05.12.2011. / 16:48

Autor: Hina

Janković o vladi već preliminarno razgovarao s Pahorom

Potencijalni mandatar za sastav nove slovenske vlade Zoran Janković u ponedjeljak je imao preliminarne razgovore o mogućoj koaliciji sa Socijalnim demokratima SD) Boruta Pahora, potvrdila je Jankovićeva glasnogovornica Nataša Pelko, dodavši da će Janković na razgovore o mogućem ulasku u njegovu koalicijsku vladu razgovarati i s predsjednicima svih stranaka koje su u nedjelju dobile svoje zastupnike u novom parlamentu.

Zoran JankovićZoran JankovićPotencijalni mandatar za sastav nove slovenske vlade Zoran Janković u ponedjeljak je imao preliminarne razgovore o mogućoj koaliciji sa Socijalnim demokratima SD) Boruta Pahora, potvrdila je Jankovićeva glasnogovornica Nataša Pelko, dodavši da će Janković na razgovore o mogućem ulasku u njegovu koalicijsku vladu razgovarati i s predsjednicima svih stranaka koje su u nedjelju dobile svoje zastupnike u novom parlamentu.

Razgovor Jankovića i Pahora bio je preliminaran i dogovorili su se da se opet sastanu, rekla je novinarima glasnogovornica Jankovićeve stranke Pozitivna Slovenija. Ta stranka je na nedjeljnim prijevremenim parlamentarnim izborima dobila relativnu većinu od 28 zastupničkih mandata, ali za sastavljanje koalicijske vlade treba sporazum s najmanje još dvije ili tri stranke.

Slovenski mediji ističu u ponedjeljak da će sastavljanje nove vlade za Jankovića biti hitan, ali i težak zadatak, s obzirom na raspodjelu glasova.

Vjeruje se da bi Janković želio formirati vladu u kojoj bi uz njegovu stranku bili još Pahorovi Socijalni demokrati (SD) koji su dobili 10 zastupnika, te Građanska lista Gregora Viranta, uz mogućnost da se takvoj vladi priključi ili Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) ili Slovenska pučka stranka (SLS), kako bi vlada imala stabilnu parlamentarnu većinu.

Preliminarne konture nove koalicije morale bi biti poznate do konstitutivne sjednice novog parlamenta, kada se bira predsjednik parlamenta. Nakon toga predsjednik države u konzultaciji sa strankama i formalno predlaže mandatara kojega mora tajnim glasovanjem potvrditi parlament, a postupak dobivanja većinske potpore zastupnika u parlamentu mora proći i svaki kandididat za ministra.

Predsjednik države Danilo Tuerk kazao je u nedjelju da vjeruje kako bi nova vlada mogla početi djelovati u roku ne dužem od dva mjeseca.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika