05.12.2011. / 17:38

Autor: Hina

Utemeljiteljska sjednica Sabora mogla bi se održati prije Nove godine

Utemeljiteljska sjednica 7. saziva Hrvatskog sabora mogla bi biti održana prije Nove godine jer žalbeni rokovi na izborne rezultate istječu za desetak dana, a nakon toga ostaje dovoljno vremena za savjetovanja s parlamentarnom većinom i određivanje mandatara za sastavljanje vlade.

Novi Sabor mogao bi se sastati prije Nove godineNovi Sabor mogao bi se sastati prije Nove godineUtemeljiteljska sjednica 7. saziva Hrvatskog sabora mogla bi biti održana prije Nove godine jer žalbeni rokovi na izborne rezultate istječu za desetak dana, a nakon toga ostaje dovoljno vremena za savjetovanja s parlamentarnom većinom i određivanje mandatara za sastavljanje vlade.

"Po mišljenju Državnog izbornog povjerenstva (DIP) utemeljiteljska sjednica Sabora teorijski može biti održana prije Nove godine", rekla je za Hinu potpredsjednica DIP-a Zdravka Čufar-Šarić.

No napomenula je da se za DIP izborni posao završava donošenjem konačnih rezultata.

Rezultati postaju konačni kad se ispune određeni preduvjeti, a jedan od njih je istek rokova za prigovore i žalbe, što može potrajati od osam do 12 dana, rekla je Čufar-Šarić.

Prigovor se može podnijeti zbog nepravilnosti u izbornom postupku u roku od 48 sati od isteka dana kad su objavljeni službeni i potpuni rezultati, koji se očekuju sutra.

Ako se izborni sudionik, primjerice, žali na izborni rezultat, mora u roku od 48 sati podnijeti prigovor. Nakon toga DIP je u idućih 48 sati obvezan donijeti rješenje, ali taj rok može biti i duži ako su tom tijelu za odlučivanje potrebni izborni materijali s terena.

DIP potom rješenje otprema podnositelju prigovora koji opet ima rok od 48 sati za podnošenje žalbe Ustavnom sudu, koju dostavlja putem DIP-a, a Ustavni sud je dužan u roku od 48 sati odlučiti o žalbi.

Kad postanu konačni, DIP rezultate dostavlja predsjedniku Republike koji potom započinje savjetovanja radi određivanja mandatara i odlučuje za koji će dan sazvati utemeljiteljsku sjednicu.

Većina koja predlaže mandatara mora imati 76 osvojenih mandata, a Kukuriku koalicija (SDP, HNS, IDS, HSU) osvojila je, po neslužbenim rezultatima, 80 mandata.

Po odredbama zakona i propisa kojima se uređuje pitanje parlamentarnog predstavništva, u 7. saborski saziv birao se 151 zastupnik. U deset izbornih jedinica izabrano je po 14 zastupnika, u 11. izbornoj jedinici (dijaspora) izabrana su tri zastupnika, a u 12. ukupno osam zastupnika nacionalnih manjina.

Ukupan broj zastupnika u usporedbi sa 6. sazivom od 153 zastupnika smanjio se nakon ustavnih promjena po kojima je dijaspora u Saboru zastupljena s tri umjesto s pet zastupnika u prijašnjem sazivu.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika