05.12.2011. / 16:25

Autor: Hina

Članice EU-a rezervirane oko kandidature Srbije

Berlin, London, Beč i Amsterdam izrazili su u ponedjeljak rezerviranost prema kandidaturi Srbije za članstvo u Europskoj uniji, ocijenivši da bi trebalo "razjasniti" napredak koji je Beograd postigao u odnosima s Prištinom prije nego mu se odobri status kandidata.

Angela Merkel i Boris TadićAngela Merkel i Boris TadićBerlin, London, Beč i Amsterdam izrazili su u ponedjeljak rezerviranost prema kandidaturi Srbije za članstvo u Europskoj uniji, ocijenivši da bi trebalo "razjasniti" napredak koji je Beograd postigao u odnosima s Prištinom prije nego mu se odobri status kandidata.

"Potrebno je razjasniti što su to Kosovo i Srbija dogovorili zadnjih dana, to za sada nije dovoljno jasno, nadam se da će danas biti jasnije", kazao je njemački državni tajnik za vanjske poslove Werner Hoyer, po dolasku na sastanak u Bruxelles posvećen tom pitanju.

Po jednom europskom diplomatu, tako misle i Velika Britanija, Nizozemska i Austrija, koje traže "još dokaza o normalizaciji odnosa Srbije s Kosovom."

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je u petak ujutro da Srbija još ne ispunjava uvjete da bude kandidat za članstvo u EU-u zbog napetosti na sjeveru Kosova.

No tijekom vikenda, nakon višetjednih teških pregovora, Beograd i Priština dogovorili su "integrirano upravljanje" "prijelazima" između Srbije i Kosova.

Dobri odnosi Srbije sa susjedima jedan su od "ključnih uvjeta", istaknuo je Hoyer.

Prema tome, prošlotjedni sukobi na granici između Kosova i Srbije, u kojima su ozlijeđeni njemački i austrijski vojnici, "nisu prihvatljivi". "To će u današnjim razgovorima morati imati ulogu", rekao je.

S druge strane, Francuska i Španjolska podržavaju dodjelu kandidature Srbiji.

Španjolski predstavnik Diego Lopez Garrido poručio je da je stajalište Madrida jasno: "podržavamo kandidaturu Srbije."

Ne postignu li ministri vanjskih poslova u ponedjeljak dogovor, odluku bi mogli donijeti europski čelnici na summitu u petak u Bruxellesu, rekao je jedan europski diplomat.

Ministri će razmotriti i pitanje otvaranja pristupnih pregovora s Crnom Gorom, u povodu čega je Hoyer kazao da očekuje "manje ili više konsenzus".

"Imamo namjeru početi pregovore, koji će se vjerovatno otvoriti sredinom iduće godine, počevši s pitanjima koja se odnose na pravosuđe i unutarnje poslove, korupciju i organizirani kriminal", rekao je.

Crna Gora dobila je status kandidata prošle godine.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika