Objavljeno u Nacionalu br. 838, 2011-12-05

Autor: Srećko Jurdana

Milanovićev trenutak za akciju

Hrvatskoj je potreban temeljit i odvažan reformator. Ivica Račan – fetišist “mirne tranzicije” - nije to bio; je li to Zoran Milanović, čije se navodne spremnosti na radikalne zahvate mnogi konzervacionisti pribojavaju već godinama? Ima jedan metak u cijevi, i bolje mu je da ga ispali s maksimalnim efektom

U promatračkim krugovima s pravom je uoči izbora zaključeno da je promjena vlasti u Hrvatskoj civilizacijska nužnost, bez obzira na "silne uspjehe" HDZ-a u pokušajima preobrazbe samoga sebe. Hrvatsko društvo, razoreno psihološki, kulturno i ekonomski, bezuvjetno treba nove snage, pa makar se one pojavljivale u poznatoj formi. Što se Jadranke Kosor i njezinoga društva tiče, činjenica je da su u ranoj fazi predizborne situacije shvatili kako će mandat vrlo teško osvojiti na zatvorskome natezanju sa Sanaderom - danas gotovo jedinome preostalome simbolu "borbe protiv korupcije" - to više što su i sami postali zapaženi segment u njegovome spisu.


Učestalo rezanje vrpci, stvaranje usiljene nazdravičarske klime u državi, zajamčeno osiguravanje daljnjih budžetskih beneficija za povlaštenu klasu profesionalnih neradnika koja građanima organski ide na jetra, artificijelno trijumfalističko jahanje na dogovorenome ulasku u poluraspadajuću Europsku uniju i sveukupno drastično povećavanje propagand­nih decibela - od televizijske agresije gospođe Kosor bijeg je u zadnje vrijeme postao nemoguć - također nisu proizvodili nekakve impresivne promjene sumornoga raspoloženja u masama.

Preliminarij predvidljivog poraza

Panikom zahvaćeni politbiro HDZ-a, kojem su signali govorili da se ovdje možda ne radi samo o izborima već i o samom opstanku stranke kao relevantne institucije, počeo se tada nesuvislo "okretati korijenima": sklopili su javni predizborni pakt s Miroslavom Tuđmanom, tretirajući simbole jedne bolesne prošlosti kao nosioce terapije za zdravu nacionalnu budućnost. Kao rafinirani dodatak ideji, u savez su uvukli i Željka Keruma, istaknutoga građanskoga simbola hrvatskoga antigrađanstva, uvrijedivši time, među ostalim, cijelu garnituru splitskih hadezeovaca. Naglo je osnovan i nekakav "savjet predsjednice HDZ-a", pragmatički forum za podršku sastavljen od "mnogih uglednika" iz tuđmanističke prahistorije, koji će - valjda po besmrtnome uzoru na nekadašnji Brozov Savjet federacije - uzdrmanu stranku koja se hvata za slamke terapeutski prožeti svojom penzionerskom avangardnošću, konceptualnim stoljetnim poletom i vitalizmom. Bez starca nema udarca, dodao bi narod.

Udarcu je, međutim, nedostajalo proteina i kalcija. U paradnim redovima HDZ-a navedeni potezi činili su naprosto preliminarij jednog predvidljivog poraza, koji će kod nacije možda proizvesti preporod, no svakako će joj u svakidašnjicu unijeti nužnu dozu adrenalina i raspoloženje različito od onog koje s ekrana izaziva premijerkin kronični blagi smiješak rezerviran za uveseljavanje retardiranih. Svako­dnevno natezanje s HDZ-ovim stereotipijama, kojima se vegetiranje u zatvorenom krugu pokušava prikazati kao revolucionarni pomak, postalo je za tu naciju jedva izdrživo psihološko opterećenje. Zoran Milanović i njegovi saveznici bili su osuđeni na pobjedu, koju - za razliku od prošlih izbora - nisu uspjeli prokockati natjecanjem u plakatskome besmislu, infantilnim igrokazima i formalističkom retorikom lišenom provokativnijih poruka. Može se primijetiti da ni HDZ ovaj put nije imao na raspolaganju verbalističara Sanadera, aktivista koji je ponekad u stanju ljude uvjeriti da je zemaljska kugla ploča. U izostanku bleferski kompetentnoga suparnika, dokazano sposobnog da poraz u zadnjoj minuti pretvori u pobjedu - tribuna koji sad u pritvoru krivnju za hrvatsku pljačku stoljeća nastoji prevaliti na svoje podčinjene - kukuriku-savez osvojio je numerički trijumf za kojim čezne godinama, i koji bi u Hrvatskoj morao kreirati civilizacijski preokret.

Reforma pravosuđa završena je samo hipotetski

Doista, čemu ta pobjeda služi ako u hrvatskome društvu ne uspostavi kulturološke norme bitno različite od dosadašnjih ? Ekonomija, fiskus i financije samo su jedan aspekt kompleksnoga hrvatskoga problema. Na idejnoj razini, nova vlada državu mora beskompromisno osloboditi kontaminacije mitomanskom patologijom na kojoj se desetljećima hrane desni režimi, i fabrikacijom povijesti koja odgovara njihovim umjetno konstruiranim kultovima. U praktičnom smislu, tu državu mora učiniti građanskim prijateljem koliko i nadzornikom. U Hrvatskoj se neprestano nešto mora plaćati, izmišljaju se bezbrojni nameti - ogromne sudske takse, vodarine, drumarine, spomeničke rente, cijeli jedan krležijanski registar feudalističkih zahtjeva - i savršeno bezobzirna administracija nikoga ne pita ima li izvor prihoda s kojima je u stanju podmiriti akumulirajuće obaveze prema njezinoj nedodirljivoj opstojnosti.

Na jednoj strani, država apsolutno mora pokazati dozu financijske uviđavnosti prema građanima koji stenju pod teretom neuspješne ekonomije; na drugoj, nužno je radikalno zaoštravanje kaznenoga zakona, pa i nadzora nad sudovima, zbog značajnoga porasta vrlo teških kaznenih djela, među ostalim i u prometu. Hrvatskoj je potreban temeljit i odvažan reformator. Ivica Račan - fetišist "mirne tranzicije" - nije to bio; je li to Zoran Milanović, čije se navodne spremnosti na radikalne zahvate mnogi konzervacionisti pribojavaju već godinama ? Vidjet će se uskoro. Čovjek je imao dovoljno vremena za razmišljanje, sad je nastupio trenutak za akciju. Reforma pravosuđa završena je samo hipotetski, kao i borba protiv korupcije. Hrvatska nema tehnološke ambicije i velike razvojne projekte, nešto od čega će živjeti. U nogometu slobodno caruje mafija, kojoj je vlast do sada još plaćala i državne dotacije. Mediji su u većini agresivni, trivijalni, vulgarni i daleko ispod kulturne razine jedne ozbiljne europske zemlje. Smatra li slučajno gospodin Milanović da to nisu teme s kojima se vlast treba baviti, ne će se daleko odmaknuti od svoga stranačkoga prethodnika. Ima jedan metak u cijevi, i bolje mu je da ga ispali s maksimalnim efektom.

Vezane vijesti

Dok Suzana roni suze, Šeks nudi usluge

Dok Suzana roni suze, Šeks nudi usluge

Jadranka Kosor reagirala je porukom “gorkog prijekora” na odluku Tomislava Karamarka da (nju i Šeksa) smijeni s potpredsjedničkih funkcija u Saboru.… Više

Komentari

registracija
16/8/06

tectonic, 06.12.11. 02:21

Nema Jurdana, majstor si.


registracija
12/12/10

Klarens, 07.12.11. 07:24

GAZDE GAZDE GAZDE
GAZDE GAZDE GAZDE
GAZDE GAZDE GAZDE
GAZDE GAZDE GAZDE
GAZDE GAZDE GAZDE
.......................................
Su nam i sad i prije
.......................................
Uostalom kao i oduvijek
.......................................
Odredile
..........................................
Kojom rukom
........................................
Stavljamo hranu u usta
..........................................
A kojom brishemo dupe
.............................................
A ono o magarcu
............................................
Ili Konju iz snova
...........................................
Nemamo mi vishe shto vezati


registracija
12/12/10

Klarens, 07.12.11. 07:26

Z jednim metkom
....................................
Dizhe se nu zrak
......................................
BARUTANA


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika