05.12.2011. / 18:39

Autor: Hina

Clinton: SAD jako zabrinut zbog tijeka ruskih izbora

Sjedinjene Države su "veoma zabrinute zbog načina na koji su protekli" parlamentarni izbori u nedjelju u Rusiji, rekla je u ponedjeljak američka državna tajnica Hillary Clinton u Bonu.

Hilary ClintonHilary ClintonSjedinjene Države su "veoma zabrinute zbog načina na koji su protekli" parlamentarni izbori u nedjelju u Rusiji, rekla je u ponedjeljak američka državna tajnica Hillary Clinton u Bonu.

"Veoma smo zabrinuti zbog tijeka izbora" na kojima je stranka Vladimira Putina osvojila apsolutnu većinu u donjem domu ruskog parlamenta, rekla je na tiskovnoj konferenciji, spomenuvši izvješće OESS-a o nepravilnostima zabilježenim na tim izborima.

Rekla je kako se nada da će više informacija imati u ponedjeljak navečer po dolasku u Vilnius, u Litvi, gdje će se u utorak održati summit Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

"Isto tako smo zabrinuti zbog informacija da su neovisni izborni promatrači bili uznemiravani i da su napadnute njihove internetske stranice", dodala je Clinton.

"Ruski narod, kao i svi narodi, ima pravo da se njegov glas čuje i da se njegova volja poštuje, što znači da zaslužuje slobodne, pravedne i jasne izbore kao i čelnike koji će biti odgovorni prema biračima", naglasila je Clinton.

I njemačka je vlada u ponedjeljak izrazila zabrinutost zbog navodnog kršenja izbornih pravila u Rusiji o kojima su izvijestili OESS-ovi promatrači.

OESS je u ponedjeljak ujutro upozorio na "česte nepravilnosti" u prebrojavanju glasačkih listića i na činjenicu da je u glasačkim kutijama bilo viška listića u odnosu na popise birača.

Stranka Jedinstvena Rusija Vladimira Putina pretrpjela je relativni neuspjeh na ruskim parlamentarnim izborima, ali je zadržala natpolovičnu većinu u Dumi (donjem domu parlamenta), po rezultatima objavljenim u ponedjeljak nakon spornih izbora.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

registracija
5/10/11

Dragi, 06.12.11. 00:25

Samo neka Clintonka ćuti o poštenju na izborima i neka se priseti kako je Bush pobedio, sa tim njihovim elektronskim brojanjem, tj. krađom. A Putinova partija je najjača u Rusiji, jedino je pitanje koliko će imati više od ostalih. Možda bi više volela da je pobedio komunista Zjuganov?


registracija
9/1/08

caballero, 06.12.11. 07:18

Ne moze ona a da ne svirne qurzu.

Niti jedna prozapadna stranka u Rusiji nije presla izborni prag.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika