06.12.2011. / 10:34

Autor: Hina , Nacional.hr

Astronomi potvrdili blizanca Zemlje

Planet, nazvan Kepler 22-B, udaljen je oko 600 svjetlosnih godina, oko 2,4 puta je veći od Zemlje, a ima temperaturu od oko 22 stupnja Celzijusa, objavila je američka svemirska agencija NASA

ZemljaZemljaAmerički astronomi potvrdili su postojanje planeta nalik Zemlji u "nastanjivoj zoni", u orbiti oko zvijezde koja se ne razlikuje bitno od našeg Sunca.

Planet, nazvan Kepler 22-B, udaljen je oko 600 svjetlosnih godina, oko 2,4 puta je veći od Zemlje, a ima temperaturu od oko 22 stupnja Celzijusa, objavila je američka svemirska agencija NASA.

To je najbliži planet potvrđen još jednom kao nalik našemu - kao "Zemlja br. 2".

Međutim, ekipa znanstvenika NASA-e koja ga je proučavala još uvijek ne zna sastoji li se Kepler 22-B uglavnom od stijena, plina ili tekućine.

Na konferenciji za tisak na kojoj je rezultat objavljen, ekipa teleskopa NASA-Kepler je kazala da je uočila 1.094 nova kandidata za planete.

NASA-in svemirski teleskop Kepler dizajniran je da promatra fiksno područje noćnog neba, prateći oko 150.000 zvijezda. Teleskop je dovoljno osjetljiv da uoči prolazak planeta ispred matične zvijezde, koji minimalno zatamni svjetlost zvijezde.

Kada Kepler zamijeti te sićušne promjene u svjetlosti zvijezda, postojanje planeta potom provjeravaju i potvrđuju drugi orbitalni i zemaljski teleskopi.

Vezane vijesti

U jezerima na Titanu postoji život?

U jezerima na Titanu postoji život?

Prema snimkama koje je napravila svemirska letjelica Cassini pretpostavlja se kako na površini Saturnovog mjeseca Titana postoji stotine jezera i tri… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika