je u to ime ostala tamo gdje je i bila; upravo da bi se zaštitili tuđmanistički interesi, borba protiv korupcije i kriminala postala je lako kvarljivom sezonskom robom od koje se često dobivaju probavne smetnje, a radnička i ljudska prava folklorni elementi koji će uskoro postati tek dijelom usmene predaje koja se lako zaboravlja i transformira u nešto sasvim drugo.

Sve u svemu, moglo bi se reći da je prvi mandat jedne vlasti potrošen u ime toga da bi se zaštitili i zacementirali dosegnuti interesi one koja joj je prethodila. Dojam da se izvrtio jedan ciklus kako bismo konstatirali da smo došli na ona ista mjesta gdje smo bili i kako ponovno otvaramo teme u kojima se ponovno moraju odvrtjeti već viđene borbe dobra i zla, nije nimalo ohrabrujući ni predizborno motivirajući. Sljedeći mandat ova će vlast, sasvim je sigurno, posvetiti osobnim interesima jer ciklički izmjene lijeve i desne vlasti tako logički nalažu. Postavlja se iskreno pitanje ima li u svemu tome prostora za obične smrtnike koji su prije na vlast doveli jedne a nedavno i druge. Priče o izgradnji pravednijeg društva, ispravljanju nepravdi i promoviranju ljudskog i civilnog kao da su se izgubile u ime očuvanja mandata jedne nužno bolje političke ekipe.

Kancelar je vidno uznemiren predizbornom groznicom i ozbiljne ankete mu najavljuju dobru berbu: kao što se vidi, brojni su interesi i povlastice sačuvani. Vrijeme je da ga se podsjeti i na one koji su upravo njemu dali svoj glas. Njihova je podrška, ankete to pokazuju, najviše okopnila.

Vezane vijesti

Domoljublje je in

Domoljublje je in

Na komemoraciji u povodu 12. obljetnice smrti prvoga hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a dr. Franje Tuđmana, predsjednica HDZ-a Jadranka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika