05.12.2011. / 16:59

Autor: Hina

Grčka nije smjela blokirati put Makedonije u NATO

Međunarodni sud pravde u Haagu, najviši sud UN-a, presudio je u ponedjeljak da je Grčka, blokirajući Makedoniju na njezinu putu u NATO zbog spora oko imena te države, prekršila obveze iz bilateralnog sporazuma kojeg su zemlje sklopile prije 16 godina i kojim se uređuje da se Grčka neće protiviti članstvu Makedonije u bilo kojoj međunardonoj organizaciji pod uvjetom da ona zahtjev podnese pod nazivom Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija.

Grčka nije smijela blokirati MakedonijuGrčka nije smijela blokirati MakedonijuMeđunarodni sud pravde u Haagu, najviši sud UN-a, presudio je u ponedjeljak da je Grčka, blokirajući Makedoniju na njezinu putu u NATO zbog spora oko imena te države, prekršila obveze iz bilateralnog sporazuma kojeg su zemlje sklopile prije 16 godina i kojim se uređuje da se Grčka neće protiviti članstvu Makedonije u bilo kojoj međunardonoj organizaciji pod uvjetom da ona zahtjev podnese pod nazivom Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija.

"Sud utvrđuje da je Grčka, time što se protivila prijemu Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije u NATO prekršila svoje obveze iz članka 11, paragraf 1 Prijelaznog sporazuma od 13 rujna 1995.", naveo je sud u svojoj odluci.

Odluka Međunarodnog suda pravde konačna je, na nju se ne može uložiti žalba i obvezujuća je za obje strane.

Makedonija je u studenom 2008. godine tužila Grčku nakon što je ta zemlja vetom onemogućila početak njezinih pregovora o pristupanju NATO-u na summitu vojnog saveza održanog u travnju 2008. u Bukureštu na kojem je Makedonija podnijela molbu za članstvom.

Sud nije udovoljio zahtjevu Makedonije da naloži Grčkoj da se ubuduće suzdrži od takvih postupaka prigodom zahtjeva Makedonije za članstvom u drugim međunarodnim organizacijama u kojima je Grčka članica.

Ime Makedonije u središtu je spora dvije zemlje od 1991. kad je Makedonija proglasila neovisnost pod imenom koje nosi i sjeverni dio Grčke.

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika