05.12.2011. / 16:31

Autor: Hina

'Italija je učinila sve da izbjegne grčki scenarij'

Predsjednik talijanske vlade Mario Monti izjavio je u ponedjeljak da je usvajanjem strogog plana za borbu protiv krize "Italija svoje napravila", ocijenivši da bi se bez tih mjera Italija "urušila" poput Grčke.

Mario Monti (Foto: © European Communities)Mario Monti (Foto: © European Communities)Predsjednik talijanske vlade Mario Monti izjavio je u ponedjeljak da je usvajanjem strogog plana za borbu protiv krize "Italija svoje napravila", ocijenivši da bi se bez tih mjera Italija "urušila" poput Grčke.

Montijeva vlada prihvatila je u nedjelju drakonske mjere štednje kako bi pokušala "spasiti Italiju" od dužničke krize.

"Jučer smo, prije ključnog tjedna, napravili svoj dio ... Kako bi Italija mogla igrati učinkovitu ulogu u Europi, mora što prije riješiti određene probleme koji je čine nevjerodostojnim partnerom, tj. izvorom zaraze", kazao je slikovito Monti.

Usvojene nove mjere štednje koje se trebaju provesti do 2014. vrijedne su "oko 20 milijarda eura", a više od 10 milijarda eura ulaganja predviđeno je za poticanje gospodarskog rasta.Taj plan koji se trebao donijeti u ponedjeljak, ali je zbog hitnosti situacije to učinjeno dan ranije, predviđa smanjenje državnih izdataka, povećanje poreza na nekretnine, porez na luksuz, mjere borbe protiv utaje poreza i reformu mirovinskog sustava na koju se posebno okomili sindikati.

Vladina mirovinska reforma obuhvaća povećanje dobi za odlazak u mirovinu i godina radnog staža već od siječnja 2012. Visina mirovine računat će se na temelju cjelokupnog staža, a ne samo zadnjih godina rada.

Što se tiče poticanja rasta, vlada je najavila smanjenje socijalnih davanja za poduzeća koja zapošljavaju mladu i žensku radnu snagu te mjere za poticanje kapitalizacije poduzeća i davanje kreditnih jamstava za mala i srednja poduzeća.

Europska komisija oglasila se u ponedjeljak iz Bruxellesa kako bi pozdravila protukrizni program novog šefa talijanske vlade, ocijenivši da najavljene mjere idu "u dobrom smjeru" te predstavljaju "ambiciozniji" odgovor na krizu.

Komisija posebice ističe da netom donesene mjere ne stavljaju naglasak samo na konsolidaciju prpračuna, već obuhvaćaju i strukturne reforme.

"Svi ti elementi predstavljaju puno odvažniji odgovor na krizu, iako još ostaje stvari za napraviti", kazao je glasnogovornik Komisije za gospodarske poslove Amadeu Altafaj.

Europski povjerenik za gospodarstvo Olli Rehn pozdravio je usvajanje mjera za "spas Italije" i najavio "detaljniju ocjenu" nakon što Komisija dobije kompletni uvid u plan talijanske vlade.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika