05.12.2011. / 16:22

Autor: Hina

Počeo susret Sarkozyja i Merkel o spašavanju eurozone

Njemačka kancelarka Angela Merkel stigla je u ponedjeljak u posjet Parizu, gdje će u Elizejskoj palači imati radni ručak s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem na kojemu trebaju izraditi zajednički plan za spašavanje eurozone, uoči europskog summita u petak u Bruxellesu.

Nicolas Sarkozy i Angela MerkelNicolas Sarkozy i Angela MerkelNjemačka kancelarka Angela Merkel stigla je u ponedjeljak u posjet Parizu, gdje će u Elizejskoj palači imati radni ručak s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem na kojemu trebaju izraditi zajednički plan za spašavanje eurozone, uoči europskog summita u petak u Bruxellesu.

Smisao te francusko-njemačke "inicijative" najavljene prije više tjedana je izmjena europskih ugovora radi jačanja proračunske stege 17 članica eurozone i uvođenje mjera "solidarnosti" kako bi se pomoglo zemljama u teškoćama.

Francuski predsjednik je dočekao njemačku kancelarku ispred predsjedničke palače oko 13:30 sati po srednjoeuropskom vremenu. Nakon kratkog pozdrava za kamere i fotografe, pozvao ju je da odmah sjednu za stol. Dvoje čelnika će nakon ručka održati tiskovnu konferenciju i tako poslati poruku da su intenzivni pregovori Pariza i Berlina omogućili napredak njihova plana.

Govori koje su prošlog tjedna održali Sarkozy, a zatim i Merkel, pokazali su da postoje duboke razlike između dviju prijestolnica.

Premda su oboje suglasni da su za djelovanje europske "gospodarske vlade" nužne reforme, razilaze se glede načina kako to postići.

Francuska pristaje na jačanje proračunske stege država članica, s pojačanim sankcijama, ali odbija, uime poštovanja svoje "suverenosti", da se Komisija ili Europski sud pravde pretvore u "superpolicajca" koji će nadzirati nacionalne proračune. Njemačka pak ne želi ovlastiti Europsku središnju banku (ECB) da na tržištu otkupljuje dugove zemalja u teškoćama, na što ju nagovara Pariz.

Sarkozy i Merkel se u četvrtak oko podneva trebaju opet sastati u Marseilleu, u prigodi sjednice europskih desničarskih stranaka, a zatim će tijekom večeri stići u Bruxelles gdje svoj projekt trebaju predstaviti ostalim europskim partnerima.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika