Objavljeno u Nacionalu br. 399, 2003-07-08

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Mateljani protiv Mateljana

Zahvaljujući temeljito prostudiranim zakonima SDP-a, koji se stalno mijenjaju, događa se da jedan HRT-ov urednik napada druge urednike i emisije, što je na tragu općeg HRT-ova orijentacionog trčanja na nove položaje

Ivan StarčevićIvan StarčevićLATINICA: ZAKON O DEUSTAŠIZACIJI
Utorak, HRT 2, 11.30
Vijenac

Emitiranje je zabranjeno još u veljači prošle godine, pa tek sada možemo vidjeti trijumfalne osmijehe na licima trojice «lijevih» (Ivana Jakovčića, Igora Graovca, Slavka Goldsteina) i ozbiljna lica «desničara»: Davora Glasnovića, Đure Perice i Bosiljka Mišetića. Zašto se jedni smijulje, a drugi ne, pitanje je koje je puno zanimljivije od odgovora. U svakom slučaju, izgledalo je da mučeni i zatvarani Glasnović i Perica imaju neke svoje brige i odgovornosti kojih je najmanje bio svjestan onaj tolerantni povjesničar iz Opatičke 10 (Igor Graovac iz Hrvatskog instituta za povijest) koji je Davoru Glasnoviću najprije upao u riječ, a onda mu naredio da šuti i sluša, jer sada on govori.

MERIDIJAN 16
Srijeda, HRT 1, 22.30
Vijenac

HRT-ovu izvješću o sjednici Europskog pokreta Hrvatska (EPH = europsko prebijanje Hrvatica/hrvatsko prebijanje Europljanki) nema prigovora, naprotiv, sve same pohvale koje u interesu svakog normalnog hrvatskog čitatelja novina treba prešutjeti. Ocrtan je ton rasprave (nizak), ali ništa od prostota i uvreda HRT nije emitirala, nego je u interesu javne higijene emitirano ono pristojno što su glavni diskutanti izvoljeli reći. U tu kvotu od dvije-tri rečenice upao je i prijedlog da se gđi Magali Boers, prebijenoj Čučić, uputi poziv da se vrati na radno mjesto u čuveni Klub samoupravljača, današnji Europski dom.
Ova bolesna ideja, popraćena pljeskom nazočnih, sasvim je u duhu nastavljača velikog djela danas smijenjenog Ljubomira Čučića. On je svoju premlaćivanu ženicu izvolio zaposliti, pa onda i obiteljsku dadilju. Šteta da se taj Čučićev kriterij bliskosti, kao najvažniji za radno mjesto u EPH/HEP-u, sada ukine i da se osobe počnu zapošljavati na temelju zakona i propisa, a ne zato jer su to rekli Čučić ili neki novi Ljubomir, pardon: Slaven, i to Letica, aspirant na zauzimanje praznine koja je nastala iščeznućem lika i djela danas smijenjenog čovjeka čija žena pada niz stube.
Praćenjem slučaja Čučić, do novih raspleta u jesen, HRT i svi mi možemo biti zadovoljni. Nije se uobičajeno kukavički (fol objektivno) štedjelo s plasmanom, izubijano lice iz «Nacionala» bilo je čak i u Dnevniku, da Meridijane 16 ne spominjemo, posebnu zahvalnost (orden velereda Siniše Svilana) hrvatska javnost duguje emisiji «Glamour Cafe» koja je iz subote u subotu znala naći načina da upozori na činjenicu da Hrvati, inače jedan stari i uljuđeni europski narod, iz minute u minutu tuku sve više žena.

UPITNIK
Četvrtak, HRT 1, 18.55
četiri kaktusa

Joško Lokas i Marko Rašica, voditelji i utemeljitelji, jako su nam se umorili. Budući da je iza njih otprilike 456 godina rada, iznureni dvojac prepustio je mjesto mnogim zamjenicima i jednoj, po odurno prepoznatljivom lokalnom akcentu, vrlo prepoznatljivoj zamjenici. Budući da su Upitnik i Lokas jedno te isto, ovo se više ne da gledati, bar nama koji smo na Neo (kratica za, kako reče Blažičko, Neozbiljnu) TV gledali sve te ne zna se u čemu uspješne mlade ljude koji su izabrani tv referendumom. Slično upečatljiv kadar su i ovi zamjenici Lokasa i Rašice.
Jedan od Lokasovih zamjenika (radikalno mlađi, jedno tri mjeseca, Ivica Kovačević) pročitao je večeras krivo napisano ime kao pravo. Bilo je napisano «Shanter», umjesto «Shattner» (William, «Zvjezdane staze»). Učinio je to s punim uvjerenjem osobe koja se sjajno pripremila za večerašnji (s tvrdim «š») show, što se znalo dogoditi i Lokasu kojemu bi se, onako zemljački zaigranom, moglo oprostiti čak i ova grozota s građanskim imenom Kapetana Kirka. Dragi Ivica Kovačević i njegov «Šenter» sada tiho rastu i natječu se. Jednog dana netko će od njih dvojice biti popularniji.

ŽELJKA OGRESTA I GOSTI
Petak, HRT 1, 20.55
Vijenac

Iako je bio samo jedan gost (John Malkovich) koji se odao naklapanju s glasnogovornicom poduzeća Ogresta d.o.o., iako je to bilo na Brijunima, umjesto pred penzionerima u kazalištu «Kerempuh», pa se, dakle, laže da je to bila emisija «Željka Ogresta i gosti», ipak je i ovako bolje nego da je Malkovich iz voljene mu Hrvatske otišao bez tv intervjua. Trebala ga je raditi filmska redakcija, ali kako je to kolektiv koji je u stanju odoljeti svakom profesionalnom izazovu, čak i odlasku na najglamuroznije filmske festivalu, to smo do Malkovicha došli kako smo došli, što je još jedan znak velikog reda koji na HRT-u vlada.

MORE
Subota, HRT 1, 18.55
kaktus

Vremešni urednik splitskog izdanja emisije (stanoviti Mateljan) odjavljuje se riječima «budite s nama zajedno za 15 dana». Napadnimo ga još. Dakle, klimakterik Mateljan propustio je reći «budite s nama (s «Morem», uz «More») za tjedan dana, kada emisiju rade naše kolege iz riječkog studija». Da su takvo nešto pristojno i normalno, napadnimo ga opet, gospon urednik (slavohlepni splitski klimakterik Mateljan) rekli, dobio bi se krivi dojam da je na HRT-u sve u redu i da se tamo zna tko je gazda, tj. tko je urednik koji će pozvati na odgovornost tipove poput Mateljana, Branke Kamenski (vidi pod «Fukara») i sličnih promotora svojih uredničkih vrijednosti u našim emisijama.
Čudno je da se u kolektivu s tolikom gomilom pijanaca ne zna tko pije a tko plaća, no ironija sudbine je htjela da je baš trudom našeg poznatog trezvenjaka, ministra kulture Vujića i njegovih zakona, došlo do takvog privremenog stanja. Sada, kad ispred svih važnijih uredničkih funkcija stoji ono «privremeni», a ispred Mateljanove ne, onda je normalno da taj čovjek, urednik i voditelj zaokruži svoju emisiju. Ako je u odjavi indirektno obezvrijedio kolege iz Rijeke, red je da kompletnu najavu emisije posveti ironiziranju onih (tj. Branke Šeparović) koji zbog «samo jednog od šest» uzgajališta tuna dižu neviđenu dreku, a šute na druge stvari. Sve takve «samozvane ekologe» sijedi je profesionalac i kolega Mateljan užasno isprekoravao, a kako i ne bi kad je HRT njegova mala privatna televizija čiji se ton i slika čuju samo u stanu njegovih prijatelja i rodbine. Umjesto da se muči s kompliciranim formama pismenosti, naš dragi junak trebao bi svoje najavne i odjavne mudrosti izreći krajnje jednostavno, Jedno obično «ciao mamma, ciao tutti» sjelo bi upravo idealno.

DUGO TOPLO LJETO
Subota, HRT 1, 22.01
Kaktus

HRT i njen urednik «programa za zabavu i sport» Damir Matković odlučili su i ovog ljeta pokazati koliki su idioti, ne Matković i HRT, nego gledatelji. Gledateljima je priopćeno, kao velika novost, da će ih HRT zabavljati. Podrazumijeva se da tv to inače ne čini, što je radikalno nova teorija medija, koju zabezeknutim svijetom pronose Gušti su gušti, Dugo toplo ljeto i slični kontakti trećeg stupnja Hrvatske televizije i Duha Svetoga, tj. bilo kakve zabave. Glupi gledatelji inače cijele godine, svakog dana i svake večeri, na televiziji traže zabavu, što je potpuno krivo. Treba čekati deset mjeseci i onda prasnuti u smijeh.
Jako je bila smiješna već prva reportaža o postignućima naših radnih ljudi na nekakvom trajektu. Prikazan je kapetan na svojem mostu, strojar u strojarnici i kuhar u kuhinji. Svi oni, ma zamislite tu veličanstvenu duhovitost, rade u znoju lica svojega, da bi se putnici i vozila vozili. Autor čelne reportage koja je blamage je gospon urednik (privremeni) Matković, čovjek zašao u godine u kojima se mlađim suradnicima ne krade posao nego se radi vlastiti urednički, ako si u stanju. Ako nisi, onda si Matković. To biti, vidjeli smo iz njegove reportaže, silno je duhovito.

GUŠTI SU GUŠTI
Nedjelja, HRT 1, 20.10
Kaktus

Nemamo primjedbi na trud i rezultate voditeljice Barbare Kolar, ali uz ovu silno opuštenu i zabavnu emisiju večeras je, nešto kasnije, na programu bio i američki film u kojem od raka umire majka troje malodobne djece. «Gušti su gušti» je nešto, npr. «Kruške i jabuke», gdje se na morsku obalu (rivu) dovuku dva špakera (šparheta, štednjaka), pa se na njima kuhaju nekakva jela i veselo se priča. Da skratimo: bolje je gledati Debru Winger kako umire nego Barbaru Kolar veselu, živu i zdravu. Ova humana spoznaja (Barbara, najte kaj zameriti) plod je HRT-ova inteligentnog shvaćanja zabave kao aktivnosti u kojoj se bezrazložnim cerekanjem i neshvatljivom razdraganošću nekolicine sudionika želi postići to isto kod svih onih koji tu čudnu pojavu promatraju. I oni bi se trebali smijuljiti i biti strašno sretni, mada se ništa značajno ne događa, osim što, recimo, Hrvati, putem jednog ovotjednog tv spota, slave 125 godina organizirane vodoopskrbe i 111 godina javne odvodnje. Tu neka djeca, po vrlo inteligentnoj zamisli, baš ispred raznih hrvatskih gradskih vodoskoka (gdje se voda troši kao luda) viču «čuvajte nam vodu». Dobro, to je reklama za vodoopskrbu. A gdje je odvodnja i kanalizacija, pogodit ćete sami.

Vezane vijesti

'Presudilo kopanje po slučaju Pukanić'

'Presudilo kopanje po slučaju Pukanić'

"Hrvatska, ovakva kakva je sada, ne bi smjela u Europu, ali joj se na neki način progledalo kroz prste. Ne bi smjela, ne samo što se tiče slobode… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika